Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme
Erno
Laisi
erno.laisi@ess.fi

Uutisanalyysi: Asikkalan uusi valtuustokausi ei olisi voinut paljon nihkeämmin alkaa

Kun keskustan kuppi meni Juri Niemisen suhteen nurin edellisen kerran, loppui kunnanjohtajapesti. Nyt kepun kuppi keikkuu taas.

Asikkalan kunnanjohtajan Rinna Ikola-Norrbackan ja kunnanhallituksen puheenjohtajan Juri Niemisen yhteispeliä ei voi kutsua saumattomaksi hyvällä tahdollakaan. Kuva: Juha Peurala

Asikkalan politiikassa kuhisee jälleen - tai edelleen.

Moni asikkalalainen toivoi, että kevään kuntavaalien ja uuden kunnanjohtajan myötä ilma olisi puhdistettu menneistä tunkkaisuuksista. Näyttää käyneen kuitenkin päinvastoin.

Elokuussa tehtävässään aloittanut kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbacka on joutunut alusta asti outoihin tilanteisiin, kun kunnanhallituksen puheenjohtaja Juri Nieminen ja hänen Kotikunta-ryhmänsä on halunnut osoittaa kaapin paikkaa tulokkaalle.

Nieminen piti Ikola-Norrbackan pimennossa veroaikeistaan

Monia poliitikkoja närkästyttänyt näytös nähtiin viikko sitten kunnanhallituksen kokouksessa. Ikola-Norrbacka esitti Asikkalan kunnallisveroprosentin pitämistä 20,75:ssä. Ilman ennakkovaroitusta kunnanhallituksen puheenjohtaja Nieminen päätti esittää veronalennusta 0,25:llä prosenttiyksiköllä.

Nieminen sanoo vihjanneensa mahdollisesta vastaesityksestä etukäteen vs. talousjohtajalle Ville Rajahalmeelle.

Ennakkovihje ei kuitenkaan missään vaiheessa tavoittanut Ikola-Norrbackaa.

- Oletin, että viesti menee talousjohtajan kautta kunnanjohtajalle, Nieminen sanoo.

Kunnanhallituksessa Nieminen sai tahtonsa läpi.

Valtuustossa tosin tuli lunta tupaan oikein urakalla: 21 valtuutettua 31:stä vastusti veronalennusta.

Sote-kiinteistökaupat kiristävät

Niemisen yllättävä veroesitys ei ole ainoa asia, joka kiristää joidenkin valtuutettujen otsalohkoa. Kunnanhallitus on päätti lokakuussa - vastoin kunnanjohtaja Ikola-Norrbackan esitystä - ettei sote-kiinteistöjen myyntiä varten pyydetä valtuuston kannanottoa.

Kunnan hallintosäännön mukaan kiinteistökaupat ovat kunnanhallituksen päätösvallassa.

Alunperin valtuuston mukaan ottamista toivoi valtuuston puheenjohtaja Hilkka Kemppi (kesk.). Ikola-Norrbacka otti toiveesta kopin ja esitteli asian kunnanhallitukselle - laihoin tuloksin.

Niemisen mukaan yhden valtuutetun toive ei ollut riittävä peruste tuoda kunnanhallituksen päätösvallassa olevaa asiaa valtuuston käsittelyyn.

Maanantaisessa valtuuston kokouksessa jätetty 17 valtuutetun allekirjoittama valtuustoaloite pakottaa kunnanhallituksen tuomaan sote-kiinteistökaupat valtuuston käsittelyyn.

Yhteistyö sujuu - hyvin tai huonosti

Nieminen ja Ikola-Norrbacka sanovat, että yhteistyö sujuu. Sujuuko se huonosti vai hyvin, on toinen kysymys.

Jos edellä mainituista selkkauksista on jotain pääteltävissä, ei yhteydenpito ole niin tiivistä kuin kunnanjohtajan ja kunnanhallituksen puheenjohtajan välillä pitäisi olla.

Tulkinta jaetaan useissa poliittisissa ryhmissä.

Kunnanhallituksen erottamispuheet käynnissä jo

Heti valtuustokauden alkumetreillä syntynyt skisma sekä valtuuston ja kunnanhallituksen että kunnanjohtajan ja kunnanhallituksen välillä on saanut jo jotkut poliitikot puhumaan kunnanhallituksen mahdollisesta erottamisesta.

Jotkut pelkäävät, että jos valtuusto ei puutu Niemisen ja Kotikunnan toimintaan, nostaa elokuussa tehtävissään aloittanut Ikola-Norrbacka kytkintä hyvinkin nopeasti.

Kunnanjohtaja näyttää saavan tukea valtuuston enemmistöltä, kuten veropäätös osoittaa, mutta kunnanhallituksessa hänet on jyrätty jo muutamaan otteeseen.

- Jos tämä Jurin pelleily ja sooloilu jatkuu, on pakko toimia, sanoo eräs poliitikko.

- Vielä ei ole Rinnalta tullut sellaista viestiä, että jotain tarvitsisi tehdä. Jos tilanne jatkuu tällaisena, voi hyvinkin olla, että toimenpiteisiin pitää ryhtyä, sanoo toinen.

Kotikunnan massiivinen äänivyöry edelleen myrkkyä monelle

Nieminen ei suuremmin hätkähdä kovista puheista. Hän muistuttaa, että valtuuston enemmistöllä on täysi oikeus halutessaan erottaa kunnanhallitus.

Niemisen mukaan massiivisella äänivyöryllä valtuuston suurimman ryhmän tittelin itselleen napannut Kotikunta on selvästi edelleen melkoinen myrkky monen muun ryhmän edustajan nieltäväksi.

Kunnan ylivoimainen ääniharava, kunnanhallituksen puheenjohtaja ja ex-kunnanjohtaja sanoo, että muutamilla poliitikoilla on suuria vaikeuksia sulattaa hänen henkilökohtaista ja Kotikunta-ryhmän viimekeväistä jättipottia.

Valtuuston ex-puheenjohtaja vahingoniloinen

Kotikunta on omalta osaltaan humaltunut vaalituloksesta niin, että se ehti luulla saavansa kaiken mitä haluaa, sanoo kilpailijaleirin valtuutettu.

Maanantaina arki koitti. Kotikunnassa osattiin varautua häviöön veroäänestyksessä, mutta murskatappio yllätti.

- Ajattelimme, että kokoomuksesta olisi tullut tukea. Sysmän tai Lahden kokoomukselta varmaan olisikin tullut, muttei näiltä meidän kokoomuslaisilta, Nieminen sanoo.

Kokoomuksen kuudesta valtuutetusta vain puoluetta kunnanhallituksessa edustava Vilho Laakso äänesti veronalennuksen puolesta. Laakson puoluetoveri, edellisen valtuuston puheenjohtaja Tuomo Riihilahti (kok.) otti kaiken ilon irti Niemisen ja Kotikunnan selvästä häviöstä.

Keskustan hermoja koetellaan

Niemistä käsiteltiin maanantain valtuustossa kovin sanoin. Erityisesti Tuomo Riihilahti, Juha Tapiola (vihr.) ja Hannu Mäkinen (sd.) antoivat Niemisen kuulla kunniansa. Keskustalaiset suhtautuvat Niemiseen näennäisen rauhallisesti. Kulisseissa kuitenkin kiehuttaa jo. Viimeksi, kun keskustan kuppi meni Niemisen suhteen nurin, loppui kunnanjohtajapesti. Seuraavan kerran, kun keskustan kuppi keikahtaa, loppuu saman henkilön liito kunnanhallituksen puheenjohtajana.

Eräs keskustalainen vakuuttelee, että "tilanne ei ole katastrofaalinen".

Paljon nihkeämmin uusi valtuustokausi ei silti olisi voinut alkaa.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi