Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden satamaan uusi matkailuvaltti? Kaavoittaja selvittää kelluvaa uima-allasta

Kerrostalorakentaminen keskustassa jatkuu. Myös Möysän huoltoaseman paikalle kaavoitetaan asuinkerrostaloa.

Nouseeko Lahden satamaan Rantaraitin äärelle kelluva sauna ja uima-allas? Kohde on kaavoittajan tänä vuonna työlistalla. Kuva: Anssi Hietamaa
Kuva: Jani Keronen

Lahden kaavatyölistalla on tänä vuonna jälleen kymmeniä kohteita. Elinkeinoelämän kohteita kaavatyölistalla on useita, myös kerrostalokaavoitus jatkuu. Jokimaalla selvitetään maamassojen sijoitusalueen laajentamista.

Etelä-Suomen Sanomat esittelee poimintoja kaavoitusohjelmasta.

Niin sanottu Iskun kortteli Paavolassa ollan kaavoittamassa pääosin asuinkerrostaloille. Kortteliin jää myös kaupallisia toimintoja. Kuva: Anssi Hietamaa

Iskun kortteliin kerrostaloja

Kerrostalokaavoitus Lahden keskustassa ja sen ympäristössä jatkuu. Uusi kerrostalokohde keskustassa on tänä vuonna niin sanottu Iskun kortteli Paavolassa. Kortteliin suunnitellaan pääosin asuinkerrostalojen tontteja, mutta myös kaupallisia toimintoja.

Möysässä kaavoitetaan VPK:n ja huoltoaseman tonteille uutta käyttöä. Huoltoaseman paikalle suunnitellaan kerrostaloa. Paavolaan Iskun kortteliin ja Möysään huoltoaseman tontille olisi mahdollista rakentaa myös tornitalo.

Möysän entisen huoltoaseman tontilla ollaan kaavoittamassa asuinkerrostaloa. Kuva: Anssi Hietamaa

Matkailuvetonauloja ja hotellihankkeita

Satamassa selvitetään mahdollisuutta uudelle matkailuvetonaulalle. Satamaraitin yhteyteen voitaisiin rakentaa esimerkiksi kelluva sauna, uima-allas ja ravintola.

- Lautakunnassa on linjattu, että pelkkää ravintolaa paikalle ei voi rakentaa, vaan siinä yhteydessä pitäisi olla myös muuta toimintaa, kertoo kaupunginarkkitehti Anne Karvinen-Jussilainen.

Kuva: Jani Keronen

Myös Teivaan kylpylähotelli on edelleen kaavaohjelmassa. Karvinen-Jussilaisen mukaan ehdotus kaavaksi on valmis eri tahojen kanssa käytyjen neuvottelujen jälkeen. Nyt mahdollisten toteuttajien kanssa on käytävä neuvotteluja siitä, onko hanke edelleen toteuttamiskelpoinen.

Keskustassa kansanopiston korttelin käyttötarkoitusta tarkistetaan hotellille sopivaksi ja samalla selvitetään lisärakentaminen ja liikennejärjestelyt. Ranta-Kartanossa hotellin, uimahallin ja muiden palveluiden sijoittaminen edellyttää kaavamuutosta. Korttelien kaavamääräyksiä tarkistetaan myös Kyösti Kallion kadun varrella..

Kuntalaisille näkyvä työkohde Ranta-Kartanossa on tänä vuonna tierakentaminen Paasikivenaukion tienoilla.

Kaavoitusohjelmassa on useampia lähiöiden ostoskeskuksia. Mukkulassa ollaan kaavoittamassa asuinkerrostaloa ostoskeskuskorttelin länsiosaan. Kuva: Anssi Hietamaa

Liipolan ostarilla sopisi senioreiden palveluasumista

Lähiöiden ostoskeskustonteille etsitään uutta käyttöä. Tämän vuoden kaavoituskohteina ovat Jalkarannan, Liipolan ja Mukkulan ostoskeskukset. Jalkarannassa kyseeseen tulee todennäköisesti ostoskeskuksen tontin osoittaminen rivitalorakentamiselle, Liipolassa ostoskeskuksen länsiosaa ollaan muuttamassa asuinkäyttöön.

Pelkkää ravintolaa paikalle ei voi rakentaa. kaupunginarkkitehti Anne Karvinen-Jussilainen

- Hyvinvointiyhtymän mukaan paikka olisi optimaalinen esimerkiksi vanhusten palveluasumiselle, jos sopiva toimija löytyisi, sanoo kaupungingeodeetti Juha Helminen.

Mukkulassa ostoskeskuksen länsipuolinen osa on tarkoitus muuttaa asuinkerrostalokäyttöön.

Jokimaalla haetaan lisätilaa maamassoille

Jokimaalla kaupunki selvittää mahdollisuutta laajentaa Rälssin maamassojen sijoitusaluetta Vanhan Helsingintien ja Ala-Okeroistentien kupeessa. Kaupunki on ostanut alueelta 19 hehtaaria uutta maata. Laajennus tulisi olemaan kuitenkin alaltaan pienempi.

Nykyisen maanvastaanottoalueen enimmäiskorkeus on määritelty kaavassa ja enimmäiskorkeus on pian tulossa vastaan. Kujalan ja Rälssin nykyisen alueen arvioidaan täyttyvän 5-10 vuodessa.

Yleiskaava-arkkitehti Johanna Palomäki sanoo, että vaikka kierrätyspuistoselvityksessä parhaat sijoituspaikat löytyivät Hollolasta ja Orimattilasta, on myös Lahdesta kartoitetuille alueille jatkossa tarvetta.

Kuva: Jani Keronen

Kehätie näkyy Pippossa

Eteläisen kehätien rakentuminen näkyy Pippon alueella. Tulevan liittymän pohjoispuolella selvitetään pistoraiteen varteen sijoittuvan teollisuusalueen laajentamista ja liittymän itäpuolella eli nykyisen moottoriurheilukeskuksen alueella selvitetään tulevaa maankäyttöä.

Mahdollisuutta pistoraiteelle selvitetään myös Kujalassa.

Kaavoitussanastoa

Lahdessa jatkuva yleiskaava

Asemakaava on tarkin maankäytön suunnittelussa käytetty kaava. Asemakaavalla kerrotaan, mitä tietylle alueelle saa rakentaa.

Kaavamerkinnät on esitetty kaavakartalla symbolein tai numeroin. Ne kertovat, minkälaisia rajauksia tai määräyksiä alueelle rakentamiseen liittyy.

Osallisia ovat kaikki ne ihmiset ja yhteisöt, joiden oloihin kaavoituksella vaikutetaan.

Yleiskaava on yleispiirteinen maankäytön ja liikenteen suunnitelma, jossa osoitetaan eri väreillä alueiden pääasiallinen käyttö asemakaavoituksen pohjaksi. Yleiskaava perustuu kaupungin strategiaan. Lahden tehdään jatkuvaa yleiskaavatyötä, joka etenee neljän vuoden sykleissä valtuustokausittain.

Lähde: Lahden kaupunki
Kimmo Kangas
kimmo.kangas@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi