Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Hotellin ja uintikeskuksen yhdistelmä etenee Lahdessa - kustannuksien osalta puhutaan kymmenistä miljoonista euroista

Vuosien ajan selvitetty Lahden Ranta-Kartanon hotellihanke on vihdoin lähdössä liikkeelle. Kaupunki päättää marras-joulukuussa suunnittelun käynnistämisestä, muttei kuitenkaan lähde rahoittamaan itse hotellia.

Hotelli ja uintikeskus sijoittuisivat Ranta-Kartanon alueelle Kisapuiston ja Pikku-Vesijärven puiston viereen. Kuva: Juha Peurala

Lahden Ranta-Kartanon hotellihanke on nytkähtämässä eteenpäin.

Kylpylähotellin toteuttamismahdollisuuksia selvittäneen lahtelaisen kiinteistösijoitusyhtiön Kinos Property Investmentin jättämä suunnitteluvaraushakemus on etenemässä lähiaikoina kaupungin päätöksentekoon.

- Hanketta on tutkittu jo toista vuotta ja nyt olisi aika mennä eteenpäin, sanoo Kinoksen toimitusjohtaja Arto Korhonen.

Kinoksen vetämässä hankkeessa tehtäisiin hotelli, joka tukeutuisi uintikeskukseen.

- Näitä tukemaan tulisi muita toimintoja, jotka olisivat kaupallisia, mahdollisesti viihdekeskustyyppisiä. Jonkun verran tulisi myös osakehuoneistoja, Korhonen ennakoi.

Kokonaisuus sijoittuisi Pikku-Vesijärven puiston ja Kisapuiston viereen.

- Rakennusoikeuden määrä täytyy katsoa sen mukaan, mikä siellä on mahdollista. Hanke tulisi vaatimaan kaavamuutoksen joka tapauksessa. Lopullinen volyymi näkyy vasta kehityksen lopputuotteena.

Kustannukset kymmeniä miljoonia

Hotellihankkeen kustannusarvio tarkentuu suunnittelun edetessä. Tässä vaiheessa puhutaan kymmenistä miljoonista euroista.

- Varsin merkittävänä ja elävänä osana hankkeessa on uimahalli. Meidän volyymiimme vaikuttaa, toteuttaako kaupunki uimahallin itse, vai lähdemmekö me sitä toteuttamaan. Varauspyynnössämme asia on jätetty kaupungin itsensä päätettäväksi. Se ei ole meille kynnyskysymys, Korhonen toteaa.

Mahdollisina hotellioperaattoreina ovat aiemmin olleet esillä Vanajanlinna ja Scandic. Korhosen mukaan yhteistyökumppaneista on tässä vaiheessa vielä liian aikaista puhua.

- Tällä hetkellä kyseessä on Kinoksen hanke, jonka edetessä pääsemme keskustelemaan mahdollisten yhteistyökumppaneiden kanssa. Ennakkotutkimuksia, kyselyitä ja keskusteluita on toki käyty, mutta mitään konkreettista ei vielä ole.

Valmius edetä nopeasti

Kinos on kiinteistöbisneksessä suhteellisen pieni tekijä, sillä yhtiön liikevaihto oli viime vuonna 464 000 euroa. Yhtiöllä on sijoituskohteita Hämeenlinnassa, Keravalla, Kouvolassa, Mikkelissä ja Porissa.

Ranta-Kartanon hotellihankkeessa Kinos vastaisi tarvittavan rahoituksen järjestämisestä. Yhtiö on käynyt hankkeesta neuvotteluita sijoittajien kanssa.

- Keskusteluiden perusteella olemme lähteneet hanketta edistämään. Tämä on todella iso monivuotinen panostus aluekehitykseen ja varsin kallis sellainen. Jos meillä ei olisi sijoittajataustaa, tällaiseen ei tietenkään uskallettaisi lähteä.

Kinos on palkannut Ranta-Kartanon hanketta varten täysipäiväisen projektipäällikön.

- Olemme valmiita etenemään nopeastikin, Korhonen vakuuttaa.

"Koko seudun vetonaulaksi"

Hotellin ja uintikeskuksen toteuttaminen vie vuosia. Hanke edellyttää kaavamuutosta, johon sisältyy valituksen mahdollisuus. Korhonen toivoo, että valituksilta vältyttäisiin.

- Kyseessä on hyvinkin merkittävästi työllistävä kestävän kehityksen mallilla tehtävä hanke, joka tulisi kaupunkilaisten ja koko seudun hyödyksi ja vetonaulaksi. En oikein ymmärrä, minkä takia sellaisesta kaavasta lähdettäisiin valittamaan.

Tämä on todella iso monivuotinen panostus aluekehitykseen ja varsin kallis sellainen. Toimitusjohtaja Arto Korhonen

Korhonen korostaa, että nykyisiä tai tulevia viheralueita tai julkisia alueita ei olla supistamassa. Rakentaminen pysyy hyväksytyn kaavan korttelialueiden sisällä.

- Siinä ei heikennetä tilannetta. Mielestäni olisi sääli, jos sellaisesta valitetaan.

Marraskuussa päätöksentekoon

Ranta-Kartanon hotelli- ja uintikeskushanketta koskeva suunnitteluvaraushakemus tulee liikunta- ja kulttuurilautakunnan käsittelyyn näillä näkymin 22. marraskuuta. Lautakunta antaa asiasta lausuntonsa.

Seuraavassa vaiheessa asiaa esitellään päättäjille valtuustoinfossa. Teknisen ja ympäristölautakunnan on määrä päättää joulukuussa, voiko kiinteistökehitysyhtiö Kinos käynnistää hotellin ja uintikeskuksen valmistelun.

- Suunnitteluvarauksen hyväksyminen tarkoittaisi, että hankkeessa nähtäisiin olevan hyvät onnistumisen mahdollisuudet, kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta ennakoi.

Myllyvirta pitää Kinosta "mielenkiintoisena toimijana".

- Heillä on yhteys ihan relevantteihin ja tästä hankkeesta kiinnostuneisiin rahoittajatahoihin ja operaattoreihin.

Suunnitteluvarauksen hyväksyminen ei vielä sido uintikeskuksen tulevaa omistus- tai rahoitusmallia.

- Hotellia kaupunki ei rahoita, mutta uintikeskuspuolen osalta voidaan harkita eri vaihtoehtoja, Myllyvirta toteaa.

Vanajanlinna mukana keskusteluissa

Vanajanlinna Group on kiinnostunut hotellioperaattorin roolista Ranta-Kartanon hankkeessa, kertoo toimitusjohtaja Pekka Vihma.

- Keskusteluita käymme koko ajan. Nämä ovat pitkiä projekteja, asiat etenevät pala kerrallaan. Olemme avoimin mielin. Hanke on hieno ja mielestäni oikeassa paikassa. Hotelli tukisi monella tavalla kaupunkikuvan kehittymistä. Toivotaan, että hankkeelle tulee hyvä ymmärrys, Vihma toteaa.

Scandic Hotels ei ole tällä hetkellä aktiivisesti mukana Ranta-Kartanon hankkeessa, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Aki Käyhkö.

Ranta-Kartano

Yksityisten toimijoiden ja kaupungin yhteinen hanke

Lahden tavoitteena on rahoittaa 50 metrin altaalla varustettu uintikeskus mahdollisuuksien mukaan muuten kuin kaupungin suorana investointina. Kaupungin omana työnä investointi maksaisi noin 30 miljoonaa euroa.

Ranta-Kartanossa hotellin ja uintikeskuksen yhdistelmä toteutettaisiin yksityisten toimijoiden ja kaupungin yhteishankkeena. Uintikeskuksen vaihtoehtoiseksi sijoituspaikaksi on esitetty Launetta.

Kaupunki neuvotteli Ranta-Kartanon hotellihankkeesta parin vuoden ajan Lapland Hotelsin kanssa, mutta selvittelyt eivät johtaneet tulokseen. Nyt käynnissä oleva Kinos Property Investmentin hotelliselvitys käynnistyi runsas vuosi sitten.

Paasikivenaukion ja Pikku-Vesijärven välissä sijaitsevaa Ranta-Kartanon aluetta on suunniteltu Lahdessa pitkään. Alueelle on kaavoitettu asumista ja julkista rakentamista.

Ranta-Kartanon asemakaava sai lainvoiman vuonna 2012. Entisen huoltamotontin asuinkortteliin laadittiin myöhemmin erillinen kaavamuutos rakennusliike Skanskan toivomuksesta. Myös hotellia ja uintikeskusta varten on muutettava kaavasuunnitelmia.

Parhaillaan rakennetaan Ranta-Kartanon alueen katuja. Useassa vaiheessa tehtävät työt jatkuvat vuoteen 2019.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi