Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

"Tämä ei mahdu suhteellisuudentajuuni" - Asikkalan Rismalahden hankesuunnitelmat saivat ankaraa kritiikkiä

Asikkalan Rismalahden ranta-asemakaavaluonnos sai ankaraa kritiikkiä. Kuva: Pirjo Kamppila

Metsähallituksen suunnitelmien kohtuus kyseenalaistettiin torstai-iltana järjestetyssä yleisötilaisuudessa Vääksyn yhteiskoulun auditoriossa. Tilaisuudessa käsiteltiin Asikkalan Rismalahden ranta-asemakaavaluonnosta, joka on parhaillaan nähtävillä.

Metsähallitus hakee alueen kaavaan laajennusta, jossa kahteen kortteliin osoitetaan rakennusoikeutta yhteensä 3 800 kerrosneliömetriä. Valtionliikelaitoksen kaavoitusinsinööri Jani Viisanen painotti, että sen ehdottomana pyrkimyksenä on säilyttää alueen luonto ja rauhallisuus.

- Suhteellisuudentajuuni ei mahdu, että tuon kokoiseen poukamaan rakennettaisiin noin paljon. Ja teidän paras myyntivalttinne on alueen rauhallisuus, ihmetteli kesäasukas Osmo Hynninen.

Alueen kaavoituskonsulttina toimivan Juha Poutasen mukaan nykymittapuulla neliömäärät eivät ole isoja.

- Ensimmäisen vaiheen 800 kerrosneliömetriä riittää 3-4 mökille. Ne tulisivat alueelle hyvin väljästi. Vaikka toisessa vaiheessa on 3 000 kerrosneliömetriä, se ei tarkoita, että kaikkea sitä käytettäisiin.

- Kyllä siihen voi tulla vaikka kymmenen 80 neliön mökkiä. Ja kun tehdään taitavasti katoksilla ja ulkovajoilla, ne saadaan isoiksi mökeiksi. Niihin voi saada poikkeamisluvilla lisää tilaa, muistutti kunnanvaltuutettu Juha Tapiola.

"Upea hiekkaranta on varattu veneille"

Viisanen totesi, että Metsähallitus pyrkii parantamaan aktiivisesti yritysten toimintamahdollisuuksia eri puolilla Suomea. Tässä hankkeessa kohteena on matkailupalvelujen kehittäminen.

Kuva: Anssi Hietamaa

Ensimmäisestä korttelista on tehty esisopimus matkailuyritys Kiuasniemi oy:n kanssa, jonka toimitusjohtajan Marko Nummelan mukaan luonnon ja virkistystoiminnan säilyttäminen alueella on mahdollista. Hän heijasti seinälle havainnekuvia alueelle suunnitelluista mökeistä.

- Kaikki havainnekuvat ovat mainontaa, eivätkä vastaa todellisuutta, kuittasi yleisöstä Antti Roine.

Nummela ei vielä osannut sanoa, mitä palveluita yleiseen virkistykseen tarkoitetulla alueella toteutuu.

Venepaikkojen vuokraus on siirtymässä tulevaisuudessa Kiuasniemelle, jota varten Salon kylän vesialueiden osakaskunta aikoo vuokrata yritykselle vesialueitaan. Vuokra olisi 1 890 euroa.

- Tähän mennessä emme ole saaneet mitään. Metsähallitus on käytännössä vuokrannut meidän vesialuettamme eteen päin, sanoi osakaskunnan puheenjohtaja Matti Uusi-Uitto.

- Upea hiekkaranta on varattu veneille. Niemen vasen ranta on louhikkoa, kommentoi puolestaan Maija Rönnberg.

"Partiolaisten pitäisi saada olla ilmaiseksi"

Metsähallituksen ja Kiuasniemen edustajat eivät halunneet puhua tilaisuudessa rahasta. Yleisöstä kysyttiin, kuinka paljon Kiuasniemi on hankkeelleen budjetoinut ja kuinka paljon Metsähallitus aikoo partiolaisilta periä jatkossa vuokraa maasta, jolla partiomaja on. Etelä-Suomen Sanomat uutisoi keskiviikkona, että partiolaisten vuokra nelinkertaistuu 14 000 euroon viiden vuoden kuluttua.

- Se on meidän isien puolustamaa maata. Ei partiolaisilta pitäisi periä mitään, kuittasi närkästynyt Esko Alho.

- En vastaa tässä tilaisuudessa vuokraa koskeviin kysymyksiin, Viisanen vastasi.

Lahti Regionin toimitusjohtaja Raija Forsman painotti tilaisuudessa, että matkailu on kasvuala.

- Se on tuhannen taalan paikka tuoda työpaikkoja nuorille.

Työllistymisvaikutukset kaikuivat kuuroille korville.

- Metsähallitus on täällä jo lyönyt lihoiksi Valkeistenkärjessä, johon tuli tiuhaan vuokratontteja. Te olette tällä alueella saaneet jo omanne, nyt olisi sen suojelun vuoro, sanoi kunnanvaltuutettu Juha Tapiola ja sai yleisöltä aplodit.

Teemu Leppänen
teemu.leppanen@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Päijät-Häme

Näytä seuraavat

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen