Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kujalan aurinkopaneelit jauhavat sähköä, testi kertoo tuleeko niitä lisää

Aurinkopaneelit Kujalan jätekeskuksen nestemäisten jätteiden käsittelylaitoksen OILIn katolla. Kuva: Päijät-Hämeen Jätehuolto

Kahden Lahden Kujalan jätekeskuksen laitosrakennuksen katolle asennetut aurinkosähkövoimalat ovat aloittaneet sähköntuotannon. Niiden käyttöönotto liittyy jätekeskusalueen omavaraistamiseen käyttösähkön suhteen.

Laitosrakennuksen katoille asennetut aurinkovoimalat ovat keskenään erilaisia. Päijät-Hämeen Jätehuollon (PHJ) kehityspäällikkön Antti Leiskallion mukaan PHJ haluaa testata erilaisten aurinkopaneeliteknologioiden sähköntuotantoa ja soveltuvuutta jätekeskuksen kaltaiseen toimintaympäristöön.

Aurinkovoimaloiden tuottama sähkö vastaa noin kuutta prosenttia energia- ja puujätteiden murskauslaitos MURREn vuosittaisesta sähkönkulutuksesta. Voimaloiden vuosituotanto on noin 80 500 kWh.

- Aurinkovoimaloita on tarkoitus asennuttaa muidenkin jätekeskusalueen rakennusten katoille, jos niistä saadaan hyviä kokemuksia ja ne toimivat odotetulla tavalla, sanoo Leiskallio. Hänen mukaansa alue runsaine lintumäärineen ja erilaisine jätteenkäsittelystä aiheutuvine pölyineen saattaa olla haastava ympäristö aurinkovoimaloiden optimaaliselle toiminnalle.

Kujalan jätekeskuksen laitosten ja rakennusten sekä jäteasemien tarvitsema sähkö saadaan tälläkin hetkellä kokonaan uusiutuvan energian lähteistä. Tämä on Leiskallion mukaan varmistettu hankkimalla sähkön alkuperätakuita.

Jätekeskuksen toimistojen ja laitosten energiantuotannossa on jo vuodesta 2002 lähtien hyödynnetty kaatopaikkapenkasta talteen pumpatusta kaasusta tuotettua sähköä ja lämpöä.

Kari Anttinen
kari.anttinen@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi