Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Turvapaikanhakijoiden tehostetun tuen yksikkö huolestuttaa Ahtialan asukkaita - Hennalassa yksikkö ei merkittävästi työllistänyt poliisia

Kati Savolainen pyysi ja sai puheenvuoron. Häntäkin ihmetytti Tetu-yksikön sijoituspaikka. Kuva: Mirja Hussain

Rainer ja Saara Peltoniemi saapuivat Myllypohjan koululle kuulemaan naapurustossa toimivasta turvapaikanhakijoiden tehostetun tuen yksikön toiminnasta.

Saara ja Rainer Peltoniemi. Kuva: Mirja Hussain

- Toivotaan, että saada tietoa siitä, mitä siellä tapahtuu. Suuri huoli on lasten turvallisuudesta. Haluan kysyä, kuinka riskikartoitus on tehty? Ei ole ihan tavanomaista, että tällainen mielenterveyskuntoutujien yksikkö sijoitetaan koulun ja päiväkodin viereen. Kuka kantaa vastuun, jos ongelmia syntyy, Rainer Peltoniemi pohti.

Liikuntasaliin oli kokoontunut noin 150 kuulijaa. Äänessä olivat huolestuneiden ahtialalaisten lisäksi SPR:n Hämeen piiri vastaanottotoiminnan johtaja Minna Jussila, Lahden vastaanottokeskuksen johtaja Suvi Komu, apulaisjohtaja Johann Kiander, apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Komu (SDP).

Yksikkö ei ole merkittävästi työllistänyt poliisia.

Ihmiset olivat paitsi huolestuneita, myös hämmentyneitä. Se puhututti, kuinka SPR päätyi sijoittamaan valtakunnan ainoan Tetu-yksikön niin lähelle koulua ja päiväkotia.

- Ei minulle ole mitään näitä ihmisiä vastaan. Minulle on ihan ok, että tällainen yksikkö toimii Ahtialassa, mutta voisi se olla vähän syrjemmässä, Kati Savolainen sanoi.

Kaupungin vastuutakin penättiin.

- Kaupunki ei voi vaikuttaa siihen, missä yksikkö on, Pekka Komu muistutti.

Yksikön voi polkaista pystyyn kaupungilta lupia kyselemättä.

Joulukuussa toimintansa aloittaneessa yksikössä on 20 asukasta. Aiemmin yksikkö on toiminut Hennalan vastaanottokeskuksessa, jonka vuokrasopimus päättyy vuoden lopussa.

"Tänä vuonna on ollut kahdeksan hälytystehtävää"

Ahtialalainen äiti ja kaupunvaltuutettu Minna Lampinen (SDP) olisi toivonut yksikön perustamisen sujuneen läpinäkyvämmin. Hänen mukaansa yksiköstä informoitiin asukkaita vasta, kun valitusoikeus oli umpeutunut. Kuva: Mirja Hussain

SPR:n Jussila yritti hälventää asukkaiden huolia kertomalla, ettei yksiköstä ole aiheutunut Hennalassa vaaraa naapurustolle. Apulaispoliisipäällikkö Seppäsen viesti oli samansuuntainen.

- Yksikkö ei ole merkittävästi työllistänyt poliisia. Tänä vuonna on ollut kahdeksan hälytystehtävää.

Seppäsen mukaan yksiössä on ollut asukkaiden keskinäisiä kähinöitä ja itsetuhoisuutta.

Tetu:ssa asuu erilaisista mielenterveysongelmista kärsiviä asiakkaita. He tarvitsevat tehostettua tukea, mutta eivät tarvitse sairaalahoitoa.

Asiakkaita Ahtialan yksikköön voi tulla eri puolelta Suomea.

- Maahanmuuttoviraston jonon kautta. Asiakkaat sitoutuvat hoitojaksoon ja ovat halukkaita tulemaan. Siellä ei ketään pakolla pidetä, eikä pidetä sellaisia henkilöitä, jotka eivät hoitoon sitoudu. Kun kuntoutusjako on ohi tai ihminen ilmoittaa, ettei halua olla yksikössä, hänet lähetään takaisin vastaanottokeskukseen, Jussila kertoi jo aiemmin päivällä Radio Voiman haastattelussa.

Adressissa jo 2 300 nimeä

Eniten äänessä ja kovimmassa helteessä oli SPR:n Minna Jussila. Kuva: Mirja Hussain

Rainer ja Saara Peltoniemi poistuivat tilaisuudesta ennen sen loppua.

- Ei hälventänyt huolia. Näyttää siltä, että ihan loppuun asti keskuksen sijoituspaikkaa ei ole mietitty. Keskustelu varmasti jatkuu, Rainer Peltoniemi sanoi.

Saara Peltoniemi löysi tilaisuudesta sentään jotain positiivista.

- Oli hyvä kuulla, että SPR voi harkita toista vuokratilaa, jos parempi tila löytyy, hän sanoi.

Turvapaikanhakijoiden tehostetun tuen sekä toimistopalveluiden tuottamisesta vastaavan yksikön siirtoa pois lapsivaltaisen alueen keskiöstä ajetaan nettiadressilla. Adressin oli torstai-iltana allekirjoittanut lähes 2 300 henkilöä.

Kuuntele myös Radio Voiman juttu tehostetusta yksiköstä.

Janne Urpunen
janne.urpunen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi