Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Syksy oli paikoin ennätyksellisen sateinen - Lahtikin kastui, mutta välttyi suurimmilta vesiryöpyiltä

Marraskuu oli pilvinen, mutta 7.11. revontulet leimusivat Lahdessa selkeässä säässä. Kuva: Samuli Ikäheimo

Päättynyt syksy oli poikkeuksellisen sateinen Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa. Ilmatieteen laitoksen mukaan sade-ennätykset rikkoutuivat Nurmijärven, Virolahden sekä Hyvinkään havaintoasemilla.

Eniten syys-marraskuussa satoi Espoon Nuuksiossa, jossa vettä kertyi 415,9 millimetriä. Etelärannikolla sadetta saatiin paikoin yli puolitoista kertaa enemmän kuin syksyn aikana tavanomaisesti.

Myös Lahdessa syksy oli selvästi keskimääräistä sateisempi. Launeella sadetta kertyi syys-marraskuussa 227 milliä, kun 30 viime vuoden keskiarvo on 144 milliä. Mennyt syksy ei silti yllä Lahden kymmenen sateisimman syksyn joukkoon vuodesta 1961 alkavassa säätilastossa.

Mittaushistorian sateisin syksy Lahdessa koettiin vuonna 1962, jolloin vettä kertyi syys-marraskuussa 299 milliä. Lähes vastaavaan sademäärään yllettiin myös syksyllä 2012.

Epävakaisen sään vuoksi syksy oli tavanomaista leudompi ja monin paikoin harvinaisen pilvinen. Lahdessa syyskuukausien keskilämpötila oli 5,3 astetta, kun pitkän ajan keskiarvo on puoli astetta alempi.

Marraskuu tavallista leudompi

Päättynyt marraskuu oli Lahdessa selvästi tavallista lämpimämpi. Kuukauden keskilämpötilaksi mitattiin Launeella 1,3 astetta, kun 30 viime vuoden keskiarvo on -0,1 astetta.

Ylimmillään päivälämpötila kohosi kuun alussa 7,9 asteeseen. Kylmintä oli kuun alussa, kun Launeella mitattiin pakkasta 12,3 astetta. Päivälämpötila jäi pakkasen puolelle seitsemänä vuorokautena.

Sadetta Lahdessa saatiin marraskuussa hieman keskimääräistä enemmän. Kuukauden sademäärä oli Launeella 67 milliä, kun pitkän ajan keskiarvo on 58 milliä.

Lunta oli maassa niukasti. Kuun alussa sitä oli Launeella kolme senttiä, mutta pääosin kuukausi oli Lahdessa lumeton.

Kuva: Anssi Hietamaa

Sateisinta Kouvolassa, kylmintä Kevolla

Ilmatieteen laitoksen mukaan marraskuu oli suurimmassa osassa maata 1-3 astetta tavanomaista lämpimämpi.

Kuukauden ylin lämpötila oli Utössä ja Helsingin Kumpulassa mitattu 9,8 astetta. Kylmin lukema (-28,4 astetta) mitattiin Utsjoen Kevojärvellä.

Sadetta saatiin monin paikoin tavallista enemmän. Eniten marraskuussa satoi Kouvolan Anjalassa, jossa vettä kertyi 130 milliä.

Lunta kuukauden päättyessä muualla paitsi maan etelä- ja länsiosassa. Kittilän Kenttärovalla lumensyvyys oli 57 senttiä.

Vesistöjen pinnat korkealla

Sateisesta syksystä johtuen vesistöjen pinnat ovat korkealla Etelä-Suomessa. Esimerkiksi luonnontilaisen Artjärven Pyhäjärven vedenkorkeus on yli 60 senttiä ajankohdan keskimääräistä vedenkorkeutta ylempänä. Marraskuun lopussa tehdyn ennusteen mukaan järven pinta nousee lähipäivinä noin viidellä sentillä.

Päijänteen vedenkorkeus oli marraskuussa vajaat 20 senttiä ajankohdan mediaanitason yläpuolella.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi