Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

"Aamukahvini maistui aina pahalta sen myötä." "Ruma kuin lehmän muna." "Häpeäpilkku." - näin arvioidaan Lahden rumimpia rakennuksia

"Kyseisestä rakennuksesta ei tajuaisi, että kyseessä on teatteri, ellei siinä kyljessä mainosteta esityksiä", totesi eräs vastaajista kyselyn voittajasta. Kuva: Jani Keronen

Lahden rumin rakennus -kyselyyn vastanneille Lahden kaupunkikuva on selvästikin tärkeä asia. Sen voi päätellä sadoista perusteluista, joita vastaajat antoivat, ja joissa ei sanoja säästelty. Näin kyselyyn vastanneet arvioivat Lahden rumimmiksi valitsemiaan rakennuksia.

1. Kaupunginteatteri

"Koska se on ruma harmaa mötikkä. Kyseisestä rakennuksesta ei tajuaisi, että kyseessä on teatteri, ellei siinä kyljessä mainosteta esityksiä."

"Kauhea neuvostokolhoosi ja osuusmeijeri, jonka pinta rumenee entisestään kostealla ilmalla. Luotaantyöntävä kokonaisuus kauniiden kirjaston ja aikuisopiston kupeessa."

"Olin ala-asteella Lotilan musiikkiluokilla, kun teatteria rakennettiin. Isä heitti minut aamuisin kasiin kouluun ja matkan kulkiessa teatterin ohi seurasimme rakennustöitä. Kun valmistumispäivä lähestyi, aloimme veikata, josko rakennustelineet saadaan purettua ennen avajaisia. Siellä ne on edelleen: päällystämätön betonilaatikko ja rakennustelineet edelleen nurkissa."

"Betonimöykky. Kamalan noloa että tuollainen on juuri teatteri. Laittakaa vaikka Kela siihen, niin sit se käy järkeen."

Lue myös: "Ei kyllä minustakaan kaunis rakennus", toteaa betoniasiantuntija - olisiko tarvetta pienelle kasvojenkohotukselle?
 

"No, se on kuin suoraan Neuvostoliitosta... tai Kouvolasta."

"Silmä ei vaan totu että rakennus on kuin puolivalmis. Rakennustelineitä joka paikassa."

"Ruma betoninen julkisivu. Amerikkalaiset vieraani kysyivät: kuinka teillä on voimala keskellä kaupunkia?"

"Kaupunginteatteri on sisältä upea ja erikoinen, mutta ulkoa harvinaisen masentava, etenkin sateella. Toisaalta, rakennus on melkein niin ruma, että se on jo hieno."

"Märkänä kun hometalo."

"Rakennustelineet ruostuu vieläkin eikä sisäpintoja ole tehty vieläkään."

"Teatteri näyttää hirveältä betoniläjältä, joka kasvaa vihreää. Lisäksi ympäristössä haisee aina pissa. Yök!"

"Se on Lahden häpeäpilkku."

Näkymä Lahden Siltapuiston pysäköintitaloon pilasi kyselyyn vastanneen aamukahvit vuosikausia. Kuva: Mirja Hussain

2. Siltapuisto

"Useiden vuosien ajan aloitin päiväni heräämällä Siltapuistoa vastapäätä. Avaan verhot ja katson tien yli. "Ei perkele", totesin. Vuosia mietin, mikä taho on vastuussa sen rakentamispäätöksestä. Aamukahvini maistui aina pahalta sen myötä. Irvokas "Lahen tapa" on se, että päästetään suojeltuja, historiaa henkiviä ja ihmisiä kiinnostavia rakennuksia pahaksi, jotta ne päästään purkamaan neliönmuotoisen kerrostalon tieltä."

"Lapsena luulin pitkään, että kyseessä on autio, ikuisuuden purkukunnossa ollut halli. Vasta teini-ikäisenä minulle selvisi, että parkkihalli on yhä toiminnassa."

"Se on jonkun 70-luvulla DDR:ssä opiskelleen arkkitehdin kännissä tekemä betonirumilus."

"Pääväylän varrella oleva hoitamaton seinä on kuin jostain Murmanskin lähiöstä. Tällä kertaa kauneus ei ole katsojan silmästä kiinni. Kuka on vastuussa?"

"Niin likaisen ja ankean näköinen rakennus aivan keskustan keskeisimmässä risteyksessä. Julkisivua ei paranna kesäisin terassit, joissa kaljoitellaan jo aamuvarhaisesta lähtien."

"Ruma kun lehmän muna."

"Tuollainen ruma betonimöykky ei vaan kaupungin keskustaan kuulu eli myös sijainti tekee siitä ehdottomasti Lahden rumimman rakennuksen."

Moni vastaaja pahoitteli, että näin räsistynyt talo on melko näkyvällä paikalla kaupunkiin etelästä saapuvien tulijoiden "ihasteltavissa". Kuva: Mirja Hussain

3. Kerrostalo Hämeenkadun ja Vesijärvenkadun kulmassa, Hämeenkatu 24

"On jo niin tiensä päässä, onkohan sieltä jo asukkaatkin ”evakuoitu”. Pinta rapisee ja hirveä väri, ikkunoissa roikkuu verhoja miten sattuu."

"Laiminlyöty julkisivu. Painoarvoa lisää sekin, että talo on melko näkyvällä paikalla etelästä saapuvien tulijoiden ihasteltavissa."

"On jätetty hoitamatta ja remontoimatta (en tiedä miksi), joten on joutunut todella huonoon kuntoon ja samalla erittäin rumaksi."

"Joka kerta kun olen risteyksen liikennevaloissa rakennus suorastaan pullistelee synkkyyttä, pimeyttä, mollisointuja ja kurjuutta."

"On niin ruma ettei sanotuksi saa..."

"Aivan järkyttävän ruma rakennus varsinkin se ihme lasihäkkyrä siellä katolla. Jonkun hipin ateljee varmaan!!"

"Toimimattomuus, ihmiset ilman suojaa ja ruma", todettiin toissa vuonna käyttöön otetusta matkakeskuksesta. Kuva: Timo-Pekka Heima

4. Matkakeskus

"Toimimattomuus, ihmiset ilman suojaa ja ruma."

"Todella ruma katos vanhan asemarakennuksen edessä ei sovi tyyliin."

"Ihan liian sumpussa ja korkeita rumia rakennuksia. Se kaunis pieni puutalo, näiden vieressä, jossa on hieno kahvila ei pääse edukseen."

"Koko matkakeskus on ankea ja tylsä. Siinä ei ole mitään kaunista, ja kuparikin tummunut. Matkakeskuksen alla kulkeva tunnelikin on synkkyyden huipentuma, joka on steriili ankeus vailla minkäänlaista tunnelmaa ja väriä. Onhan siellä värivalot, mutta eivät ne synkkyyteen mitään positiivista tuo."

"Täysin epäonnistunut kyhäys sekä arkkitehtuurin että käytännön osalta!"

Monen Ristinkirkon rumimmaksi valinneen perusteluissa nousi esille kaipuu sen paikalla ollutta puukirkkoa kohtaan. Kuva: Sami Lettojärvi

5. Ristinkirkko

"Ankea, harmaa, betoninen - ei millään tavalla "kohottava", kuten kirkon kuuluisi olla."

"Muistuttaa krematoriota."

"Vanha puukirkko oli hienompi."

"Ruma kopio Seinäjoelta, joka näyttää ihan ydinsiilolta. Lahden kaunein rakennus piti tuhota tuon kamaluuden tieltä."

"Lämpövoimala keskeisellä paikalla."

Anne Honkanen
anne.honkanen@ess.fi
@
Onko Lahden kaupunginteatteri mielestäsi kaupungin rumin rakennus?
Onko Lahden kaupunginteatteri mielestäsi kaupungin rumin rakennus?
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi