Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kansainvälinen Lahti? Totta, mutta ilman tyylipisteitä

Lahteen viritellään keskustelufoorumia, joka voisi avata kansainvälisiä bisnesmahdollisuuksia. Ensimmäisessä tapaamisessa ihmeteltiin niin opiskelijoiden kuin yritysten suhtautumista vaihto-opiskelijoihin. Lahden ammattikorkeakoulua kritisoitiin puutteellisesta asenteesta yritysyhteistyötä kohtaan.

Kiinan kielen opettaja Jani Kohosen mukaan työnsaanti on ulkomaalaiselle vaikeaa Lahdessa. Katariina Polvi Lamkin opiskelikunnasta kannusti opiskelijoita verkostoitumaan vaihto-opiskelijoiden kanssa. Kuva: Sami Kuusivirta

Onko kansainvälinen Lahti totta vaiko unta? Kysymykseen etsittiin vastausta tiistai-iltana kaikille avoimessa tilaisuudessa Lahden Malskilla.

Paneelinkeskustelua latisti hieman se, että ainoat ulkomaalaisjäsenet olivat joutuneet perumaan tulonsa sairaustapausten vuoksi. Keskusteluun osallistunut yleisö oli kuitenkin kansainvälinen.

Tyylipisteitä Lahti ei tilaisuudessa kansainvälisyydestään saanut. Eniten kritiikkiä tilaisuudessa saivat Lahden ammattikorkeakoulu, yritykset ja kaupungin vetovoima.

"He kääntävät selkänsä"

Kaksi vaihto-opiskelijaa kummeksui kulttuuria, jossa vaihto-opiskelijat jätetään yhteisön ulkopuolelle.

- Koulun pitäisi valmistaa opiskelijoitaan kohtaamaan vaihto-opiskelijoita. Lukuun ottamatta opiskelijakuntaa, kukaan opiskelijoista ei ota meitä avosylin vastaan. He kääntävät selkänsä. Se on erikoista, vaikka opiskellaan kansainvälistä kauppaa, sanoi Bunyamin Bakay.

Opiskelijakunta Lamkon hallituksen kansainvälisyysvastaava Katariina Polvi kannusti suomalaisopiskelijoita ottamaan hyödyn irti siitä, että samassa koulussa opiskelee henkilöitä ympäri maailmaa.

Yrittäjä Kari Mattila yleisöstä moitti, ettei asenne Lahdessa ole kohdallaan.

- Menestystä ei ratkaise yliopisto. Yhteistyöehdotukseeni Lamkin kanssa ei ole vastattu mitään 1,5 vuodessa.

Samanlaisesta kokemuksesta kertoi yrittäjä Mauno Keski-Luopa.

Britanniasta kotoisin oleva Lydia Rusasen mukaan myös yritysten kv-toiminnassa on parantamisen varaa.

- Paikallisten yritysten tulisi avata oviaan kansainvälisille opiskelijoille. Olin juuri vierailulla, jossa puhuttiin pelkästään suomea.

Polvi tunnistaa myös tämän ongelman.

- Ulkomaalaiset opiskelijat muuttavat Lahdesta pois vähintään Helsinkiin saakka, kun heidän opiskelunsa loppuvat. Tiedän vain yhden opiskelijan, joka on saanut Lahdesta töitä. Ei ole vain koulun vastuulla yrittää pitää heitä täällä.

Keskustelua riitti virallista osuutta ennen ja sen jälkeen. Keskustelemassa Ladecin liiketoimintakehittäjä Hanna Valkeapää. Kuva: Sami Kuusivirta

"Kansainvälinen yritys toisi lisää työpaikkoja"

Toisaalta kyse on myös Lahden vetovoimasta.

- Jos tänne halutaan ulkomaalaisia, ensin kaupungista on saatava kiinnostava muiden suomalaisten silmissä. Lahti pitäisi brändätä uudelleen, kuten on tehty Newcastlessa ja Sheffieldissä, joista katosi paljon työpaikkoja, britti Norman Day sanoi.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Komu (sd.) toi esille tuoreinta tutkimusta kaupunkien vetovoimasta.

- Olemme itse asiassa aika hyvällä sijalla, lähellä Espoota.

Hän kuitenkin myönsi, että osalla yrityksiä on vaikeuksia saada palkattua ammattilaisia Lahteen.

Mitä hyötyä kansainvälistymisestä olisi?

- Kansainvälisempi yritystoiminta tarkoittaa enemmän töitä ja verotuloja Lahteen, kiteytti Ladecin liiketoimintakehittäjä Hanna Valkeapää.

Konsultointiyhtiö Let's Talk oy:n ja Ladecin järjestämän tilaisuuden pääasiallinen kohderyhmä oli verkostoitumisesta ja kansainvälisistä asioista kiinnostuneet henkilöt.

Mukaan oli ilmoittautunut monipuolinen joukko ihmisiä opiskelijoista, toimihenkilöihin ja yrittäjistä yksityishenkilöihin.

Yli 40 osallistujaa tarkoittaa yrittäjyyden yhteisömanageri Mona Salmen mukaan sitä, että tilaisuuksia järjestään lisää. Yksi mahdollisista teemoista on Kiinan-kauppa.

Keskustelutilaisuutta johti Sean Carnegie-Brown Let's Talk oy:stä. Kuva: Sami Kuusivirta
Teemu Leppänen
teemu.leppanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi