Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Uimahallista linjaus keväällä - näin Ranta-Kartanon kylpylähotelli valmistelu etenisi

Ranta-Kartanon kylpylähotellihanketta esiteltiin päättäjille torstaina pidetyssä valtuustoinfossa. Valtuutettuja kiinnostivat esimerkiksi rahoituskuviot, parkkilaitoksen omistussuhteet sekä hankesuunnittelusta kaupungille aiheutuvat kulut.

Arto Korhosen Kinos-yhtiö suunnittelee isoa viihdekeskusta Kisapuiston kylkeen Ranta-Kartanoon. Kuva: Juha Peurala

Lahdessa on laadittu suuntaviivat Ranta-Kartanon kylpylähotellin valmistelulle ja päätöksenteolle. Seuraava askel on tiistaina, kun tekninen ja ympäristölautakunta ottaa kantaa Kinos-yhtiön jättämään suunnitteluvaraushakemukseen.

Kinoksen yrittäjä Arto Korhonen on lupautunut hankkimaan rahoituksen noin 30 000 kerrosneliömetrin laajuiselle viihdekeskukselle, joka käsittäisi hotellin ja kylpylän lisäksi muun muassa 50 metrin uima-altaan, osakehuoneistoja, ravintola- ja liiketiloja, terveyspalveluita sekä parkkitalon.

Suunnitteluvarauksen hyväksymällä kaupunki sitoutuisi asemakaavoituksen käynnistämiseen, kertoo maankäytön johtaja Veli-Pekka Toivonen.

- Sitovat sopimuksia kaavan toteuttamisesta voidaan tehdä vasta sen jälkeen, kun asemakaavaehdotus on ollut julkisesti nähtävillä, hän kertoo.

Huhtikuussa kannanotto uimahallista

Kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirran mukaan kaupunginhallituksen on arvioitava huhtikuussa, kannattaako hankkeessa edetä. Päätöksenteon pohjaksi on tarkoitus laatia viitesuunnitelma ja tilaohjelma.

- Tuolloin on nähtävissä, mitä hanke maksaisi. Silloin voidaan tehdä tietoinen päätös, Myllyvirta ennakoi.

Tässä vaiheessa päättäjien on otettava kantaa 50 metrin uima-altaan toteuttamiseen.

- Jos selvitys osoittaa, että mahdollisuuksia ei ole, tai poliittiset päättäjät toteavat, että päätöstä ei ole mahdollista tehdä, hanke päättyy, Toivonen kertoo.

Jos hanke etenee, alkaa tarkempi hankesuunnittelu, jossa selvitetään eri osien rahoitusmallit. Tutkittava olisi esimerkiksi, miten kaupunki osallistuu uimahallin rakentamis- ja käyttökustannuksiin.

Tämän vaiheen pitäisi päättyä toukokuussa 2019, jolloin toteutusta koskevat sopimukset vietäisiin valtuuston päätettäviksi. Kaavasta voitaisiin päättää saman vuoden lopulla. Rakentaminen pääsisi alkamaan keväällä 2020, jos kaavasta ei valiteta. Valituskierros tarkoittaisi pisimmillään parin vuoden mittaista viivettä.

Kuva: Anssi Hietamaa

Rahoitus sijoittajilta

Kylpylähotellihanketta esiteltiin päättäjille torstaina pidetyssä valtuustoinfossa. Valtuutettuja kiinnostivat esimerkiksi rahoituskuviot, parkkilaitoksen omistussuhteet sekä hankesuunnittelusta kaupungille aiheutuvat kulut.

Hankekehitysvaiheen maksaa Kinos, mutta kaupunki vastaa uimahallin ja parkkilaitoksen suunnittelusta.

- Lopputuotteen rahoittavat institutionaaliset sijoittajat. Suurin yhteistyökumppanimme on sveitsiläinen Partners Group. Toinen rahastoyhtiö on ruotsalainen Brunswick. Teemme yhteistyötä myös suomalaisten eläkeyhtiöiden kanssa. Todennäköisesti alueelle tulee useampi kuin yksi sijoittaja, Korhonen ennakoi.

Jos ollaan sitä mieltä, että uimahallia ei tehdä, se päätös kannattaa tehdä mahdollisimman pian. Maankäytön johtaja Veli-Pekka Toivonen

Yksityisen investoinnin arvo olisi 30-40 miljoonaa euroa. Uimahalli, jonka kustannusarvio on 30 miljoonan euron luokkaa, voidaan Korhosen mukaan tarvittaessa kytkeä osaksi laajempaa hanketta.

Myllyvirran mukaan on selvää, että kaupungin tavalla tai toisella rahoitettava uimahallia.

- Oma näkemykseni on, että ensisijainen vaihtoehto on löytää kokonaisrahoitusratkaisu, jossa kaupunki ei olisi investoijana eikä omistajana.

"Tarvitaan koko viisaus"

Parkkilaitosta pyörittäisi alustavien kaavailtujen mukaan kaupungin omistama Lahden Pysäköinti.

- Hotelliasiakkaat tarvitsevat parkkipaikan yöksi ja Kisapuistossa kävijät päivällä. Tällä saadaan säästöä pääomakustannuksista, Toivonen toteaa.

Toivonen arvioi suunnitteluvaiheen maksavan kaupungille joitakin satojatuhansia euroja.

Lue myös: "Lahdessakin osataan tehdä maailmanluokan kokonaisuus" - tällainen mies on Ranta-Kartanon kylpylähotellihankkeen takana
 

- Jos ollaan sitä mieltä, että uimahallia ei tehdä, se päätös kannattaa tehdä mahdollisimman pian.

Myllyvirran mukaan asiassa tarvitaan valtuuston "koko viisaus".

- Onko varaa sitoutua siihen, että vuonna 2023 tai parin valituksen jälkeen vuonna 2025 kaupungilla varaa ylläpitää 50 metrin uima-allasta?

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi