Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Monitoimitalo Jalon sisäilmaoireiden syy yhä arvoitus - tutkimuksissa löytyneet maaperän ilmavuodot paikataan

Kesällä 2017 Jalkarannan koululla tehtiin taas korjaustöitä. Ylätasanteen muovimatto poistettiin, koska sen alla oli kohonneita kosteuspitoisuuksia. Kuva: Viena Kytöjoki

Lahdessa Jalkarannan monitoimitalon tutkimustuloksista ei ole löydetty syytä koetulle oireilulle. Jalossa on tehty useita tutkimuksia kahden viime vuoden aikana ja niitä jatketaan edelleen.

Tuoreimmissa tutkimuksissa homekoirat ilmaisivat paikkoja, joiden kautta pääsee vuotoilmaa maaperästä sisäilmaan. Se saattaa aiheuttaa oireita herkimmille. Näitä vuotopaikkoja paikataan takuutyönä tänä keväänä. Pääurakoitsija NCC:n rakennustöillä on viiden vuoden takuu.

Jalossa on tehty kosteusmittauksia ja ilmanvaihdon selvityksiä sekä otettu VOC-näytteitä sisäilmasta, pintamateriaaleista ja kalusteista.

Tutkimuksissa ei ole havaittu viite- tai toimenpiderajoja ylittäviä pitoisuuksia. Lattiapinnoitteiden näytteiden perusteella on yksittäisissä tiloissa vaihdettu lattiapinnoite.

Monitoimitalo Jalo otettiin käyttöön syksyllä 2015. Sisäilmatutkimuksiin ryhdyttiin seuraavana keväänä, kun Jalossa koettiin sisäilmaoireilua ensimmäisen puolen vuoden aikana sen käyttöönotosta.

Jalossa toimii alakoulu, päiväkoti, kirjasto ja alle kouluikäisten kerho.

Nina Räty
nina.raty@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi