Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Koko Häme harjoittelee keskiviikkona ja torstaina hybridiuhkien varalta - myös trollaajat ovat liikkeellä

Häme17-harjoituksessa testataan myös sitä, miten kuntalaisille pystytään jakamaan oikeaa tietoa, kun liikkeellä on myös trollaajia eli väärän tiedon levittäjiä. Kuva: Clourbox

Hämeen kunnalliset toimijat harjoittelevat keskiviikkona alkavassa Häme17:ssä hybridiuhkien varalta.

Laajassa harjoituksessa testataan, millainen on kuntien ja hyvinvointiyhtymän valmius turvata kansalaisten hyvinvointi ja turvallisuus tilanteessa kuin tilanteessa. Häiriötilanteethan eivät yleensä katso maakuntarajoja.

Häme17-harjoitus pidetään Päijät- ja Kanta-Hämeessä ja samaan aikaan Pirkka17 Pirkanmaalla. Näillä alueilla on yhteensä 800 000 asukasta.

Harjoituksessa on mukana kaksi aluehallintovirastoa ja ely-keskusta, 42 kuntaa, kolme sairaanhoitopiiriä ja pelastuslaitosta sekä kaksi poliisilaitosta.

Harjoituksen vuoksi voi keskiviikkona olla vaikea tavoittaa alueen kuntien ja hyvinvointiyhtymän yleisjohtoa ja asiantuntijoita. Tuolloin harjoitellaan yhteisesti työryhmätyöskentelyä Hämeenlinnan verkatehtaalla.

Torstaina harjoitus jatkuu kunnissa ja organisaatioissa. Päivä päättyy tiedotusharjoitukseen. Torstaina on myös yhteinen tilannekuvaharjoitus.

Miten antaa asukkaille oikeaa tietoa?

Valmiusharjoituksessa kuvitellaan voimakkaasti kiristynyt kansainvälinen tilanne, jossa myös sotilaallisen voimankäytön mahdollisuus on korostunut. Teemana on erityisesti hybridivaikuttaminen ja erityisesti informaatiovaikuttaminen.

Harjoituksessa tarkastellaan normaaliolojen vakavaa, pitkään kestävää ja moniulotteista häiriötä, joka haastaa henkisen kriisinkestävyyden.

Harjoitus alkoi jo maaliskuussa, jolloin kunnat saivat valmistautumistehtäviä. Lisäksi Pelastusopisto on järjestänyt kunnille harjoitusta ja koulutuksia, jotka liittyvät kriisinhallintaan.

Tällä viikolla kunnat saavat ratkaistavaksi haastavia hybridivaikuttamiseen liittyviä tilanteita. Liikkeellä on myös väärää tietoa, mutta kansalaisille pitäisi saada välitettyä oikea tieto.

Harjoituksessa on mukana myös tiedotusvälineitä. Väärää tietoa harjoituksessa levittävät eli trollaavat Tampereen yliopiston tiedotusopin opiskelijat.

Marja-Liisa Aidantausta
marja-liisa.aidantausta@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi