Aiheet
Päijät-Häme
Erno
Laisi
erno.laisi@ess.fi

Uutisanalyysi

McCarron haluaa Rostedtin pestin, koska eduskuntavaaleihin on yllättävän lyhyt aika

Kamppailu Hämeen kokoomuksen puheenjohtajuudesta voi keikauttaa valta-asetelmia myös Lahdessa, vaikka Francis McCarron ja Juha Rostedt muuta sanovat.

Francis McCarron haluaa Hämeen kokoomuksen puheenjohtajaksi. Hänen mukaansa ehdokkuus ei ole epäluottamuslause istuvalle puheenjohtajalle Juha Rostedtille. Kuva: Viena Kytöjoki

Lahtelaisvaltuutettu Francis McCarron ilmoitti tiistaina tavoittelevansa Hämeen kokoomuksen puheenjohtajuutta. Toisin sanoen hän haluaa syrjäyttää tehtävässä vuodesta 2012 olleen lahtelaisvaltuutetun ja kaupunginhallituksen varapuheenjohtajan Juha Rostedtin. Pitkässä Facebook-päivityksessään McCarron kertoi, että "useat tahot" ovat pyytäneet häntä asettumaan ehdolle tehtävään. Niinhän poliitikot aina sanovat.

Mitä tekee Rostedt? Kamppailee asemastaan kynsin hampain. Hänellä ei ole aikomustakaan väistyä tehtävästä vapaaehtoisesti.

On Rostedtillakin kannattajansa ja tsempaajansa. Rostedt sanoo saaneensa kannustusta hakea jatkokautta - myös sen jälkeen, kun huhut mahdollisesta vastaehdokkaasta lähtivät liikkeelle kesällä.

Hämeen kokoomus valitsee puheenjohtajan Heinolassa 23. marraskuuta. Muita ehdokkaita tehtävään ei ole ainakaan toistaiseksi ilmaantunut.

Miksi McCarron sitten haastaa Rostedtin? Henkilökohtaisella tasolla suurin motiivi on eittämättä näkyvyyden lisääminen kevään 2019 eduskuntavaaleja silmällä pitäen.

Tätä McCarron ei luonnollisestikaan ääneen sano.

Viime kevään kuntavaalien tulos oli hämäläisten kokoomuslaisten mielestä heikko, ja piirin puheenjohtajan on kannettava tuloksesta vastuu. Tämä lienee kaikkein painavin syy. Ainakin osa Hämeen kokoomuksen kenttäväestä haluaa uutta vaihdetta silmään.

Tätäkään McCarron ei sano ääneen.

Myös hyvä asema puolueen valtakunnallisella tasolla kiinnostaa. Käytännössä piirin puheenjohtajuus on pääsylippu puoluehallitukseen.

Tätäkään McCarron ei mainitse.

Sen McCarron sanoo, ettei hänen ehdokkuutensa ole epäluottamuslause Rostedtin tekemälle työlle.

- Ei pidä lähteä aina siitä, että jokin on päin seiniä. Ei Juha ole tehnyt mitään väärin, mutta hän on ollut poikkeuksellisen pitkään siinä tehtävässä. Yhdistysväestä tämä [puheenjohtajan vaihtamishalu] on kummunnut. Tämä ei ole McCarronin idea, McCarron sanoo.

Juha Rostedt ei aio suosiolla väistyä syrjään Hämeen piirin puheenjohtajan paikalta. Kuva: Mirja Hussain

Rostedt sanoo suhtautuvansa McCarronin ehdokkuuteen tyynesti. Hän sanoo, ettei näe McCarronin ehdokkuudessa "mitään huonoa".

- Näen positiivisena sen, että puolueessamme on henkilöitä, jotka haluavat politiikassa eteenpäin.

Rostedt ei ole halukas arvuuttelemaan, miksi jotkut kokevat puheenjohtajan vaihtamisen olevan tarpeellinen. Sen hän kuitenkin sanoo, ettei puheenjohtajan paikka ole tarkoitettu henkilölle, joka haluaa korostaa itseään. Rostedtin mukaan piirin puheenjohtajuus on kovaa ja pyyteetöntä työtä, yhdistystoiminnan tukemista ja edusmiehenä toimimista.

- Ei tästä työstä makseta edes kilometrikorvauksia.

Rostedt haluaa jatkaa tehtävässä, koska kokee olleensa hyvä piiripomo.

- Olen onnistunut hyvin tässä tehtävässä. Olen onnistunut yhdistämään Päijät-Hämettä ja Kanta-Hämettä. Meillä on ihan hyvät näytöt myös tulosten osalta. Lahdessa tulos sakkasi kevään vaaleissa, mutta esimerkiksi Kanta-Hämeen puolella onnistuimme ihan hyvin.

Rostedt sanoo kunnioittavansa erilaisia mielipiteitä - myös niiden, jotka haluavat kammeta hänet syrjään Hämeen piirin puheenjohtajan paikalta. Rostedt ei lähde arvioimaan, miten puheenjohtajakisassa lopulta käy.

- En ole saanut yhdestäkään yhdistyksestä viestiä, että puheenjohtaja pitäisi laittaa vaihtoon, hän tyytyy sanomaan.

McCarron sanoo, ettei olisi lähtenyt kisaan, jos ei uskoisi voittoon.

Mitä Hämeen kokoomus saa, jos se vaihtaa johtohenkilönsä Rostedtista McCarroniin?

- Ehkä minä tunnustan herkemmin väriä kuin Juha, McCarron vertailee.

Jos Rostedt on halunnut profiloitua maltillisena "asioiden hoitajana", on McCarron joidenkin mielestä jopa liian aatteellinen ja jyrkkä. McCarron ei ole syytöksistä moksiskaan.

- Joku kutsui joskus minua äärikokoomuslaiseksi. Se oli ilmeisesti syytös, mutta minä otan sen kehuna.

Sekä McCarron että Rostedt vakuuttavat, ettei Hämeen piirin puheenjohtajakamppailulla ole vaikutusta Lahden kokoomuksen valtuustoryhmän toimintaan.

- Omalta osaltani tämä ei valtuustotyöhön vaikuta, eikä saakaan vaikuttaa, McCarron vakuuttaa.

Rostedt on samoilla linjoilla. Piirin puheenjohtajuus ja valtuustotyöskentely eivät liity toisiinsa, hän sanoo.

Näinhän poliitikot aina sanovat.

Jos McCarron saa Rostedtin kammetuksi Hämeen piirin ykköspestistä, miksei McCarron työntäisi samoilla lämpöisillä Rostedtia valtaistuimelta myös Lahdessa?

McCarron on valmis laittamaan puita saunan pesään siinä määrin, että Rostedt joutuu hikoilemaan tosissaan.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt