Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Armas ja Wintti ovat jatkossa avoinna tunnin pidempään

Alkoholilainmuutoksella on vaikutuksia myös lahtelaisravintoloiden toimintaan. Muun muassa lahtelaiset Armas ja Wintti ovat maaliskuun alusta alkaen auki kello viiteen asti aamuyöllä.

Alkoholilainmuutos tuo muutoksia myös lahtelaisten ravintoloiden ja yökerhojen toimintaan ja aukioloaikoihin. Muun muassa lahtelaiset Armas ja Wintti ovat maaliskuun alusta alkaen auki kello viiteen asti aamuyöllä. Alkoholijuomien myynti päättyy kuitenkin jo puoli neljältä.

Paikalliset ravintolayrittäjät ovat suhtautuneet maltillisesti lainmuutokseen. Armasta ja Winttiä pyörittävän Night People Groupin toimitusjohtaja Antti Raunio on seurannut uuden alkoholilain valmistumista osittain huvittuneena.

Lue myös: Take away -kossua ja muita vääriä käsityksiä
 

- Alkoholilaissa on tiettyjä hassuuksia. Pidän lopputulosta kuitenkin ihan hyvänä kompromissina, Raunio kertoo Radio Voiman haastattelussa.

Raunio on erityisen tyytyväinen happy hour -markkinoinnin vapautumiseen. Se on ollut kiellettyä viimeisen kymmenen vuoden ajan.

- Toinen tyytyväisyyden aihe on tämä jatkoaikakysymys, eli saamme maaliskuun alusta alkaen anniskella kello neljään saakka. Asiakkaat saavat siten nauttia niitä juomia, jotka he ovat ostaneet ja viettää aikaa sisätiloissa kello viiteen asti.

Raunion mukaan se tarkoittaa, että monella paikkakunnalla yökerhojen aukiolo jatkuu tunnilla. Näin tapahtuu myös Lahden Armaksessa ja Wintissä.

- Siitä seuraa puolestaan se, että asiakkaat pääsevät helpommin julkisilla kulkuneuvoilla koteihinsa ravintolaillan jälkeen, Raunio pohtii.

Ravintola Armas aikoo laajentaa aukioloaikojaan lainmuutoksen myötä. Ravintolapäällikkö Teemu Pilsari kertoo tämän tapahtuvan kaikessa rauhassa asiakkaiden mieltymyksiä seuraten. Myös työntekijöiden saattaa olla aukiolon muutoksen jälkeen helpompi päästä kotiin työvuoron jälkeen aamun ensimmäisillä busseilla. Kuva: Aku Isotalo

Pienpanimotuotteita myyntiin

Tirra ja Torvi ja Jackalope eivät sen sijaan ainakaan näillä näkymin pidennä aukioloaikojaan. Tirran ja Torven yrittäjä Antti Sirvo suhtautuu lakimuutokseen penseästi.

- Seurasin aika huvittuneena ja vaivaantuneena alkoholilain uudistusta. Käytännössä se tarkoittaa, että järjestysmiehiä ja portsareita on lisättävä vaatimusten kasvaessa ja sen seurauksena kannattavuus heikkenee. Kokonaisuuteen lakiuudistus vaikuttaa heikentävästi.

Sirvo ei usko, että happy hour -mainonnalla on Torvelle tai Tirralle kovinkaan suurta merkitystä.
 
Todennäköisesti alamme hyödyntämään pienpanimotuotteiden ulosmyyntiä. Torven yrittäjä Antti Sihvo

- Todennäköisesti alamme hyödyntämään pienpanimotuotteiden ulosmyyntiä.

Myöskään muutos, jossa asiakas saa kantaa ostamansa alkoholijuomat ravintolasta terassille, ei aiheuta muutoksia Tirrassa tai Torvessa.

- Meillä ravintoloiden terassit ovat samaa anniskelualuetta jo nyt.

Positiivinen muutos ravintoloitsijoille

Club Chicagon toimitusjohtaja Kai Tiilinen on avoimesti mielissään lainmuutoksesta.

- Alkoholilain muutos oli todellakin tarpeellinen. Maailma on muuttunut sadassa vuodessa. Aikaisempi laki oli vuodelta 1932.

Tiilisen mukaan lakimuutos oli positiivinen asia etenkin ravintoloitsijan näkökulmasta.

- Meillä aukioloaikoja ei ainakaan toistaiseksi pidennetä.

Sen sijaan happy hourin paluuta ja markkinoinnin vapautumista Tiilinen aikoo hyödyntää.

- Todennäköisesti sillä on meille pientä merkitystä, kun kukin ravintola voi kohdentaa alkoholimyyntiään hiljaisiin tunteihin. Tähän asti ravintola-ala on ollut todella rajoitettua markkinoinnin suhteen.

Kuuntele Radio Voiman podcasteista mitä mieltä lahtelaiset ravintoloitsijat ovat lakimuutoksesta.

Armaan ja Wintin ravintoloitsija Antti Raunio

Tirran ja Torven ravintoloitsija Antti Sirvo

Club Chicagon Kai Tiilinen

Nimivirhe korjattu kello 11.06.

Alkoholilaki

Tämä kaikki muuttuu

Uusi alkoholilaki astuu voimaan 1.3.2018.

Vuoden alusta alkaen ravintolat voivat päättää vapaasti aukioloajoistaan.

Pienpanimoiden käsityöläisoluille voi hakea myyntilupaa aluehallintovirastosta.

Enintään 5,5-prosenttisten alkoholijuomien myynti on sallittua kaupoissa.

Anniskelupaikat, joille on myönnetty anniskelun jatkoaikalupa, on kuitenkin suljettava puolen tunnin päästä jatkoaika-anniskelun päättymisestä eli joko kello 03 tai kello 04.

Mietojen alkoholijuomien happy hour -mainonta anniskelupaikan ulkopuolella sallitaan.

Väkevien alkoholijuomien anniskeluhinnastoja saa julkaista ravintolan verkkosivuilla.

Maaliskuun alusta lähtien ravintolat saavat myydä alkoholituotteita myös ulos ravintolasta. Myynnin kellonajat ja tuotteiden prosenttirajat ovat samat kuin ruokakaupoissa.

Alkoholilain uudistuminen vapauttaa myös liikkumisen ravintolan ja sen terassin välillä. Asiakkaat saavat itse kuljettaa alkoholijuomansa ravintolasta terassille.

Lähde: sosiaali- ja terveysministeriö
Heidi Nikunen
heidi.nikunen@ess.fi
Eeva Ristkari
eeva.ristkari@radiovoima.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Tilaa ESS Verkko Plus 3 kk
vain 7,90 €/kk (norm. 14,50 €)

Tilaa tästä

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X