Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Aamunavauskantelusta tiukka äänestys lautakunnassa - puheenjohtajan ääni ratkaisi

"Käsitys on, että ohjeistus ei välttämättä ole kaikissa kouluissa tiedossa tai sitten sitä ei noudateta."

Keskusradiossa kaikille lähetettävä aamunavaus ei saa olla uskonnollinen. Uskonnolliselle tilaisuudelle on järjestettävä kaikille halukkaille avoin vaihtoehto. Kuva: Sami Lettojärvi

Salpausselän koulussa pidetyistä aamunavauksista tehty kantelu aiheutti tiukan äänestyksen Lahden sivistyslautakunnassa. Lautakunnan käsittelyssä oli tiistaina Etelä-Suomen aluehallintoviraston (avi) pyytämä lausunto. Uskonnottomat Suomessa ry on kannellut Salpausselän koulussa perjantaisin järjestetyistä aamunavauksista, jotka yhdistyksen mukaan loukkaavat uskonnonvapautta ja indoktrinoivat eli iskostavat oppilaita uskontoon.

Sivistyslautakunta hyväksyi ääniin 6-6 lausunnon, jossa todetaan muun muassa, että selvitysten perusteella seurakunnan perjantaisin Salpausselän peruskoulussa pitämässä aamunavauksessa ei toteudu ohjeistuksen mukainen valinnanvapaus. Lausunnon mukaan opetushallituksen ohjeistusta täsmennetään uudelleen yhteisessä rehtorikokouksessa tammikuussa, ja että asiaa on käsittely myös seurakuntayhtymän kanssa joulukuussa.

Lautakunnan kannan ratkaisi tasatilanteessa puheenjohtaja Anneli Viinikan (sd.) ääni. Muutosesityksen tehnyt varapuheenjohtaja Sari Niinistö (kok.) olisi halunnut lausuntoon osittain lievemmän muotoilun.

- Halusin pehmeämmän muotoilun, ettei tule ajatusta, että aamunavaukset ovat haitallista, tai se, että seurakunnan edustaja pitää niitä. Ajatus oli, että aamunavauksiin suhtaudutaan myönteisesti, mutta vanhempia on selkeästi informoitava vaihtoehdoista, Niinistö kertoo.

Ohjeistuksia täsmennetään

Vastuualuejohtaja Lassi Kilposen mukaan kaupungin lausunnossa ei ole kyse siitä, että koulu olisi toiminut väärin järjestäessään aamunavauksia koulun keskusradion kautta. Kilposen mukaan aamunavauksia voidaan järjestää, kuten koulussa on tehty, mutta niiden pitää sopia kaikille.

- Aamunavaus ei ole uskonnollinen tilaisuus, vaan sen pitää perustua opetussuunnitelmaan. Tässä tapauksessa on voitu olla uskonnollisen tilaisuuden ja aamunavauksen rajamailla. Tätä pitää täsmentää seurakuntayhtymän kanssa. Kun työntekijä on koululla roolissa, joka ei uskonnollinen, niin hänen pitää myös pysyä roolissa, Kilponen kuvailee.

Jos koululla järjestetään uskonnollinen tilaisuus, on siitä kerrottava hyvissä ajoin vanhemmille ja tapahtuman ajaksi on järjestettävä vaihtoehtoista toimintaa.

- Ohjeistuksia on käyty läpi monta kertaa vuosien mittaan. Asiat käydään uudestaan läpi tammikuussa, jotta kaikki rehtorit ja myös vierailijat olisivat selvillä lainsäädännön perustasta ja opetushallituksen ohjeistuksesta.

Ei saa olla pakollista

Lahden vapaa-ajattelijoiden sihteeri Tapio Pilli pitää ohjeistuspalaveria uskonnollisten tilaisuuksien järjestämisestä erittäin tarpeellisena.

- Käsitys on, että ohjeistus ei välttämättä ole kaikissa kouluissa tiedossa tai sitten sitä ei noudateta.

Pillin mukaan vapaa-ajattelijat eivät vastusta yhden uskontokunnan mukaista toimintaa, mutta se ei saa olla kenellekään pakollista. Uskonnollisille tilaisuuksille pitää järjestää aito ja tasa-arvoinen vaihtoehto.

- Vaihtoehto ei voi olla tarjolla esimerkiksi vain elämänkatsomustietoa opiskeleville, vaan aidosti kaikille.

Pillin mukaan vapaa-ajattelijat on käynyt Lahdessa hyvää keskustelua uskonnollisten tilaisuuksien järjestämisestä kouluissa. Lassi Kilposen mukaan perusopetus on Lahdessa lähtökohtaisesti kaikille lapsille suunnattu.

- Haluamme, ettei koulu ole minkään ideologian tanner vaan arvoasetelmaltaan lapsille rakennettu. Suomi on moniarvoinen yhteiskunta.

Kilposen mielestä kirkolla voi kuitenkin olla rooli kouluissa jo lainsäädännön ja opetussuunnitelman perusteella.

- Kenenkään oikeuksia ei saa kuitenkaan loukata.

Kimmo Kangas
kimmo.kangas@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi