Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Savolainen, Moilanen, Samaletdin vai sittenkin joku muu? - Heinolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja niukkasanainen

Heinolan kaupunginjohtajan tehtävää hakenut elinkeinojohtaja Heikki Mäkilä ei aio luovuttaa: "On ihan samantekevää, mitä valintatyöryhmä on ajatellut. Oleellisempaa on se, mitä valtuusto ajattelee."

Uudenmaan maakuntajohtaja Ossi Savolainen on yksi ehdokkaista Heinolan uudeksi kaupunginjohtajaksi. Kuva: Elena Liseytseva

Heinolan kaupunginjohtajaksi valitaan todennäköisesti joko Uudenmaan maakuntajohtaja Ossi Savolainen, Punkalaitumen kunnanjohtaja Jyrki Moilanen tai Myrskylän kunnanjohtaja Sabah Samaletdin. Yksikään heistä ei virallisesti hakenut tehtävään. Kolmikko antoi tehtävään suostumuksensa.

Kolmen arviointiin lähetettävän lisäksi suostumuksensa kaupunginjohtajan virkaan ovat antaneet Heinolan hyvinvointijohtaja Pirjo Hepo-oja sekä erityisasiantuntija ja ravintolakokki Jan Christian Wasenius.

Varsinaisessa haussa kaupunginjohtajan tehtävää haki yhdeksän henkilöä, mutta heistä kukaan ei ainakaan Heinolan johtavista poliitikoista ja viranhaltijoista koostuneelle valintatyöryhmälle kelvannut.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kirsi Lehtimäki (sd.) muistuttaa, että valtuusto voi aikoinaan valita kenet tahansa tehtävää hakeneista tai suostumuksen antaneista.

"Joko minä olen epäonnistunut tai sitten on joku muu arvoituksellinen syy, etten minä ole valintaryhmän mieleen ollut." Kaupunginjohtajaksi hakenut Heinolan elinvoimajohtaja Heikki Mäkilä

Lehtimäki sanoo olevansa tyytyväinen, että kaupunginjohtajakisaan on saatu kokeneita kunnallisjohtamisen ammattilaisia.

Hän ei lähde tässä vaiheessa kuitenkaan spekuloimaan sillä, kuka testeihin lähetetyistä on vahvimmilla tehtävään.

- En kommentoi muuta kuin sen, että nämä henkilöt (Savolainen, Moilanen ja Samaletdin) on valikoitu eteenpäin tässä prosessissa. Asiasta keskustellaan kaupunginhallituksen ylimääräisessä kokouksessa torstaina.

Lehtimäki ei myöskään kerro, missä vaiheessa Savolaisen, Moilasen ja Samaletdinin nimet nousivat vaihtoehdoiksi varsinaisten hakijoiden rinnalle.

Lehtimäen mukaan Heinola haki yhdessä head hunterin kanssa alusta lähtien sellaisia ehdokkaita, joilla on kaupungin- tai kunnanjohtajan kokemusta.

Varsinaiseen hakuun osallistuneista yhdeksästä henkilöstä kukaan ei toimi tällä hetkellä kunnan- tai kaupunginjohtajana.

Savolainen, Moilanen ja Samaletdin testataan tammikuun alussa. Heinolan valtuuston on määrä päättää uudesta kaupunginjohtajasta helmikuun alussa.

Lehtimäki sanoo uskovansa, että alkuperäinen tavoiteaikataulu pitää.

Uuden kaupunginjohtajan hakeminen tuli ajankohtaiseksi lokakuussa, kun Jussi Teittinen irtisanoutui.

"On ihan samantekevää, mitä valintatyöryhmä on ajatellut"

Myrskylän kunnanjohtaja Sabah Samaletdin on yksi kolmesta soveltuvuustesteihin lähetetystä Heinolan kaupunginjohtajaehdokkaasta. Kuva: Clas-Olav Slotte

Yksi varsinaisessa hakuprosessissa tehtävää hakeneista on Heinolan elinvoimajohtaja Heikki Mäkilä. Hän ei aio vetää hakemustaan pois, vaikka valintatyöryhmä ei häntä kolmen kärkiehdokkaan joukkoon laskenutkaan.

- En missään tapauksessa aio [vetäytyä]. Peli on täysin kesken vielä. On ihan samantekevää, mitä valintatyöryhmä on ajatellut. Oleellisempaa on se, mitä valtuusto ajattelee.

Mäkilä sanoo, että hänen on vaikea sanoa syitä sille, miksei hän kaupunginjohtajan valintatyöryhmälle kelvannut.

- Ääneen voisin arvella, että heidän [valintatyöryhmän] mielestään on helpompaa ajatella, että joku ulkopuolelta tuleva olisi automaattisesti parempi. Vähän sellainen ajatus tästä tulee.

Mäkilä ei ole täysin vakuuttunut nyt valittujen kärkiehdokkaiden motivaatiosta tulla johtamaan Heinolaa.

- Voisi tietysti ajatella, ettei Heinola erityisemmin kiinnosta yhtään näistä [kolmesta kärkiehdokkaasta], kun heiltä on pitänyt kaivaa suostumus. Asemoin itseni sellaiseksi hakijaksi, joka on ihan aidosti ollut koko ajan tästä tehtävästä kiinnostunut.

"Mitkä näytöt näillä kahdella hakijalla on?"

Heinolan elinvoimajohtaja Heikki Mäkilä ei aio luovuttaa Heinolan kaupunginjohtajakisaa, vaikka ei olekaan kolmen kärkiehdokkaan joukossa. "On ihan samantekevää, mitä valintatyöryhmä on ajatellut. Oleellisempaa on se, mitä valtuusto ajattelee." Kuvassa oikealla valintatyöryhmän jäsen, Heinolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kirsi Lehtimäki (sd.). Kuva: Armi Salonen

Mäkilä ihmettelee syitä sille, miksi Moilanen ja Samaletdin kiilasivat hänen edelleen valintaryhmän papereissa.

- Joko minä olen epäonnistunut [elinvoimajohtajana] tai sitten on joku muu arvoituksellinen syy, etten minä ole valintaryhmän mieleen ollut.

Hänen mielestään sekä Moilasen että Samaletdinin näytöt ovat ohuet, mitä tulee esimerkiksi vahvaan talousosaamiseen.

- Toisella näistä henkilöistä [Punkalaitumen Moilanen] on vain runsaan vuoden kokemus kunnallishallinnosta. Molemmat kunnat [Punkalaidun ja Myrskylä] ovat pikkuruisia kuntia, joiden talous on vahvasti miinuksella. Hakemuksessa painotettiin talousosaamista. Mitkä näytöt näillä kahdella hakijalla on?

"Olisi hieno juttu, jos saisimme Ossi Savolaisen"

Kolmen kärkiehdokkaan joukosta Ossi Savolainen on varustettu pisimmällä CV:llä. Ennen Uudenmaan maakuntajohtajan pestiä hän on toiminut muun muassa Hyvinkään kaupunginjohtajana ja sosiaali- ja terveysjohtajana sekä sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtajana Vantaalla. Savolainen on lisäksi toiminut 1990-2000 -lukujen taitteessa myös Heinolassa, muun muassa terveystoimen hallintojohtajana ja teknisen toimen johtajana.

Onko Savolainen Heinolan johtavien poliitikkojen ykkösvaihtoehto?

- Voi hyvinkin olla niin. Voin ihan reilusti sanoa, että olisi hieno juttu, jos saisimme Ossi Savolaisen Heinolaan kaupunginjohtajaksi, sanoo Mäkilä.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi