Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Sosiaalipäivystys laajenee Päijät-Hämeessä - "Ikäihmisten ongelmat näkyvät poliisilaitoksellakin"

Kuva: Mirja Hussain

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän sosiaalipäivystys laajenee tammikuun alussa poliisiaseman yhteydestä Akuutti24:ään. Akuutin sosiaalipäivystykseen on palkattu kolme sosiaaliohjaajaa. Poliisiaseman yhteydessä toimivassa sosiaalipäivystyksessä työskentelee entiseen tapaan kuusi sosiaalityöntekijää ja johtava sosiaalityöntekijä. Työntekijöillä on eri koulutus ja tehtävänimikkeet, koska työn sisältökin on erilaista.

- Päivystyksen yhteydessä toimiva sosiaalipäivystys on uutta koko Suomessa. Keski-Suomessa toteutetun pilotin perusteella oletamme, että Akuutissa työ on enemmän palvelutarpeen kartoittamista ja virka-ajalla tapahtuviin palveluihin ohjaamista ja tukemista. Perinteinen sosiaalipäivystys taas on keikkaluontoista, kentällä tapahtuvaa työtä, työikäisten sosiaalipalvelujen tulosalueen päällikkö Leila Kankainen sanoo.

Laajat työtehtävät

Sosiaalipäivystys on järjestetty Päijät-Hämeessä poliisilaitoksen yhteyteen, koska sosiaalipäivystäjää tarvitaan usein siellä, missä poliisikin on. Suurin osa yhteydenotoista tulee poliisilta tai hätäkeskuksesta. Työtehtävät vaihtelevat näpistelijöiden puhuttelusta laitoksesta karanneiden nuorten palauttamiseen ja toisaalta kiireellisiin huostaanottoihin. Huostaanottopäätöksiä varten tarvitaan sosiaalityöntekijän pätevyys.

- Ikääntyvien asiakkaiden ongelmat ovat alkaneet näkyä poliisilaitoksella myös, Kankainen sanoo.

Akuutin päivystykseen tulee ehkä enemmän ikäihmisiä ja työikäisiä, mutta myös perhekriisit voivat näkyä. Jos sosiaaliohjaajan pätevyys ei riitä päätöksiin, päivystävä sosiaalityöntekijä voidaan kutsua myös Akuuttiin.

Akuutissa sosiaaliohjaajat päivystävät aamukahdeksasta iltakymmeneen ja viikonloppuöinä iltayhteentoista. Keskellä yötä tapahtuvat päivystystapaukset ohjautuvat edelleen poliisilaitoksen yhteyteen.

Vaikka moni sosiaalipäivystyksen asiakas ohjataan palveluihin virka-aikana, on tärkeää, että palvelutarve tulee arvioitua myös päivystysaikana.

- Akuutissa voidaan tehdä monialaista yhteistyötä. Sairastuneella voi olla myös sosiaalipalveluiden tarve, joka ehkä jää huomaamatta, jos mukana ei ole sosiaalipäivystystä, Kankainen sanoo.

Laki muuttui

Sosiaalipäivystystä laajennetaan lainsäädäntöuudistusten takia. Uusi laki velvoittaa tarjoamaan sosiaalipäivystystä laajan ympärivuorokautisen päivystysyksikön yhteydessä. Alunperin lakiluonnoksessa haluttiin siirtää sosiaalipäivystys kokonaan sairaaloiden yhteyteen, mutta sosiaalityöntekijät vastustivat muutosta. Yhteistyötä poliisin kanssa pidettiin olennaisena työn sisällön kannalta. Palautteen perusteella lakia muutettiin niin, että sosiaalipäivystyksen saa järjestää monella eri tavalla, kunhan osa päivystyksestä on terveydenhuollon päivystyksen yhteydessä.

- Sosiaalipäivystyksen tarve ei usein liity sairastumiseen vaan on kentällä tapahtuvaa työtä. Uusi malli on varmaan kuitenkin ihan toimiva. Käytännössä sitten nähdään, mitä palvelutarpeita Akuutissa tulee olemaan, Kankainen sanoo.

Akuutin sosiaalipäivystäjiin saa yhteyden puhelimella, ja poliisilaitoksen yhteydessä olevaan sosiaalipäivystykseen hätäkeskuksen kautta.

Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi