Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Tavallista suurempi savotta

Mikko Hännikäinen on yksi niistä sadoista metsänomistajista, jotka haastoivat metsäyhtiöt oikeuteen puukartellin takia. Nyt jokaista heistä uhkaa 10 000 euron lasku.

Mikko Hännikäinen raivasi viime viikolla metsää tiluksillaan Joutsan Mahajärvellä. Hän katuu liittymistä Suuri Savotta -ryhmään, jonka korvausvaateet metsäyhtiöitä vastaan käräjä­oikeus hylkäsi elokuussa. Kuva: Anna Onali-Ovaska

Viime viikolla Mikko Hännikäinen kuuli huojentavan uutisen. Metsäyhtiöt UPM ja Stora Enso esittivät sovintotarjouksen Suuri Savotta -ryhmän metsänomistajille. Metsäyhtiöt tarjoutuivat antamaan anteeksi oikeuskulut, jos metsänomistajat eivät vie puukartellijuttua hovioikeuteen.

Hännikäinen on yksi Suuri Savotta -ryhmän metsänomistajista. Marraskuisena iltapäivänä hän on juuri tullut metsästä raivaamasta. Valot loistavat iltahämärään punaisessa tuvassa Pappisten Mahajärven rannassa.

- Metsäyhtiöiden tarjous oli hyvä kädenojennus. Voi olla, että hyppään kelkasta, Hännikäinen pohtii.

Hän kertoo ilmoittaneensa asianajotoimistolle olevansa ”ehdollisesti mukana”, jos puukartellijuttu viedään hovioikeuteen. Se tarkoittaa, että Hännikäinen ei ole vielä päättänyt tarttuako metsäyhtiöiden sovintotarjoukseen vai valittaako käräjäoikeuden päätöksestä hovioikeuteen.

Kaikki alkoi vuonna 2011. Muutama vuosi aiemmin markkinaoikeus oli tuominnut UPM-Kymmenen, Metsäliiton ja Stora Enson lainvastaisesta kartellista. Tuomion jälkeen Muuramelainen yrittäjä Reijo Lahtonen alkoi koota joukkoja, jotta metsänomistajille saataisiin oikeutta. Syntyi Suuri Savotta -ryhmä, joka vei kartellijutun käräjäoikeuteen. Ryhmä vaati yhtiöiltä 11,5 miljoonan euron korvauksia, koska he kokivat menettäneensä tuloja vuosina 1997-2004 toimineen kartellin takia ja siitä seuranneen alihinnoittelun takia.

Hännikäinen kertoo tunteneensa Lahtosen työkuvioiden kautta.

- Menimme vaimon kanssa Lievestuoreelle palaveriin. Olin kiikun kaakun, lähdenkö mukaan oikeusjuttuun ja harkitsin asiaa pitkään. Jälkikäteen olen katunut päätöstä. Nämä vuodet ovat olleet henkisesti raskaita, hän sanoo.

Metsäyhtiöiden tarjous oli hyvä kädenojennus. Mikko Hännikäinen

Helsingin käräjäoikeuden elokuussa antama ratkaisu oli tyly: Suuren Savotan korvausvaateet hylättiin ja ryhmä määrättiin korvaamaan metsäyhtiöiden oikeuskulut. Yhtä metsänomistajaa kohti tämä tekee noin 10 000 euroa. Lisäksi jokainen on tietysti maksanut omat oikeuskulunsa.

Käräjäoikeuden tuomiossa Hännikäistä vaivaa erityisesti yksi asia. Tuomion mukaan metsäyhtiöt olisivat olleet korvausvelvollisia, jos metsänomistajien olisi tulkittu olevan elinkeinonharjoittajia. Näin ei kuitenkaan tapahtunut, vaan käräjäoikeus päätti äänin 2-1, että metsänomistajat eivät ole oikeutettuja korvauksiin. Hännikäinen on tuohtunut siitä, että käräjäoikeus pitää elinkeinonharjoittajan ja yksityishenkilön välistä rajaa häilyvänä.

- Minusta siinä ei ole mitään häilyvää. Kun ihminen on arvonlisäverovelvollinen, kyse on elinkeinonharjoittajasta, Hännikäinen jyrähtää.

Hän on myynyt puuta omalla toiminimellään vuodesta 1996 - ja siitä asti myös maksanut arvonlisäveroa.

Viime vuodet Hännikäinen on toiminut keittiömyyjänä. Hänet tunnetaan ripeistä liikkeistä ja jatkuvasti soivasta puhelimesta. Nyt hän on viittä vaille eläkkeellä. On aikaa raivata metsää, jota hän omistaa noin 50 hehtaaria.

On hän tehnyt puukauppojakin. Jäikö oikeusjutusta katkeruutta? Miltä tuntuu kauppojen teko kartellissa mukana olleiden yhtiöiden kanssa?

- Ei se vaikuta. Itsehän siinä häviää, jos ei myy puuta. Paikalliset puunostajat eivät ole syyllisiä tähän, kyllä ne syylliset löytyvät jostain ylempää.

Kuka

Mikko Hännikäinen

Syntyi Joutsassa vuonna 1953.

Oli pikkupoikana mukana isänsä kanssa puusavotalla pokasahan ja hevosen kanssa.

”Meillä oli Tuiske-niminen hevonen, joka oli kova menemään. Minä vietin aikaa heinäpussin päällä. Se oli sen ajan päivähoitoa.”

Aloitti metsätyöt 13-vuotiaana moottorisahalla.

Työskenteli Posti- ja telekeskuksessa 24,5 vuotta. Rakensi puhelinkeskuksia ja -linjoja Joutsassa ja Luhangassa.

Asuu vaimonsa kanssa omakotitalossa Jyväskylässä ja mökillä Joutsassa. Mökki sijaitsee Hännikäisen lapsuudenmaisemissa Mahajärven rannalla. On kirjoilla Joutsassa.

On nyt melkein eläkkeellä.

Harrastaa hiihtoa ja moottoripyöräilyä. On osallistunut suunnistuksen Jukolan viestiin 48 kertaa. Ensi vuonna ohjelmassa ovat esimerkiksi Marcialonga-hiihto (70 km) Italiassa ja moottoripyöräretki välillä Pietari-Vladivostok. Aikoo ajaa reitin kolmen muun joutsalaisen kuskin kanssa.

Anna Onali-Ovaska
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi