Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kannaksen ja Tiirismaan yhdistäminen vaikuttaa todennäköiseltä, vaikka vain harva poliitikko on täysin varma kannastaan: "Tämä on hirveän vaikea tilanne"

"Järki on ollut tästä keskustelusta monessa suhteessa kaukana. Jotkut opettajat ovat uhanneet muuttaa perheineen pois kaupungista, jos koulut yhdistetään", kertoo sivistyslautakunnan varapuheenjohtaja Sari Niinistö (kok.).

Sivistyslautakunnan puheenjohtaja Anneli Viinikka (sd.) ei ole vielä päättänyt, kannattaako Kannaksen ja Tiirismaan lukioiden yhdistämistä vai ei. Kuva: Juha Peurala

Enemmistö Lahden sivistyslautakunnan jäsenistä ei ole vielä lyönyt kantaansa lukkoon Tiirismaan ja Kannaksen lukioiden yhdistämiskysymyksessä.

Kannastaan epävarmojen joukossa on esimerkiksi sivistyslautakunnan puheenjohtaja Anneli Viinikka (sd.).

- Tämä on hirveän vaikea tilanne. Tiirismaan opettajat ja opiskelijakunta vastustavat tätä todella kiivaasti. Opettajien jaksaminen Tiirismaan koulun puolella on iso asia, joka mietityttää. Onko yhdistyminen hyvä tehdä mahdollisimman nopeasti, että koulut pääsisivät yhdessä suunnittelemaan tulevien tilojen käyttöä?

Viinikan mielestä hallinnollisen yhdistämisen tekeminen olisi helppoa, jos Paavolan kampusratkaisu olisi kiveen hakattu.

Tärkeintä on se, etteivät oppilaat koe eriarvoisuutta, mutta eivät myöskään huku massaan. Sivistyslautakunnan jäsen Maria Mäkynen (sd.)

- Vielä näin ei kuitenkaan ole, ja se vaikeuttaa merkittävästi tämän päätöksen tekemistä.

"Positiiviset puolet ovat suuremmat kuin negatiiviset puolet"

Varapuheenjohtaja Sari Niinistön (kok.) kanta on sen sijaan selvä. Hän kannattaa hallinnollista yhdistämistä huolimatta tipalalaisten hanakasta vastustamisesta.

- Positiiviset puolet ovat suuremmat kuin negatiiviset puolet. En oikein osaa sanoa, mitä Tiirismaalla pelätään.

Sivistyslautakunnan varapuheenjohtaja Sari Niinistö (kok.) kannattaa Tiirismaan ja Kannaksen lukioiden hallinnollista yhdistämistä. "En oikein osaa sanoa, mitä Tiirismaalla pelätään." Kuva: Mirja Hussain

Myös Martti Mäkelä (ps.) kannattaa suurlukiota varauksetta. Mäkelä on vakuuttunut, että suurlukio saadaan toimimaan hallinnollisesti.

- Huolestuttavin asia on se, mitä huonokuntoisen Muotoiluinstituutin kanssa tehdään. Uskon, että tilaratkaisut saadaan kuitenkin tehtyä.Reijo Oksanen (kok.) sanoo olevansa kallistumassa hallinnollisen yhdistämisen puolelle.

- Jos käyttää talonpoikaisjärkeä, niin olisi aika vaikea ymmärtää, että miksi lomittain toimisi kaksi erillistä lukiota. Hankalaksi tämän päätöksen tekee molempien koulujen perinne, kulttuuri ja historia.

Epävarmuus ja vastakkainasettelu jatkuu, jos lautakunta päättää jättää yhdistämisen tekemättä tai lykätä päätöksentekoa, Oksanen arvioi.

"Olisi parempi viheltää peli kerralla poikki, niin tuskaista kuin se onkin"

Elisa Lientola (vas.) näyttää tässä vaiheessa varovaisen vihreää valoa lukioiden hallinnolliselle yhdistämiselle. Jos koulut toimivat jatkossa samalla tontilla samoissa tiloissa, kahden hallinnon ylläpitäminen ei ole järkevää, Lientola sanoo. Kyse on myös opiskelijoiden yhdenvertaisuudesta, hän lisää.

- Jos koulut jatkavat omillaan, kuuluvat tilat kuitenkin jommallekummalle ja toinen koulu joutuu kärsijäksi. Silloin saattaisi syntyä ajatus, että olisi kahden kastin opiskelijoita tai opettajia. Se ei palvelisi ketään.

Lientola sanoo ymmärtävänsä Tiirismaan lukion puolustajien huolen suuresta lukiosta.

- Se pelottaa myös minua. Luotan kuitenkin siihen, että opettajat ovat niin ammattitaitoisia, että he pystyvät pitämään huolen opiskelijoista. Yksikään opiskelija ei saa hukkua hallinnollisista syistä.

Jos hallinnollista yhdistämistä ei tehdä nyt, se noussee esille ennemmin tai myöhemmin uudestaan, Lientola sanoo.

- Olisi parempi viheltää peli kerralla poikki, niin tuskaista kuin se onkin.

"Luulen, että olisi paljon helpompaa vain todeta, että nyt on yksi porukka"

Markus Vierumäki (kok.) sanoo todennäköisesti kannattavansa hallinnollista yhdistämistä - tosin tietyin varauksin.

- Luulen, että olisi paljon helpompaa vain todeta, että nyt on yksi porukka. Ei tulisi kyräilyä siitä, kuka on kenenkin opiskelija ja missä kenenkin kurssit on milloinkin.

Ennen lopullista päätöstään Vierumäki haluaa tietää, onko yhdistämisellä vaikutusta ryhmäkokoihin ja pystytäänkö suurlukiossa panostamaan opiskelijoiden tukipalveluihin riittävästi.

Omasta kannastaan varmoista lautakunnan jäsenistä ainoa hallinnollista yhdistämistä vastustava on Eemeli Salomäki (sd.). Hänen mukaansa pakkoliitokset eivät länsimaisessa hyvinvointiyhteiskunnassa toimi.

Eniten häntä lukioiden yhdistämisessä pelottaisi opiskelijoiden suuri määrä. Syrjäytymisvaara ja oppimisympäristön turvallisuuden järkkyminen ovat ilmeisiä riskejä suuressa lukiossa, hän sanoo.

Hänen puolestaan Kannas ja Tiirismaa voisivat toimia omina yksikköinään, vaikka koulukiinteistöt olisivatkin jatkossa vierekkäin.

"Nykyisestä tilanteesta ei voi mennä huonompaan"

Salomäen puoluetoveri Maria Mäkynen ei ole vielä päättänyt kantaansa. Hänen mukaansa lautakunnalle ei ole annettu tarpeeksi tietoja päätöksenteon tueksi.

- Kun selvisi, että edellinen valtuusto on jo päättänyt, että lukiot ovat joka tapauksessa samoissa tiloissa, päätöksenteon lähtökohta muuttui merkittävästi.

Mäkynen toivoo ennen joulukuun lautakunnan kokousta tarkempia tietoja Muotoiluinstituutin tiloista.

- Olisi kestämätöntä, että päättäisimme nyt hallinnollisesta yhdistämisestä, ja myöhemmin selviäisi, ettei Paavolan kampus toteudukaan niin kuin on suunniteltu.

Mäkynen sanoo ,ettei pidä periaatteellisella tasolla suurlukiota hyvänä tavoitteena. Koulutuksen tehostaminen ei saa olla päämäärä, hän sanoo.

- Tärkeintä on se, etteivät oppilaat koe eriarvoisuutta, mutta eivät myöskään huku massaan.

Suurlukio ei saisi Mäkysen mukaan tarkoittaa nykyistä suurempia opetusryhmiä. Oppilashuollon ja opinto-ohjauksen riittävä taso on turvattava, hän sanoo.

- Nykyisestä tilanteesta ei voi mennä huonompaan.

"On ollut aika järkytys, kuinka toispuoleista keskustelu on ollut"

Henni Hyytiä-Ilmosen (kesk.) harmittelee, että tähän saakka keskustelu on pyörinyt oikeastaan vain Tiirismaan vastustuksen ympärillä.

- On ollut aika järkytys, kuinka toispuoleista keskustelu on tähän saakka ollut.

Hyytiä-Ilmonen ei ole lyönyt kantaansa lukkoon.

- Ei tätä ajatusta [yhdistämisestä] pidä hylätä. Pitää tehdä mahdollisimman kestävä ratkaisu erityisesti opiskelijoiden, mutta myös henkilökunnan kannalta. Teen päätökseni, kun olen saanut lisätietoja esimerkiksi aikataulusta ja opiskelijoiden tukipalveluista.Sami Metsäranta (vihr.) ja Kimi Uosukainen (sd.) odottavat niin ikään lisätietoja ennen johtopäätösten vetämistä.

Lautakunnan jäsenistä ESS ei tavoittanut Marjo Loposta (kd.) kommentoimaan asiaa.

"Järki on ollut tässä keskustelussa monessa suhteessa kaukana"

Paine sivistyslautakuntaa kohtaan on ollut erittäin kova, sanoo varapuheenjohtaja Niinistö. Hänen mukaansa viikkotolkulla jatkunut sähköpostitulva alkaa kyllästyttää.

- Järki on ollut tästä keskustelusta monessa suhteessa kaukana. Jotkut opettajat ovat uhanneet muuttaa perheineen pois kaupungista, jos koulut yhdistetään.

Niinistö sanoo saaneensa vaikutelman, että Tiirismaalla on ”manipulaatiohenki”.

- Ei siellä kenenkään anneta olla toista mieltä asiasta. Siellä on tosi kova yhteisön imu päällä.

Puheenjohtajiston lisäksi yhteydenottoja on tullut runsaasti myös rivijäsenille.

- Lähes poikkeuksetta yhteydenotot ovat tulleet Tiirismaan suunnasta, vahvistaa Vierumäki.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi