Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Päijänteen vedenpinta on tavallista korkeammalla - sateet ovat kohottaneet myös pohjavesien pintoja

Kuva: Viena Kytöjoki

Lokakuun runsaat vesisateet ovat nostaneet maan eteläosissa järvien ja jokien vedenpinnan monin paikoin vuoden korkeimpiin lukemiin. Etenkin Uudellamaalla on ollut hyvin sateista, mutta myös muun muassa Päijänteen vedenkorkeus on runsaat 10 senttiä ajankohdan keskimääräisen tason yläpuolella.

Päijänteestä juoksutetaan vettä tavallista enemmän, ja järven pinnan ennustetaan nousevan alkutalven aikana hyvin hitaasti.

Uudellamaalla Espoon Kirkkojärven vedenpinta nousi lokakuun puolivälissä myös Turunväylän tietyömaan väliaikaisille kaistoille. Vantaanjoenkin keskivirtaama oli lokakuussa yli kolminkertainen ajankohdan keskimääräisiin lukemiin verrattuna.

Myös pohjaveden pinnat ovat sateiden seurauksena nousussa. Suuressa osassa maata pinnat ovat 5-30 senttiä ajankohdan keskiarvojen yläpuolella. Kainuussa lukemat ovat vielä korkeammat, kun taas Lounais-Suomessa pohjaveden pinnat ovat keskiarvojen alapuolella.

Alkuvuonna pohjavesien pinnat olivat tavallista matalammalla, ja maan etelä- ja keskiosissa voivat suurissa pohjavesimuodostumissa pinnat olla yhä 5-50 senttiä keskimääräistä alempana. Syynä on se, että suurissa muodostumissa hydrologinen kierto on hitaampaa kuin pienissä.

Marja-Liisa Aidantausta
marja-liisa.aidantausta@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi