Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Pysäköinti halpenee Lahden keskustassa - satamaan maksullisia paikkoja ja kiekkopysäköintiä

Tekninen ja ympäristölautakunta päätti tiistain kokouksessaan muuttaa kadunvarsipysäköinnin maksuja. Muutosten on määrä tulla voimaan maaliskuun alussa.

Hollolalainen Tuija Heinonen kokeili marraskuussa uutta parkkiautomaattia Hämeenkadulla. Kuva: Sami Kuusivirta

Lahti yrittää lisätä keskustan houkuttelevuutta alentamalla parkkimaksuja. Pysäköinnin ykkösvyöhykkeellä ensimmäisen tunnin hinta alenee laskee nykyisestä 2,50 eurosta 2 euroon. Samalla arkipäivien maksullinen aika lyhenee tunnilla kello 19:ään.

Keskustan alueelle menetettäviä parkkituloja kompensoidaan muuttamalla sataman pysäköinti merkittäviltä osin maksulliseksi. Pysäköintikentän reunaan tulee yksi rivi yhden tunnin kiekkopysäköintiin. Muuten satama on jatkossa pysäköinnin kolmosvyöhykettä, jossa ensimmäinen tunti maksaa 1 euro ja seuraavat tunnit 50 senttiä. Lauantaisin pysäköinti on kolmosvyöhykkeellä maksutonta.

Sataman lähialueella Vesijärvenkadun kadunvarsipaikat muutetaan aikarajoitetuiksi kiekkopaikoiksi.

Voimaan maaliskuun alussa

Muutoksista päätti tiistaina kokoontunut kaupungin tekninen ja ympäristölautakunta. Muutokset tulevat voimaan 1. maaliskuuta, ennakoi puheenjohtaja Francis McCarron (kok.).

- Päätös on kovan väännön ja neuvotteluiden tulos. Päätös on kustannusneutraali. Henki lautakunnassa oli, että haluamme autoilijat ja kaupunkilaiset takaisin keskustaan, hän toteaa.

Lautakunnassa Pekka Järvinen (vas.) esitti mallia, jossa sataman pysäköinti olisi säilynyt maksuttomana. Esitys hävisi Toni Putulan (kok.) tekemälle muutosesitykselle, jonka lautakunta lopulta hyväksyi lähes yksimielisesti. Vain Nelli Nevala (vihr.) ja Maarit Tuomi (ps.) äänestivät tyhjää.

Nevala esitti parkkimaksujen pitämistä ennallaan, muttei saanut kannatusta. Samoin kävi Jari Hartmanille (sd.), joka esitti asian palauttamista uudelleen valmisteltavaksi.

McCarron sanoo olevansa innoissaan lautakunnan päätöksestä.

- Lautakunta pystyi tekemään näin selkeän ja rohkean ratkaisun. Uskomme, että pysäköinnin määrä tulee keskustassa merkittävästi lisääntymään. Haluamme parkkiruutujen käyttöasteet nousuun.

Satamasta 150 000 euron tulot

Sataman parkkialue muuttuu pääosin maksulliseksi. Kuva: Santeri Piilonen

Sataman pysäköinnistä on McCarronin mukaan tarkoitus saada noin 150 000 euron vuotuiset tulot.

- Meidän oli pakko hakea kustannusneutraalia vaihtoehtoa, koska muuten kaupunginhallitus puuttuisi peliin.

Varapuheenjohtaja Sanna Mäkisen (sd.) mukaan keskustassa parkkeeraus koetaan nyt kalliiksi.

- Haluaisimme muuttaa keskustaa houkuttelevammaksi. Tämä oli ensimmäinen askel houkuttelevampaa keskustaa kohti. Toki lisätekoja tarvitaan vielä.

Mäkinen pitää tärkeänä, ettei pysäköintiin tehtävien muutosten takia tarvitse etsiä säästöjä kaupunkiympäristön toimialan muista menoista.

- Halusimme kustannusneutraalin mallin. Kuulimme myös sataman yrittäjien huolia, kun sataman maksullisuutta hieman loivennettiin. Toivottavasti keskustapysäköinnin määrä lisääntyy. Viranhaltijat arvioivat varovaisesti 10-15 prosentin nousua. Toivottavasti saadaan ainakin se.

Putula on tyytyväinen päätökseen, vaikka toivoikin maksuihin isompaa alennusta.

- Asiassa oli vahva yhteinen tahto. Ymmärrän, että pitää tehdä askel kerrallaan. Tämä on askel oikeaan suuntaan. Tilanteeseen voidaan palata.

Kadunvarsipysäköinti

Ykkösvyöhykkeeltä yli puolet parkkituloista

Lahdessa on tällä hetkellä yhteensä 1 695 maksullisia kadunvarsipysäköintipaikkaa. Näistä 497 on ykkösvyöhykkeellä, 1 038 kakkosvyöhykkeellä ja 160 kolmosvyöhykkeellä.

Parin miljoonan euron parkkituloista yli puolet kertyy ykkösvyöhykkeeltä.

Ykkösvyöhykkeellä ensimmäinen tunti maksaa maaliskuusta alkaen 2 euroa (nyt 2,50) ja seuraavat tunnit 3,60 euroa. Kakkosvyöhykkeellä parkkimaksu on 1,50 euroa tunnilta.

Kolmosvyöhykkeellä pääkirjaston takana ja jatkossa myös satama-alueella ensimmäinen tunti maksaa euron ja seuraavat 50 senttiä.

Maksullista aikaa pidennettiin viime keväänä kahdella tunnilla. Kadunvarsipysäköinti on nyt maksullista arkisin kello 8-20 ja lauantaisin kello 8-16. Maaliskuun alusta lähtien maksullisuus päättyy arkisin kello 19.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi