Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

"Upeaa, jos hanke lähtee liikkeelle" - suunnitteluvaraus on vasta alkusysäys Ranta-Kartanon kylpylähotellille

Vuosien ajan selvitetty Ranta-Kartanon kylpylähotellihanke voi vihdoin edetä idea-astetta pidemmälle. Kaupungin päättäjät ja viranhaltijat suhtautuvat toiveikkaasti kiinteistösijoitusyhtiön Kinoksen esittämiin ajatuksiin.

Ranta-Kartanon alue on ollut puolen vuoden ajan myllerryksen kourissa katutöiden takia. Kuva: Juha Peurala

Lahden tekninen ja ympäristölautakunta ottaa 12. joulukuuta kantaa siihen, voiko Kinos-yhtiö aloittaa Ranta-Kartanon kylpylähotellin suunnittelun. Lautakunnan puheenjohtaja Francis McCarron (kok.) suhtautuu hankkeeseen myönteisesti.

- On upeaa, että jos hanke lähtee liikkeelle. Kaikki ovat tyytyväisiä siihen, jos jotain olisi tapahtumassa.

Kaupunkikehitysjohtaja Olli Alhon mukaan asiaa ei vietäisi käsittelyyn, ellei Kinoksen ehdotukseen uskottaisi.

- Uskomme, että Kinoksella on varteenotettavia yhteistyökumppaneita. On hyvä, että yrityselämällä on uskoa Lahteen.

"Vaikuttaa lupaavalta"

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Komu (sd.) näkee Ranta-Kartanon alueella paljon mahdollisuuksia.

- Ranta-Kartanossa on paljon asioita vireillä. On Skanskan aloituskortteli, vanha linja-autoasema, katujen rakentaminen sekä suunnitteluvaraus hotelli- ja uimakeskushankkeesta. Suunnitteluvarauksen yhteydessä tehdään arvio hotellihankkeen laajuudesta. Rakennusmassa mahtuu olemassa olevaan kaavaan, hän ennakoi.

Kaupunginhallituksen 1. Juha Rostedt (kok.) pitää positiivisena, että Kinos on investoinut huomattavan summan rahaa hankkeen esiselvitykseen.

- On mielenkiintoista, jos kaupunkiin löytyy sijoittamishalukkaita henkilöitä. Mukava asia on, että Korhonen itse asuu Lahden seudulla. Toivottavaa olisi, että saataisiin suunnitelma, josta tulisi sellainen vau-efekti, että sijoittajat olisivat siitä kiinnostuneita.

Ranta-Kartanon alueen projektipäällikkö Pirkko-Leena Jakonen on toiveikas.

- Nyt vaikuttaa hyvin lupaavalta. Paikka olisi mainio tuollaiselle hankkeelle.

Kuva: Anssi Hietamaa

Hanke esillä valtuustoinfossa

Kaupunginvaltuusto teki vuonna 1985 juhlapäätöksen 50 metrin altaan rakentamisesta Launeelle. Päätös on yli kolmen vuosikymmenen jälkeen yhä toteuttamatta.

Suunnitteluvarauksen hyväksyminen ei vielä tarkoittaisi Ranta-Kartanon kylpylähotellin toteutumista. Lisäksi tarvitaan muun muassa kaavamuutos sekä kaupungin päätös sitoutua uimahallin toteuttajaksi tai vuokralaiseksi.

- Vielä ei ole aika kumota valtuuston vanhaa päätöstä. Katsomme mitä tästä (Ranta-Kartanon hankkeesta) tulee. Asia tuodaan valtuustoinfoon 7. joulukuuta, Alho kertoo.

Liikunta- ja kulttuurilautakunnan mielestä kylpylähotellia voidaan suunnitella. Lautakunnan mukaan uimahallin käyttökustannukset eivät saa olla suuremmat kuin vastaavassa altaassa muualle rakennettuna.

Jos Ranta-Kartanon hanke etenee, Teivaan kylpylähotellin aluevarauksen suunnittelu voidaan McCarronin mielestä lopettaa.

- Siitä ei saa enää tulla lisää kustannuksia. Teivaan aluetta pitää lähteä kehittämään olemassa olevan toiminnan ja pienyritystoiminnan kautta.

30 000 kerrosneliön viihdekeskus

Kinoksen suunnitelmissa on lähes 30 000 kerrosneliömetrin laajuinen kokonaisuus, joka ulottuisi Pikku-Vesijärven puiston reunasta vanhan linja-autoaseman naapuriin.

Järven puoleiseen päähän tehtäisiin kylpylämäinen uintikeskus. Varsinaisia hotellihuoneita tulisi 150-200. Niiden yhteyteen voitaisiin rakentaa osakehuoneistoja, joita voitaisiin käyttää sesonkiluonteisesti lisäkapasiteettina. Kokonaisuuteen tulisi myös parkkitalo, toimitiloja ja kauppa.

Kinoksen toimitusjohtajan Arto Korhosen mukaan sijoittajat ovat kiinnostuneita rahoittamaan hanketta. Budjetti olisi vähintään useita kymmeniä miljoonia euroja.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi