Aiheet
Päijät-Häme

Hurjat ideatalkoot ravistelevat Rakokiveä: asfalttikenttä, kaljakassijuopot ja rietas nimi halutaan siirtää historiaan

Rakokiven liikekeskukseen Lahden Nastolaan voi syntyä viihtyisä viherkeidas, jos nuorilta arkkitehdeiltä tilattu ideasuunnitelma toteutuu. Alueen perusteelliseen kasvojenkohotukseen näyttää olevan halua muillakin kuin rakentamisen ja suunnittelun ammattilaisilla.

Tältä näyttää nastolalaisten uusi olohuone Rakokiven liikekeskuksessa, jos kehittämisajatukset toteutuvat. Havainnekuvan maisema avautuu Toripolun suunnasta länteen. Kuva: Aarti Ollila Ristola Arkkitehdit

Jos arkkitehtejä on uskominen, niin Rakokiven liikekeskus Lahden Nastolassa voi tulevaisuudessa näyttää aivan toisenlaiselta kuin nyt.

Lahden kaupungin tilaamassa ideasuunnitelmassa liikekeskuksen K-Supermarketin itäpuolen paikoitusalue muuttuu toriksi, joka kaiken kansan kohtauspaikkana olisi otollinen ympäristö muun muassa erilaisille tapahtumille. Alue saisi samalla puistomaista ilmettä ankean asfalttikentän tilalle.

Lähistöllä olisi kaksi- tai kolmikerroksisia asuintaloja. Niiden ympäröimänä tori saisi selkeän ilmeen, joka nykyiseltä asfalttikentältä puuttuu.

- Torista tulisi tiivis ja rajattu tila tapahtumille ja ihmisille, luonnehtii arkkitehti Erkko Aarti.

Ideasuunnitelmaa on kehitellyt Uusi Kaupunki -niminen nuorten arkkitehtien yhteenliittymä, johon muun muassa Aarti kuuluu. Hän oli keskiviikkona Nastolan kaavaillassa yhtenä asiantuntijana esittelemässä liikekeskuksen kehittämismahdollisuuksia.

Ideariihi taustalla

Liikekeskuksen kehittämissuunnitelmissa näkyy myös paikallisten asukkaiden kädenjälki. Nastolalaiset saivat sanoa sanottavansa marraskuun 2. päivänä järjestetyssä Uusi Rakokivi-tapahtumassa, joka keräsi paikalle useita satoja henkilöitä.

Tilaisuuteen osallistuneet ehdottivat liikekeskukseen muun muassa ulkoliikunta-aluetta, leikkipaikkoja sekä torikojuja. Samoin nuorille on toivottu omaa tilaa.

- Nuoret haluavat omaa tilaa ja monissa kaupungeissa on huomattu, ettei sitä juuri ole, huomauttaa arkkitehti Heikki Riitahuhta suunnittelutoimisto Studio Puistosta.

Rakokivessä on vireillä asemakaavamuutos, jossa arkkitehtien keräämiä kehittämisideoita on tarkoitus hyödyntää. Kuva: Anssi Hietamaa

Minne kaljaveikot?

Uuden liikekeskusmiljöön rauhallisuus ei vakuuttanut kaavaillan yleisössä kaikkia. Elina Hankiola halusi tietää, miten kaljakassiväen pesiytyminen torille voidaan estää.

Arkkitehti Erkko Aartin mukaan ongelma ratkaistaan niin, että epäsosiaalisten ainesten sijasta torin miehittävätkin kaikki muut kansalaiset. Hän huomautti nastolalaisten itsensä ratkaisevan, miten toriin suhtaudutaan.

Rakokiven nimi sai niin ikään arvostelua. Uusikyläläinen Markku Sakari Meriluoto ehdotti, että aluetta kutsuttaisiin Uudeksikyläksi, koska Rakokivi-sanalle on annettu alkuperäisestä tarkoituksestaan poiketen kaksimielinen merkitys.

- Siinä halvennetaan naista, kun puhutaan Rakokivestä. Hävetkää sitä nimeä.

Monitoimitalo torin viereen

Rakokiven tuleva monitoimitalo on suunnitelmassa sijoitettu torin välittömään läheisyyteen. Urheilutieltä avattaisiin tieyhteys Rakokiventielle, ja jälkimmäisestä tulisi kaupunkimainen pääkatu koko alueelle.

Erkko Aartin mukaan monitoimitalolla on torin vieressä suuri merkitys torin elävyyden kannalta.

- On tutkittava, miten tämä noin 30 miljoonan euron talo tukisi ympäristöään.

Lahden tilakeskuksen projektipäällikkö Tom Holmlund piti ongelmallisena monitoimitalon sijoittamista aivan torin viereen.

Holmlundin mukaan uudesta kiinteistöstä tulee niin korkea, että se varjostaisi rakennuksen koillispuolelle jäävän koulun ja päiväkodin pihaa.

- Torin laidalle sijoittaminen on tullut uutena elementtinä, eikä se ole vielä istunut hankesuunnitelmaan.

Alku kaiken kauniin?

Nastolalainen Jukka Vesanen arvioi, että liikekeskusta voimakkaasti uudistavat ehdotukset voivat toteutuessaan muuttaa Rakokiveä ja Uuttakylää merkittävästi.

- Minusta tämä on hyvä idea ja jos me haluamme sen, me saamme sen, arvioi itsekin arkkitehtinä työskentelevä Vesanen.

Hän huomautti, että uutta luovat näkemykset tulevat usein ulkopuolisilta, koska paikallisella tasolla esitetyt ajatukset juuttuvat helposti erilaisiin klikkiytymisiin.

Jukka Vesanen sai tukea Sari Tuomiselta, jonka mukaan tulevalla torilla olisi turvallista järjestää tapahtumia. Samalla Nastola saisi viihtyisän olohuoneen, joka siltä on puuttunut.

Kaavailtaan osallistunut Pasi Karjalainen muistutti Lahden Talot oy:n alkavan rakentaa asuntoja liikekeskuksen K-Supermarketin länsipuolelle. Hänen mukaansa kyseinen urakka voi osaltaan olla alkuna Rakokiven uudistumiselle.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt