Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden ravintolat odottavat kovaa kuhinaa pikkujoulukaudelta - "Syödään yhdessä, juodaan skumppaa ja sitten vähän rakastellaan"

Lahden Seurahuoneen ravintolatoimenpäällikön Jani Aaltosen mukaan tulevina viikonloppuina on täysi rähinä päällä läpi joulun ja uudenvuoden bileisiin asti. Kuva: Mirja Hussain

Lahden ravintoloissa odotetaan vilkasta ja tuottoisaa pikkujoulukautta. Monesta ravintolasta kerrotaan, että pikkujouluseurueet ovat tehneet jo hyvin varauksia, ja joissakin paikoissa osa viikonlopuista on jo loppuunmyyty.

Lahtelaisravintoloiden arviot saavat tukea Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:ltä, jonka mukaan noin 70 prosenttia ravintoloista odottaa kasvua tämän vuoden pikkujoulusesongilta. Yli kuuden prosentin kasvua viime vuoteen verrattuna ennakoi jopa 21 prosenttia. MaRan mukaan yritysten parantunut taloustilanne näkyy selvästi pikkujoulukysynnän kasvuna.

- Tästä eteenpäin tulevina viikonloppuina on täysi rähinä päällä läpi joulun ja uudenvuoden bileisiin asti. Meillä on tullut joka vuosi muutaman prosentin kasvu pikkujoulukaudella edellisvuoteen verrattuna, ja tämä kausi saattaa tuoda vielä paremman tuloksen, sanoo ravintolatoimenpäällikkö Jani Aaltonen Lahden Seurahuoneelta.

Seurahuoneen 2. kerroksen kabinetit alkavat olla Aaltosen mukaan jo ”aika varattuja”. Seurahuone hoitaa yrityksille tilat ja ruoat ja tarvittaessa yhteistyökumppaneiden kanssa yrityksen haluaman lisäohjelman. Joululounas tulee tarjolle arkipäivisin 12. joulukuuta lähtien, ja sen nauttii yleensä 1 500 aterioijaa.

Syödään yhdessä, juodaan skumppaa ja sitten vähän rakastellaan. Ravintolatoimenpäällikkö Jani Aaltonen

Myös yökerho Piazza on avattu marraskuussa ja siellä järjestetään bileet joka viikonloppu perjantaista lauantaihin. Aaltosen mukaan pikkujoulujen peruskulku on tuttu:

- Syödään yhdessä, juodaan skumppaa ja sitten vähän rakastellaan, Aaltonen sanoo.

Suomi100 -vuosi vilkastuttaa ihmisten liikkumista

Lahtelaiset Sari Tiihonen (vas), Carita Wallenius ja Clara Reichert viettivät iltaa Seurahuoneen Piazzassa tiistaina. Naisilla oli tiedossa yhdet tai kahdet pikkujoulut tällä juhlakaudella. Kuva: Mirja Hussain

Ravintola Rouxin ja Popotin varauskalenterit pullistelevat, ja osa viikonlopuista on jo täynnä.

- Meillä käy niin paljon jouluvieraita, että joka vuosi miettii, voiko heitä tulla enää enempää. Mutta aina sinne jonkun verran mahdutetaan lisää syöjiä, yrittäjä Kati Häkkinen kertoo.

Häkkisen mukaan asiakkaat ovat olleet tänä vuonna ajoissa liikkeellä varaustensa kanssa.

- Meiltä voi tilata pikkujoulumenun ja joululounas tulee tarjolle 29. marraskuuta, Häkkinen sanoo.

Myös itsenäisyyspäivän aatto on Rouxissa ja Popotissa loppuunvarattu, ja myös Seurahuoneella kyseinen päivä on myynyt hyvin.

- Uskon, että nimenomaan Suomi 100 -juhlavuosi saa ihmiset liikkeelle kyseisenä päivänä, Jani Aaltonen sanoo.

Itsenäisyyspäivän aattona tempaistaan muuallakin, esimerkiksi ravintola Pikku Hanhessa on Suomi100 -teemailta, jolloin ravintolassa vedetään sata biisiä livenä. Timo Hirvonen Pikku Hanhesta kertoo, että marraskuun alkupuoli on ollut vilkkaampi edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan nähden.

- Siinä mielessä vaikuttaa ihan lupaavalta. Toivottavasti sama tahti jatkuu, Hirvonen sanoo.

Ravintolan loppuvuoden ohjelmassa on muun muassa ravintolan omat pikkujoulut asiakkaille sekä pubivisa, jossa arvotaan osallistujien kesken joulukinkku.

Ravintola Haraldista kerrotaan, että isojakin varauksia on tehty, ja osa viikonloppuilloista on täynnä. Ravintolassa on tarjolla pikkujoulumenu, jonka voi tilata etukäteen. Jos mielii syödä juuri Haraldissa, kannattaa vapaita paikkoja kysellä mahdollisimman nopeasti.

Lahtelaistiskijukka: Pikkujouluissa halutaan hauskuutusta ja retrobiisejä

Kuva: Anssi Hietamaa

Lahtelainen DJ ja juontaja Petteri Ursin sanoo, että ravintoloissa on jo tässä vaiheessa kautta vilkkaampaa kuin parina viime vuonna samaan aikaan.

- Keikkoja on tiedossa jo runsaasti, ja olen itsekin saanut kutsuja aikaisempaa useampiin pikkujouluihin, hän kertoo.

Ursin sanoo, että pikkujoulukeikat eroavat tavallisista soittokeikoista monessakin asiassa.

- Pikkujouluissa ei voi soittaa vain päivän hittejä, vaan pitää ottaa mukaan vanhoja klassikoitakin. Pikkujouluissa dj:n pitää heittää enemmän välispiikkejä ja järjestää kilpailuja ja sellaista hauskuutusta.

- Varmaan se Whamin Last Christmas tulee jossain vaiheessa iltaa soitettua ja jouluversioita vanhoista hiteistä.

Nuorempi väki käyttäytyy fiksummin, vanhempi sukupolvi saattaa olla "kumarassa"

Pikkujouluissa ei välttämättä vedetä enää vinttiä pimeäksi. Kati Häkkinen kertoo alkoholittomien juomien myyvän hyvin, ja väkeviä kuluu aikaisempaa selvästi vähemmän.

- Ihmiset ottavat aperitiiviksi väkevien sijaan kuplivaa tai viinejä. Ei se määrä, vaan se laatu, Häkkinen sanoo.

Ursin on huomannut, että uusi sukupolvi juo vähemmän kuin vanhempi väki ja käyttäytyy muutenkin fiksummin.

- Ne varttuneemmat ovat yleensä niitä, jotka ovat pikkujoulukumarassa.

MaRan tilaston mukaan anniskelukysyntä väheni tammi-syyskuussa 2,6 prosenttia ja heinä-syyskuussa peräti 6,5 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Jani Aaltonen sanookin, että kaikilla ravintoloilla myynti ei nouse, vaikka positiivisista arvioista uutisoidaankin.

- Ihmiset seuraavat nykyään aikaa, eivätkä pelkät perusjutut enää riitä asiakkaille. Ravintolabisneksestä on tullut yhä enemmän tunnebisnestä. Kun asiakas lähtee ovesta ulos, hänellä täytyy olla vahva tunne, että wau, tämä oli hieno kokemus.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X