Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kyselyn tulos: Lahden rumin on rakennus, joka "näyttää likaiselta ja muistuttaa ydinvoimalaa"

Kaupungin rakennuskannan asiantuntija hämmästyi tuloksesta: "Se on yksi hienoimpia lahtelaisia rakennuksia."

Lahden kaupunginteatteri on vastaajien mielestä Lahden rumin rakennus. Se nousi selväksi voittajaksi kyselyssä. Kuva: Jani Keronen

Lahden kaupunginteatteri valittiin Lahden rumimmaksi rakennukseksi ESS.fin kyselyssä. Kyselyyn vastasi 533 lukijaa, ja heistä hiukan yli viidennes eli 114 vastaajaa oli sitä mieltä, että teatteria rumempaa rakennusta Lahdesta ei löydy. Kyselyssä ei annettu valmiita vaihtoehtoja, vaan vastaajat saivat itse päättää rumimman rakennuksen.

Kaupunginteatterin voitto oli selvä, sillä seuraavaksi rumin rakennus sai vastanneilta 40 ääntä. Toiseksi rumimmaksi rakennukseksi lukijat valitsivat Siltapuiston pysäköintitalon Hämeenkadulla.

Kolmanneksi nousi Vesijärven ja Hämeenkadun kulmaan sijoittuva kerrostalo. Hämeenkatu 24:n tyhjillään oleva, rapistumaan päässyt kerrostalo ollaankin aikeissa purkaa.

Moni vastaaja ihmetteli, miksi näin keskeisellä paikalla Lahdessa on Siltapuiston pysäköintitalon tapainen rumilus. Kuva: Jani Keronen

Betonista ei pidetä

Teatterin rumimmaksi valinneet kritisoivat erityisesti sen rakennusmateriaalia, betonia: "Jättimäinen harmaa betonimöhkäle. Synkkä." "Betoni näyttää masentavalta ja likaiselta." "Kolkko, ruma, harmaa kuutio."

Ulkomuotokaan ei herätä sympatiaa. "Näyttää ydinvoimalalta tai joltain supervaarallisten rikollisten vankilalta." "Ei tulisi ulkonäön perusteella edes mieleen, että kyseessä on teatteri."

Lue myös: "Aamukahvini maistui aina pahalta sen myötä." "Ruma kuin lehmän muna." "Häpeäpilkku." - näin arvioidaan Lahden rumimpia rakennuksia
 

Aika monen mielestä teatteri näyttää yhä keskeneräiseltä: "Rakennustelineitäkään ei ole vielä saatu poistettua." "On kuin keskeneräinen tehdas."

Hämeenkatu 24:ssä sijaitseva talo on jo saanut purkutuomion. Kuva: Mirja Hussain

"Yksi hienoimpia rakennuksia"

Lahden kaupungin rakennuskannan asiantuntija, tutkija Riitta Niskanen on hämmästynyt siitä, että kaupunginteatteri valikoitui rumimmaksi. Niskasen mielestä kaupunginteatteri on yksi hienoimpia lahtelaisia rakennuksia.

- Kokonaistaideteoksena se on todella ansiokas, Niskanen toteaa.

Tutkijan mielestä talo on sekä ulkoa että sisältä hieno. Erityisen onnistunut on sisääntulo, joka kaappaa rakennuksen syliin.

Myös monen vastaajan kritisoimaa betoninkäyttöä Niskanen pitää ansiokkaana. Lahden kaupunginteatteri saikin valmistuttuaan Valtakunnallinen Betonityö -kunniamaininnan vuonna 1983.

Tutkija uskoo, että ihmisten inhoa betonirakennuksia kohtaan selittää se, etteivät he osaa antaa vielä niille arvoa. Lisäksi betoni ei ikäänny yhtä kauniisti kuten puu tai kivi.

Matkakeskus sai kritiikkiä myös toimimattomuudesta. Monen vastaajan mielestä suunnittelussa ei ole otettu huomioon käyttäjiä. Kuva: Jani Keronen

Yllätyksiä kärjen tuntumassa

Kyselyssä neljännelle ja viidennelle sijoille nousivat uusi matkakeskus ja Ristinkirkko. Niiden sijoittuminen kärkisijoille yllättää Niskasen.

- Jos täällä vierailisi jokin hienompi arkkitehtuuriraati, niin nämä rakennukset nousisivat top10:iin, tutkija toteaa.

Jonkin verran ääniä saivat kyselyssä myös Paavolan terveysasema, vanha linja-autoasema, kauppakeskus Trio, Fazerin siilot, Sibeliustalo, vanha konserttitalo, entinen kauppahotelli Grandin rakennus ja Liipolan seurakuntakeskus.

Alvar Aallon suunnittelema Ristinkirkko ei ole kaikille mieleen. Kuva: Mirja Hussain

"Ei mikään ruusu"

Niskanen ei nimeä omaa valintaansa kaupungin rumimmaksi rakennukseksi. Tutkijana hän koettaa löytää ajatuksen niistäkin rakennuksista, jotka muiden mielestä ovat rumia.

Niskasen mukaan tällaisissa kyselyissä yleensä kärkisijalle on noussut UK-yhtiöiden rakennuttama kerrostalo Vuorikadun ja Rautatienkadun kulmassa, osoitteessa Rautatienkatu 9. Sen valintaa rumimmaksi hän olisi osannut omien sanojensa mukaan jotenkin selittää Lahden kaupunginteatteriin verrattuna, sillä tutkijankaan mukaan UK-kerrostalo ei ole mikään ruusu.

Tässä kyselyssä UK-talo sai kuitenkin vain muutamia ääniä.

Anne Honkanen
anne.honkanen@ess.fi
@
Onko Lahden kaupunginteatteri mielestäsi kaupungin rumin rakennus?
Onko Lahden kaupunginteatteri mielestäsi kaupungin rumin rakennus?
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi