Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Turvapaikanhakijoiden tulo herätti heti epäluulot Ahtialassa - "Ei tunnu kivalta, jos rehellisesti sanotaan"

Turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus siirtyy Lahden Hennalasta Ahtialaan kehitysvammaisten käytössä olleeseen toimintakeskukseen. Epäluulon siemen kytee uudessa naapurustossa jo valmiiksi, mutta leimahtaako se täyteen liekkiinsä vai joko muukalaisiin aletaan tottua?

Lahden vastaanottokeskus (VOK) elää parhaillaan tyhjien käytävien vaihetta. Hennalan kasarmit ovat taas autioitumassa, kun viimeisetkin turvapaikanhakijat tekevät lähtöä. Tyhjää on myös Ahtialan toimintakeskuksessa, jonne turvapaikanhakijoiden tehostetun tuen yksikkö pian muuttaa. Lisäksi sinne siirtyy Lahden VOK:n toimisto. Muutto on tehtävä joulukuun loppuun mennessä.

Hyvin matalalla profiililla toimineessa tehostetun tuen yksikössä on 20 asiakaspaikkaa. Ne on tarkoitettu vakavista mielenterveysongelmista kärsiville, joita varten on henkilökuntaa paikalla ympäri vuorokauden.

Kurdipariskunta Chomon Salah ja hänen vaimonsa Mecbure Oral pitävät ravintolaa toimintakeskuksen naapurissa. He eivät ole kuulleetkaan tehostetun yksikön tulosta.

- Ei tunnu kivalta, jos rehellisesti sanotaan, arvioi Oral.

Hän ei vierasta mielenterveysasioita, vaan epäilee Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden taustoja yleensä. Tilanne on nyt toinen kuin kymmenen vuotta sitten, jolloin Oral ja hänen miehensä tulivat maahan niin ikään turvapaikanhakijoina.

- Aikaisemmin tuli oikeita pakolaisia. Nyt tänne voi turvapaikanhakijana tulla kuka tahansa.

Toimintakeskukseen ollaan puuhaamassa avointen ovien päivää. Mecbure Oral ei aio osallistua tilaisuuteen.

Rikkoutuuko rauha?

Lähistöllä asuva virolaispari Tiit ja Merike Grauberg eivät hekään puhkea hurraahuutoihin uusista naapureistaan. He pelkäävät, että vuosikausia rauhallisena pysynyt lähiömiljöö muuttuu levottomaksi.

- Miltä turvallisuus sitten näyttää? Pystyykö täällä illalla kävelemään? En tykkää, jos ulkona istuu tai nojailee viisitoista ihmistä, aprikoi Tiit Grauberg.

Hän epäilee, että turvapaikanhakijayhteisö voi pudottaa lähiympäristön asuntojen hintoja. Graubergit ovat jo aiemmin suunnitelleet muuttoa muualle.

Poliittinen elämäkin on jo ehtinyt reagoida asiaan. Lahden Perussuomalaiset ovat ilmaisseet syvän paheksuntansa tehostetun valvonnan osaston sijoittumisesta keskelle asutusta päiväkodin ja koulun lähelle.

Kohu asettuu

Vastaanottotoiminnan johtaja Minna Jussila Suomen Punaisen Ristin Hämeen piiristä suhtautuu rauhallisesti siihen mahdollisuuteen, että toimintakeskuksen lähiympäristössä herää pelkoja uusia tulokkaita kohtaan.

- Vuosien mittaan on karttunut kokemusta, että ensin alkuun ihmisiä pelottaa ja ihmetyttää, mitä on tulossa. Yleensä pelko laantuu, kun huomataan, ettei mitään ihmeellistä tullutkaan.

Tehostetun tuen yksikön asukkaat kärsivät useimmiten masennuksesta ja ahdistuksesta. Henkilön oireiden taustalla voi olla kielteinen turvapaikkapäätös tai huonot uutiset kotimaasta. Yksiköstä ei juuri lähdetä käymään kaupungilla tai missään muuallakaan.

- Ihmiset ovat hyvin väsyneitä ja voipuneita, kuvailee Jussila.

Avuntarvitsijoita varten yksikössä on henkilökuntaa paikalla koko ajan. Henkilöstöstä suurin osa on hoitoalan ammattilaisia. Kun hoidettava on kuntoutunut, hän palaa takaisin siihen vastaanottokeskukseen, josta hän on tullutkin. Jussilan mukaan yksikössä on päästy monien asiakkaiden kohdalla hyviin tuloksiin.

Aiemmin kehitysvammaisten käytössä ollut toimintakeskus on Minna Jussilan mukaan toimivampi paikka VOK:lle kuin Hennalan kasarmit. Ahtialan tilat on alun perinkin rakennettu sosiaalialan palveluille, kun taas vanhat sotilaskiinteistöt tehtiin aivan muuhun käyttöön.

Toimintakeskusta viimeistellään parhaillaan käyttövalmiiksi. Isoja remontteja ei ole tarvittu.

- Tarkastukset piti saada läpi ja luvat kuntoon, että päästään muuttamaan.

Verho kertoo elämästä

Hennalassa on valmisteltu muuttoa jo kuukausikaupalla. Kasarmien huoneistot alkavat olla tyhjiä, ja käytävillä näkyy liikettä enää vähän. Tulipunainen verho yhdessä ikkunassa kertoo, että sentään joku vielä yrittää tehdä olonsa kotoisaksi punatiiliseinien sisällä. Kasarmin ulko-oven edessä on tupakoitsijoita, kuten tavallista.

VOK:n henkilökunta on tähän mennessä selviytynyt toissasyksyn tulijaruuhkasta ja onnistunut vakiinnuttamaan elämänmenon useista kansallisuuksista koostuvassa yhteisössä. Nyt on taas uusi sivu kääntymässä.

- Kaikkia jännittää hiukan, kun työ muuttuu erilaiseksi kuin se on ennen ollut, sanoo vastaanottokeskuksessa ohjaajana toimiva Ilkka Engström.

Engström ei ole mainittavasti ollut tekemisissä tehostetun tuen yksikön asiakkaiden kanssa niin kuin eivät hekään muiden ihmisten kanssa.

- Heille on annettu vapaat kädet tehdä muuttonsa itse ja niin he ovat tehneetkin.

Osa vuokra-asuntoihin

Kaikki turvapaikanhakijat eivät muuta Ahtialaan. Lahden kaupungilta on vuokrattu 20 asuntoa, joihin osa heistä sijoittuu. VOK:n henkilökunta pitää silti edelleen yhteyttä heihin.

- Se on suuri muutos, kun siirrytään kasarmeista kerrostaloihin, huomauttaa Engström.

Tehostetun tuen yksikkö muuttaa Ahtialaan. Kuva: Anssi Hietamaa
Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi