Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Vuokrasauna on yrittäjälle yleensä lisäbisnes - Lahdessa voi jäähdytellä albiinopythonia katsellen tai löylytellä Sauna-Timon kanssa

Lahdessa saunatiloja vuokraavat useat yritykset, jotka harvoin saavat tulojaan pelkästään saunomisesta. Lahden Sopenkorvessa toimivan vuokrasaunan yrittäjä Nea Varkka pyörittää yhteensä kolmea firmaa.

Yrittäjä Nea Varkka kertoo, että taiteilija Juha Aarrepalo on maalannut kaikki seinillä näkyvät taideteokset. Kuva: Mirja Hussain

Suomessa on vajaat kaksi miljoonaa saunaa, monessa torpassa ja asunnossa omansa, mutta silti vuokrasaunat kiinnostavat. Ne ovat useimmiten yrittäjälle yksi bisnes muiden joukossa.

From Dusk Till Dawn -vuokrasaunassa Lahden Sopenkorvessa on löylytelty vajaan neljän vuoden ajan. Juhla-, kokous- ja saunatila on lainannut nimensä ja teemansa Robert Rodriguezin ohjaamasta ja Quentin Tarantinon käsikirjoittamasta elokuvasta.

Taiteilija Juha Aarrepalo on maalannut oleskelutilan oveen yhden elokuvan tähdistä, Salma Hayekin, jonka kaulassa komeilee albiinopython. Kyseinen kuristajakäärme esiintyy elokuvassa oikeasti, ja sellainen elää myös From Dusk Till Dawnissa.

Ovessa Juha Aarrepalon maalaamana Salma Hayek ja albiinopython. Kuva: Mirja Hussain

- Damien on lasteni isän silmäterä, ja hän myös ruokkii Damienin. Minua käärme katsoo kuin päivällistä. Mutta se on lukkojen ja turvalasin takana, eikä pääse mitenkään asiakkaiden luokse, yrittäjä Nea Varkka kertoo.

Joskus asiakkaat toivovat ohjelmanumeroksi käärmeen syöttöä. On vaikuttava näky, kun noin 3,5-metrinen matelija syöksähtää hakemaan liha-annostaan.

- Kaikki asiakkaat eivät tykkää käärmeestä, mutta täällä se nyt asuu.

Yrittäjä Nea Varkka esittelee From Dusk till Dawn -juhla- ja saunatiloja Lahden Sopenkorvessa. Kuva: Mirja Hussain

"Mietin ensin, miten vuokrasauna voi kannattaa"

Varkka pyörittää kaikkiaan kolmea yritystä, joista vuokrasauna on yksi. Tilat omistaa kiinteistösijoitusyhtiö Interavanti, Varkka on tiloissa vuokralla. Samassa rakennuksessa on myös Mehiläisen ja LCS Panthers -cheerleadereiden tiloja. Varkka kertoo vuokrasaunan tuntuneen ensin kuin kirosanalta.

- Mietin, että miten vuokrasauna voi kannattaa, kun käyttö painottuu kuitenkin viikonlopuille. Sain sitten sovittua Interavantin kanssa, että olen samalla tässä rakennuksessa talkkarina, niin sopimus syntyi. Ei tämä vieläkään helppoa ole, eikä riitä yksin elannon tuojaksi. Mutta suunta on nouseva, vakiasiakkaita on jo, ja puskaradio hoitaa oman osansa.

From Dusk till Dawn -vuokrasaunan pinnoissa on käytetty paljon puuta luomaan tunnelmaa. Kuva: Mirja Hussain

From Dusk Till Dawniin mahtuu 50-60 juhlijaa, saunaan pääsee 10-12 henkeä kerralla. Saunan lisäksi tiloissa on keittiö ja useita oleskeluhuoneita, joista osa sopii biletykseen ja osa rentoutumiseen. Damien asustelee rauhallisemmalla puolella.

Varkan mukaan 70 prosenttia asiakkaista on yksityisiä henkilöitä, jotka järjestävät esimerkiksi synttäreitä tai joukkueen saunailtoja. Loput 30 prosenttia ovat yritysasiakkaita.

Lue myös: Kiinnostus sinkkusaunaa kohtaan räjähti: "Ilmaisena tämä olisi täynnä ensi kesään asti"
 

Vaikka aiemmin leipomona toimineet tilat ovat läpikäyneet mittavan remontin, ajan henki on, että säännöllisesti pitää uudistua.

- Remonttia täytyy tehdä, muuten asiakkaille tulee tunne, että tämä on jo nähty.

Timo Kaukonen (Sauna-Timo) on tehnyt muun muassa kuppaushoitoja ravintola Seipään saunatilassa. Arkistokuva. Kuva: Sami Kuusivirta

Saunamestari änkeää asiakkaiden kanssa saunaan

Seipään saunamestari Timo ”Sauna-Timo” Kaukonen kertoo, että sauna kiinnostaa vuokraajia, Seipään saunat olivat viime vuonna loka-joulukuussa varattuja joka viikonloppu. Kaukosen mukaan saunaporukka saattoi vaihtua kolmekin kertaa päivässä.

- Tammikuukin on ollut yleensä hyvä kuukausi, ja niin on nytkin. Arkisin on hyvin tilaa, ja kesällä vuokrasaunat hiljenevät. Se on ihan ymmärrettävää, en minä itsekään kesällä keskustaan saunomaan menisi. Aina sitä jonkun tuntee, jolla on järven rannassa sauna, Kaukonen sanoo.

Pikkujouluaikaan vuokrasaunoja käyttävät eniten yritykset, mutta myös kortteliliigan joukkueet tykkäävät saunoa Seipäässä. Molemmissa saunoissa kun pystyy seuraamaan esimerkiksi Pelicansin pelejä. Kaukonen tekee asiakkaille saunahoitoja kelosaunassa arki-iltaisin, mutta muulloin kelosaunaakin saa vuokrata.

Sporttibaari Seipään tilaussauna, josta voi katsella baarin puolelle. Kuva: Sami Kuusivirta

- Saunon tietysti aina itsekin työvuoron päätteeksi. Änkeän itseni hyvin sujuvasti myös asiakkaiden saunavuorolle. Minua pyydetään usein piipahtamaan kaveriporukan saunaillassa löylyä heittämässä, ja teen sen oikein mielelläni.

Kaukonen kaipaisi Lahteen rantasaunaa Herrasmannin saunan lisäksi.

Vuokrasaunoja voi katsella esimerkiksi saunaonline.fi-palvelussa.

Kuva: Anssi Hietamaa
Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi