Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Entiseen paitatehtaaseen lähes sata vuokra-asuntoa - "Yritämme saada valmiiksi ennen syksyä, kun opiskelijat tulevat kaupunkiin"

Rauhankatu 2:n saneerauksen on määrä valmistua ennen syksyä. Kuva: Vili Uuskallio

Rauhankatu 2:n entinen paitatehdas muutetaan asuinkäyttöön Lahdessa. Kiinteistön omistava A1 Asunnot sai marraskuussa rakennusluvat suunnitelmilleen saneerata tehtaan tiloihin 95 vuokra-asuntoa.

Tähän mennessä on tehty purkutöitä ja korjattu pihakantta.

- Nyt lähdetään tekemään rakennustekniikkaa. Asunnoista tulee yksiöitä ja kaksioita. Ne varustetaan nykypäivän tekniikalla. Kiinteistö jää A1 Asuntojen omistukseen, yhtiön hallituksen puheenjohtaja Antti Laine kertoo.

Kaupunki myi tarjouskilpailulla

Tyhjilleen jäänyt paitatehdas vaihtoi omistajaa kaupungin järjestämän tarjouskilpailun jälkeen alkuvuodesta. 5-6-kerroksisen talon vanhin osa on vuodelta 1945. Nykyiseen hahmoonsa rakennus on laajennettu ja korotettu vuoteen 1972 mennessä. Talo on Unto Ojosen suunnittelema.

Kiinteistössä on kerrosalaa kaikkiaan 6 300 neliötä, josta asuinkäyttöön muutetaan 3 500 neliötä.

- Kellariin tulee autohalli. Taloon tulee sauna- ja varastotilojen lisäksi oleskelu- ja kuntosalitilaa. Kun tehdään paljon pieniä asuntoja, käytävä- ja porrashuonetilaa on vähän enemmän kuin siinä tapauksessa että tehtäisiin isoja asuntoja. Rauhankadun puolelle jää muutama liiketila.

Saneerauksen vaihtoehtona olisi ollut purkaminen ja uuden talon rakentaminen.

- Me olemme keskittyneet vanhojen talojen saneeraamiseen ja niiden uusiokäytön kehittämiseen. Kaikki eivät halua uusiin kerrostaloihin. Monien mielestä on kiva, kun on vanhat paksut kiviseinät ja vanhan talon fiilis, Laine toteaa.

Noin 6 miljoonan projekti

A1 Asunnot rakentaa, saneeraa, myy ja vuokraa asuntoja Lahdessa, Hollolassa ja Heinolassa. Vuokra-asuntoja yhtiöllä on noin 150. Yksi yhtiön saneeraamista kohteista on Möysän vanha paloasema.

- Olemme tottuneet siihen, että vasta purkamisen yhteydessä selviää, mitä kaikkea pitää purkaa ennen kuin päästään rakentamaan. Paitatehtaassa kaikki yllätykset, jotka ovat tullakseen, ovat jo tulleet vastaan.

Laineen mukaan saneerausprojektin arvo on noin 6 miljoonaa euroa, mistä kiinteistökaupan osuus on toista miljoonaa euroa.

- Yritämme saada asunnot valmiiksi ennen syksyä, kun opiskelijat tulevat kaupunkiin. Julkisivut korjataan ensi kesänä. Se kulma kaupungista muuttuu oleellisesti, kun rakennus saa fiksun ilmeen vanhaa kunnioittaen.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi