Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Tavoitteena tasalaatuinen tiestön kunnossapito - vaikka tienkäyttäjien toiveisiin ei ole varaa

Hoidonjohtourakassa kaikki hankinnat kilpailutetaan ja hoitotyöt tehdään alihankintana. Lokakuussa alkaneen uuden urakan piirissä on noin 1150 kilometriä Lahden alueen maanteitä. Kuva: Pertti Louhelainen

Lahden seudun maanteillä on lokakuun alusta käynnistynyt uudenlainen kunnossapitourakka. Järjestyksessään Suomen kolmannella hoidonjohtourakalla tavoitellaan muun muassa joustavuutta, tehokkaampaa rahankäyttöä ja parempaa aliurakoitsijaketjun hallintaa.

- Tärkein tavoite on tasainen kunnossapidon laatu. Sellaiseen laatuun, jota tienkäyttäjät odottavat, ei valitettavasti ole varaa, mutta tavoitteena on, että laatuvaatimukset olisivat Liikenneviraston ja ely-keskusten vaatimusten mukaiset, kertoo yksikön päällikkö Pekka Rajala Kaakkois-Suomen ely-keskuksesta.

Rajalan mukaan tielläliikkujat odottavat, että kaikki tieosuudet olisivat yhtä hyvässä kunnossa. Lahden uuden hoidonjohtourakan piirissä on yhteensä noin 1150 kilometriä maantietä, joka jakautuu yhteensä kuuteen talvikunnossapitoluokkaan. Korkeimpien kunnossapitoluokkien päätiestöön kuuluu noin 431 kilometriä ja alempaan tieverkkoon 717 kilometriä. Lahden lisäksi urakka-alue pitää sisällään maanteitä Asikkalan, Hollolan, Kärkölän, Orimattilan ja Padasjoen alueilla.

- Pyrimme tarjoamaan tienkäyttäjille mahdollisimman reaaliaikaista tietoa kunnossapidosta esimerkiksi hoidonjohtourakalle perustetulla Facebook-sivulla, sanoo kunnossapitopäällikkö Timo Paavilainen YIT Rakennukselta.

Tienkäyttäjien mahdollisuudet seurata talvikunnossapidon edistymistä ovat parantumassa myös yleisesti, kun Liikennevirasto on vielä marraskuun aikana avaamassa reaaliaikaisen palvelun sivuilleen Internetiin.

YIT pääurakoitsijana

Lahden hoidonjohtourakassa pääurakoitsijana on YIT. Reilun 20 miljoonan euron urakka on viisivuotinen. Käytännössä YIT vastaa esimerkiksi urakan johdosta ja hallinnosta. Kaikki hankinnat kilpailutetaan ja hoitotyöt tehdään alihankintana.

- Tässä mallissa tilaaja on aktiivisesti mukana urakassa. Tilaaja esimerkiksi osallistuu hankintojen määrittelyyn ja hyväksyy hankinnat, kertoo aluevastaava Antti Laine ely-keskukselta.

Hoidonjohtourakassa tilaajan ja tuottajan vastuuta on jaettu. Urakalle on asetettu tavoitehinta, jonka ylityksestä tai alituksesta tilaajan osuus on 70 prosenttia ja tuottajan 30 prosenttia. Urakalle on määritelty myös kattohinta, jonka ylityttyä tuottaja vastaa kaikista kustannuksista.

- Hoidonjohtourakoista on saatu hyviä kokemuksia ja pohdinnassa on, pitäisikö uusissa alkavissa kunnossapitourakoissa siirtyä käyttämään pelkästään hoidonjohtourakoita, Pekka Rajala sanoo.

Kimmo Kangas
kimmo.kangas@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X