Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Hennalan kolme kasarmia vauhdilla kuntoon - "Ei ole hyväksi, että ne makaavat tyhjinä"

Lahden Hennalan entisen kasarmialueen kiinteistökaupat saivat viime perjantaina jatkoa, kun hämeenlinnalainen Y-K oy Finland myi kolme kasarmia yhteistyökumppanilleen Huhtanen Capital oy:lle. Ilman turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusta kasarmeja olisi voinut odottaa toisenlainen tulevaisuus kuin mikä kenties nyt toteutuu.

Hennalan Lehmuskujan varren kasarmit ovat olleet sekä asuinkäytössä että sotilaskäytössä. Kujan päässä näkyy Upseerikerho. Kuva: Pertti Louhelainen

Kolme Lahden Hennalassa sijaitsevaa kasarmirakennusta on myyty kiinteistösijoitusyhtiö Huhtanen Capital oy:lle. Myyjänä on Y-K oy Finland, joka aikanaan oli ensimmäisiä ostajia, kun lakkautetun varuskunnan kiinteistöt tulivat myyntiin. Kaupat tehtiin viime perjantaina.

Uusi omistajayhtiö suunnittelee tiloihin asuntoja sekä aloittelevien yrittäjien käyttöön tarkoitettua Startup-keskusta. Toimitusjohtaja Juha-Matti Huhtanen sanoo, että Lehmuskujan varrella sijaitsevat kasarmit menevät remonttiin niin pian kuin suinkin.

- Ei ole hyväksi, että ne makaavat tyhjinä.

Huhtanen arvioi, että rakennustyöt ovat valmiita noin puolentoista vuoden kuluessa rakennusluvan saamisesta. Asunnoista osa rakennetaan normaalien vaatimusten mukaisiksi, mutta osa huoneistoista saattaa saada tavanomaista paremman varustuksen. Lisäksi alueella tarvitaan kaavamuutos ennen kuin työt alkavat toden teolla.

Toimitusjohtaja Huhtanen kertoo, että asuntotiedusteluja on tullut jo nyt vaikka mitään ei ole vielä tarjolla. Hän ei toistaiseksi ota kantaa, millaisiin neliöhintoihin uudet huoneistot aikanaan asettuvat.

"Ikävä tulee"

Myyjäyhtiön omistava kiinteistökehittäjä Petri Yrjö-Koskinen ei halua paljastaa kauppahintaa. Hän kuitenkin myöntää, että rakennuksista luopuminen kirpaisee sydäntä.

- Näitä rakennuksia tulee ikävä.

Kuva: Jani Keronen

Yrjö-Koskisen alkuperäinen tarkoitus oli ryhtyä itse saneeraamaan rakennuksia asunnoiksi. Syksyllä 2015 Hennalaan sijoittui turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus, mikä toi hiljaiseen punatiilimiljööseen uutta eloa. Siinä vaiheessa Yrjö-Koskinen päätti jäädyttää rakennussuunnitelmansa toistaiseksi.

Y-K Finland on tekemässä merkittäviä kiinteistökauppoja muualla Hämeessä, ja yhtiöllä on menossa muitakin projekteja. Hennalan rakennushankkeen toteuttaminen olisi tässä tilanteessa ollut vaikeaa, joten Yrjö-Koskinen päätyi tekemään kaupat Huhtanen Capital Finlandin kanssa.

- Meillä on ollut yhteisiä hyvin toimivia projekteja ja he ehdottivat, että heille sopisi lähteä viemään tätä kohdetta eteenpäin.

Hyvässä kunnossa

Upseerikerhon viereisen Lehmuskujan varrella sijaitsevat kasarmirakennukset ovat numeroiltaan 1, 3 ja 5. Ne sijaitsevat kaikki Upseerikerhon suunnasta lähestyttäessä kujan oikealla puolella.

Kiinteistökehittäjä Petri Yrjö-Koskisen mukaan rakennukset ovat hyvässä kunnossa vaikka niiden muuttaminen asuinkäyttöön vaatiikin perusteellista remonttia. Hän on sitä mieltä, että Hennalan kasarmialueen rakentamisen aikoihin osattiin tehdä hyviä taloja.

- Nämä rakennukset tulevat olemaan käytössä kauemmin kuin nykyään tehtävät uudet.

Nyt myydyt kiinteistöt palvelivat valmistuttuaan sotilaiden asuntoina, ja kansalaissodan synkissä jälkiselvittelyissä samaan paikkaan tuli vankileirin toimisto. Punavankeja oli niin ikään samoissa tiloissa. Sittemmin rakennukset palasivat taas asuinkäyttöön. Viimeisinä tiloissa toimivat muun muassa Sotilaslääketieteen keskuksen esikunta ja Kenttälääkinnän keskus. Sotilaat lähtivät pois vuoden 2014 lopussa, kun Hämeen rykmentti lakkautettiin.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi