Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Virkajohtajan valinta Lahteen kävisi nopeammin kuin pormestarin - "Tammikuun loppuun mennessä jonkinlainen näkemys"

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Komu (sd.) ja valtuuston puheenjohtaja Milla Bruneau (kok.) vetävät Lahden johtamisjärjestelmää pohtivaa toimikuntaa. Kuva on otettu elokuussa pidetyssä Pints & Politics -tilaisuudessa. Kuva: Mirja Hussain

Lahden tulevat johtamiskuviot voivat selvitä tammikuun lopussa, kun johtamisjärjestelmää pohtiva toimikunta antaa väliraporttinsa. Tuolloin todennäköisesti saadaan arvio siitä, millaisella aikataululla huhtikuun lopussa eläkkeelle jäävälle kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirralle valitaan seuraaja.

Poliitikoista koostuvan toimikunnan tehtävänä on vertailla perinteisen virkajohtajamallin ja pormestarimallin soveltuvuutta Lahteen. Jälkimmäisessä mallissa kaupunkia johtaisi kaupunginjohtajan sijasta vaaleilla valittava pormestari, joka toimisi kaupunginhallituksen puheenjohtajana.

Toimikunta aloittaa työnsä 7. joulukuuta, kertoo ryhmää vetävä kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Komu (sd.).

- Johtamismallin käyttöönotto riippuu siitä, millainen malli näyttää todennäköiseltä. Tammikuussa valmistuvan väliraportin pohjalta pystytään jatkamaan valmistelua, hän ennakoi.

Nyt on hyvä mahdollisuus miettiä, miten asiaa viestitään ja millaiseen kaupunkiin johtajaa haetaan. Valtuuston puheenjohtaja Milla Bruneau (kok.)

"Tammikuun lopussa jonkinlainen näkemys"

Toimikunnan varapuheenjohtajana toimiva valtuuston puheenjohtaja Milla Bruneau (kok.) toivoo, että johtamismallin suuntaviivat saataisiin kirjattua väliraporttiin. Hän korostaa, että asiassa ei kuitenkaan pidä hutiloida.

- Keskustelu aloitetaan heti, kun toimikunta järjestäytyy. Tammikuun loppuun mennessä meillä on oltava jonkinlainen näkemys siitä, miten edetään. Aikataulu riippuu siitä, miten helposti löydämme yhteisen tahtotilan.

Toimikunnalla on työskentelyaikaa maaliskuun loppuun. Johtajahaun aikataulua on Bruneaun mukaan tässä vaiheessa vaikea ennakoida.

- Prosessin on oltava selkeä. Ennen kuin laitetaan yhtään mitään hakuun, meillä on oltava yhteinen näkemys siitä, mitä kaupunkiin haetaan. Muuten tilanne näyttäytyy ristiriitaiselta ulospäin, ja sitä me kaikkien vähiten toivomme.

Pormestarin valinta veisi enemmän aikaa

Komu ja Bruneau arvioivat, että pormestarimalliin siirtyminen veisi enemmän aikaa kuin uuden virkajohtajan valitseminen. Tarvittavien hallinnollisten järjestelyiden laajuutta arvioidaan väliraportin yhteydessä.

- Jos jatketaan kaupunginjohtajalla, hallintosääntöön ei tarvita isoja muutoksia. Jos halutaan muutoksia, se vaatii enemmän aikaa. Pormestarimallissa on paljon yksityiskohtia. Kyseessä olisi iso poliittisen järjestelmän muutos.

Tässä vaiheessa näyttää todennäköiseltä, että kaupungin johtamisessa turvaudutaan toukokuun alussa tilapäisiin järjestelyihin. Uuden virkajohtajankin rekrytoiminen olisi kuukausia kestävä prosessi.

- Kyllähän se vie aikaa. Lisäksi valittava henkilö ei välttämättä voi irtautua nopeasti omista tehtävistään. Puhutaan joka tapauksessa useista kuukausista, pisimmillään ehkä jopa puolesta vuodesta, Komu sanoo.

- Jos asia saadaan kuntoon tammikuun loppuun mennessä, silloin olisi mahdollisuus jo kevään aikana tehdä asioita, Bruneau pohtii.

Bruneaun mukaan johtajahaku on tärkeä asia paitsi kaupungin asukkaiden ja työntekijöiden kannalta, myös markkinoinnin kannalta.

- Nyt on hyvä mahdollisuus miettiä, miten asiaa viestitään ja millaiseen kaupunkiin johtajaa haetaan.

Lahtea vuodesta 2007 lähtien johtanut Jyrki Myllyvirta ilmoitti erostaan valtuustoseminaarissa lokakuun lopulla. Hän on 65-vuotias.

Johtamismalli

Harvassa kunnassa valittu pormestari

Päättäjistä muodostettava toimikunta arvioi kaupunginjohtaja- tai pormestarimallin soveltuvuutta Lahden kaupungin johtamiseen.

Toimikunta antaa väliraportin tammikuun loppuun mennessä ja esityksen maaliskuun loppuun mennessä.

Toistaiseksi vain harvat kunnat ovat korvanneet virkajohtajan pormestarilla. Näin on tehty Helsingissä, Tampereella ja Pirkkalassa.

Toimikuntaa johtaa kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Komu (sd.). Varapuheenjohtajana toimii valtuuston puheenjohtaja Milla Bruneau (kok.). Työryhmän jäsenet ovat valtuuston 1. varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.), kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Juha Rostedt (kok.), kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Aleksi Mäntylä (vihr.) sekä valtuustoryhmien puheenjohtajat Sirkku Hildén (sd.), Hannu Rahkonen (kok.), Rami Lehto (ps.), Jenna Koskelo (kesk.), Sonja Falk (kd.) ja Elisa Lientola (vas.).

Toimikunnan sihteerinä toimii kaupunginsihteeri Janne Mäki ja asiantuntijana kaupunginlakimies Pekka Virkkunen.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi