Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Juna-aseman avajaistempauksen valtakunnallinen huomio puri: tontit varattiin nopeasti Orimattilan Hennasta

Orimattilan juna-asema on otettu hyvin käyttöön. Joulukuussa aseman parkkipaikka on ollut usein täynnä. Kuva: Katja Luoma

Orimattilan Hennan juna-asema otettiin käyttöön sunnuntaina 10. joulukuuta. Tuolloin järjestettiin suuri avajaistapahtuma. Vain pari päivää avajaisten jälkeen myynnissä olevista Hennan 11 tontista 8 oli varattu tai myyty.

- Yksi kauppa on jo allekirjoitettu, toinen allekirjoitetaan tammikuun alussa. Seitsemän tonttia on nyt varattu, Hennan asuttamisen ja markkinoinnin hankepäällikkö Riikka Uusikulku summaa.

Varauksia tuli paljon Hennan aseman avajaistempauksen saaman valtakunnallisen huomion, mutta myös edullisen tonttihinnoittelun johdosta. Minttukujan tontit maksavat 22 euroa neliöltä, jolloin 400-800-neliöisten tonttien hinnat liikkuivat lohkomiskuluineen alle 10 000 euron ja alle 20 000 euron välillä. Tontit voi myös vuokrata viiden prosentin vuosivuokralla.

- Ei joulu ole yleensä tonttikaupan aikaa, vaan normaalisti keväisin myydään tontteja, Uusikulku kertoo.

Hänen mukaansa tonttihinnat ovat huokeat eritoten siihen nähden, että ne sijaitsevat noin 800 metrin päässä juna-asemasta.

Hennan ensimmäisestä tonttierästä kolme on vielä vapaana. Kuvassa Hennan hankepäällikkö Riikka Uusikulku ja Orimattilan elinkeinojohtaja Kimmo Kuparinen. Kuva: Juha Peurala

Uusiutuvat energiaratkaisut sallittu

Suurin osa Minttukujan tonteista meni yksityisille henkilöille. Orimattilan maankäyttöinsinööri Ossi Hosiaisluoma kertoo, että tontit ovat kiinnostaneet ihmisiä pääasiassa Lahti-Helsinki-väliltä, mutta muuallakin Suomessa.

- Alue selkeästi kiinnostaa kunnan ulkopuolisia henkilöitä. On kysytty myös sitä, miten alue seuraavaksi jatkuu.

Lue myös: Orimattilan Hennasta tontin ostanut järvenpääläispariskunta: "Aluksi mietimme, uskaltaako tästä kertoa tuttaville"
 

Hosiaisluoman mukaan Hennasta tällä hetkellä puuttuvat palvelut eivät ole nousseet kynnyskysymyksiksi.

- Varmaankin liikkumisen yhteydet on koettu niin hyviksi, että palvelut eivät ole nousseet kysymyksissä.

Uusikulku kertoo, että tonteista kolme on varannut Kiiruna-talot.

- Kiiruna tekee yhteistyötä Perustavan kanssa. Tämä on vaihtoehto valmista taloa miettivälle, että Hennasta saa talon myös avaimet käteen -periaatteella, Uusikulku sanoo.

Minttukujan tonteille saa rakentaa kaksikerroksisen talon ja pienen autotallin tai talousrakennuksen. Rakentamistapaohjeissa sallitaan myös muun muassa useampaa pintamateriaalia ja katemahdollisuutta.

- Esimerkiksi värejä ei ole tarkasti ohjeistettu, joten niiden osalta rakentaminen on melko sallivaa. Toisaalta pienehkö tonttikoko edellyttää tiettyjä palomääräysten sanelemia rakenteita. Lisäksi Hennassa suositaan uusiutuvan energian ratkaisuja. Saa laittaa aurinkopaneeleja ja tulisijan, Uusikulku kertoo.

Hennan juna-asema avattiin 10. joulukuuta 2017. Avajaisiin osallistui liki 700 ihmistä, joukossa oli paljon paikallisia. Kuva: Katja Luoma

Asukastavoite tuhansissa

Seuraava 19 tontin satsi Hennasta tulee myyntiin ensi vuonna. Orimattilan valtuusto päätti viime kokouksessaan, että kunnallistekniikan rakentamista jatketaan seuraavaksi Korianterikujalla ja Salviakujalla. Alustava aikataulu painottuu loppuvuoteen.

- Kunnallistekniikka valmistuu uusille alueille vuoden 2018 loppupuolella, joten tonttivarauksia otetaan vastaan todennäköisesti ennen sitä, Uusikulku sanoo.

Orimattilan Hennaan oikoradan ja Helsinki-Lahti moottoritien varteen on tarkoitus nousta tulevien vuosien aikana kaikkiaan 15 000 asukkaan yhteisöllinen ja ekologinen kaupunginosa. Uusikulku kertoo, että Hennan juna-asema on jo otettu vilkkaasti käyttöön. Myös paikallisbussissa Orimattilan keskusta - Henna -linjalla on ollut matkustajia.

Katso Orimattilan kaupungin youtube-videolta, miltä Hennassa näyttää:

Minna Krupka
minna.krupka@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi