Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

"Tampereen-matka vahvisti näkemystä" - lahtelaispäättäjät tutustuivat pormestarimallista saatuihin kokemuksiin

Lahden johtamisjärjestelmää pohtivan toimikunnan on tarkoitus linjata tammikuun loppuun mennessä, johtaako kaupunkia jatkossakin virkasuhteinen kaupunginjohtaja vai luottamushenkilöiden keskuudesta valittava pormestari. Päätöksen pohjaksi toimikunta teki tutustumismatkan Tampereelle, jota on johtanut pormestari jo vuodesta 2007 lähtien.

Valtuuston puheenjohtaja Milla Bruneau (kok.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Komu (sd.) vetävät Lahden johtamismallia pohtivaa toimikuntaa. Kuva: Mirja Hussain

Lahden tulevaa johtamismallia pohtiva toimikunta tutustui maanantaina Tampereen pormestarimalliin.

- Tapasimme Tampereen nykyisen pormestarin Lauri Lylyn (sd.) sekä viime kauden kaksi apulaispormestaria, Leena Kostiaisen (kok.) ja Pekka T. Salmen (sd.). Kävimme erittäin hyvät keskustelut ja kuulimme kokemuksia, jotka heidän mukaansa ovat olleet positiivisia, kertoo toimikuntaa johtava kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Komu (sd.).

Toimikunnan tehtävänä on arvioida, pitäisikö Lahden jatkaa perinteisellä virkajohtajamallilla vai siirtyä pormestarimalliin. Valinta näiden välillä on tarkoitus tehdä tammikuun lopussa, kun toimikunta antaa väliraporttinsa.

- Työ on kesken, enkä lähde sitä avaamaan. En ota vielä mitään kantaa malliin. Pohdimme eri vaihtoehdot ja muodostamme kantamme väliraportissa, Komu toteaa.

En lyö kantojani lukkoon. Milla Bruneau (kok.)

"Vahvistaa demokratiaa"

Tampereen-retkellä toimikunnan jäsenet kuulivat lähinnä pormestarimallia puoltavia näkemyksiä.

- Tampereella koetaan, että valmisteluun on päästy aiempaa enemmän mukaan, Komu sanoo.

- Tamperelaiset päättäjät näkevät, että poliittinen johtaminen on huomattavasti aiempaa vahvempaa. Edustuksellisen demokratian kautta kansan ääni kuuluu myös valmistelussa, sanoo Lahden kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Juha Rostedt (kok.).

Rostedtkaan ei ota vielä kantaa Lahden tulevaan johtamisjärjestelmään. Kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Aleksi Mäntylä (vihr.) sen sijaan on ilmoittanut kannattavansa pormestarimallia.

-Tampereen-matka vahvisti näkemystä. Poliittinen puoli tulee valmistelusta lähtien paremmin esiin. Se vahvistaa demokratiaa, hän katsoo.

"Pienet ryhmät päässeet vaikuttamaan"

Lahden valtuuston puheenjohtaja Milla Bruneau (kok.) on pitänyt pormestarimallia varteenotettavana vaihtoehtona.

- En lyö kantojani lukkoon. Jos joku todistaa, että joku muu ratkaisu on parempi, sitten se on ilman muuta parempi, hän toteaa.

Bruneau luonnehtii Tampereen-vierailun antia todella hyväksi. Hän kertoo tykästyneensä valtuustokauden alussa laadittavaan pormestariohjelmaan, joka vastaa Lahdessa tehtävää valtuustosopimusta.

- Ohjelma on todella kunnianhimoinen, selkeä ja priorisoitu. Ajatus on, että pormestarin on saatava ohjelman taakse enemmistö valtuutetuista, jotta se menee läpi. Ohjelma antaa aikamoisen selkänojan asioiden valmistelulle.

Pormestariohjelman kautta myös pienet ryhmät saavat äänensä kuuluviin.

- Tampereella pienryhmät olivat kokeneet, että he pääsevät enemmän kuin koskaan vaikuttamaan valtuustokauden tavoitteisiin.

Tamperetta on johtanut pormestari jo vuodesta 2007 lähtien.

- Alussa on tietenkin aina opettelemista, Bruneau toteaa.

Toimikunta

Väliraportti tammikuussa

Johtamismallia pohtivaan toimikuntaan kuuluvat kaupunginhallituksen pj. Pekka Komu (sd.) valtuuston pj. Milla Bruneau (kok.), valtuuston 1. vpj. Mika Kari (sd.), hallituksen 1. vpj Juha Rostedt (kok.), hallituksen 2. vpj. Aleksi Mäntylä (vihr.) sekä valtuustoryhmien johtajat Sirkku Hildén (sd.), Hannu Rahkonen (kok.), Rami Lehto (ps.), Jenna Koskelo (kesk.), Sonja Falk (kd.) ja Elisa Lientola (vas.). Sihteerinä toimii kaupunginsihteeri Janne Mäki ja asiantuntijana kaupunginlakimies Pekka Virkkunen.

Toimikunta antaa väliraportin tammikuun lopussa ja esityksen maaliskuun lopussa.

Kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta jää eläkkeelle huhtikuun lopussa. Mahdolliseen pormestarimalliin siirryttäisiin vuonna 2021 pidettävien kuntavaalien yhteydessä. Siihen saakka kaupunkia johtaisi määräaikainen virkajohtaja tai vs. kaupunginjohtaja.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi