Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Alle 15-vuotiaiden väkivaltarikoksissa hyppäys Hämeessä - varsinkin Lahden osalta luvut näyttävät synkiltä

Tänä vuonna ilmoituksia on tehty Lahdessa jo kymmenen, kun viime vuonna vastaavaan aikaan niitä tehtiin kaksi. Samaan aikaan esimerkiksi Hämeenlinnassa ilmoituksien määrä on laskenut. Ilmoitetaanko väkivaltatilanteista aiempaa herkemmin?

Luvut ovat nousussa Lahdessa, mutta esimerkiksi Hämeenlinnassa ne ovat laskeneet. Kuva: Lehtikuvan arkisto

Alle 15-vuotiaitten nuorten väkivaltainen käyttäytyminen Hämeessä on tänä vuonna lisääntynyt tuntuvasti. Tämä käy ilmi poliisille ilmoitetuista epäillyistä rikoksista. Tammi-syyskuussa ilmoituksia tehtiin lähes puolet enemmän kuin koko viime vuoden aikana.

Erityisen suuri muutos on ollut Lahdessa. Tänä vuonna ilmoituksia on tehty jo kymmenen, kun viime vuonna vastaavaan aikaan niitä tehtiin kaksi. Heinolassa epäillystä pahoinpitelystä on tehty kolme ilmoitusta (ei yhtään 2016).

Poliisilaitoksen toiseksi suurimmassa kaupungissa Hämeenlinnassa ilmoitusmäärä sen

sijaan laski viime vuodesta yhden.

Väkivalta ei kuulu työpaikalle eikä sitä tule sietää.

Rikosylikomisario Martti Hirvonen on tutustunut joihinkin Lahdessa ilmoitettuihin pahoinpitelytapauksiin. Lähes kaikissa niistä on ollut kyse koululaisten välisestä nahistelusta. Väkivaltaa on käytetty koulun luona tai esimerkiksi urheilukentällä.

- Pahoinpitelyn taustalla on ollut nimittelyä tai sitä, että lainattua tavaraa ei ole palautettu, Hirvonen kertoo esimerkkejä.

Alkoholin tai huumeitten käyttöä tapauksiin ei liity.

Martti Hirvosen mukaan ilmoitusmäärien kasvu selittyy sillä, että koulut ovat nykyään hyvin herkkiä ilmoittamaan tapauksista poliisille, mihin lakikin niitä ohjaa.

Alle 15-vuotiaitten pahoinpitelyt ovat lisääntyneet hieman myös valtakunnallisen Rikollisuustilanne 2016:n mukaan; ikäryhmissä 15-17- ja 18-20-vuotiaat suuntaus on ollut päinvastainen.

Kaikki teot eivät tule koulun tietoon

Launeen koulun rehtori Esko Taipale ei osaa arvioida, onko koulun ilmoitusherkkyys epäillystä pahoinpitelystä noussut. Ainakin Launeen koulussa tapauksia on yleensäkin vähän.

Jos väkivalta kohdistuu toiseen oppilaaseen, rikosilmoituksen tekee yleensä lapsen huoltaja. Jos huoltaja ei ilmoita poliisille, koulukaan ei Taipaleen mukaan "suoranaisesti yllytä" huoltajaa siihen.

Taipale huomauttaa, että esimerkiksi koulumatkalla tapahtunut nahistelu ei välttämättä tule koulun tietoon.

Orimattilassa on tehty hyvin vähän ilmoituksia koululaisten tekemistä pahoinpitelyistä. Viime lukuvuonna kouluissa kirjattiin kymmenen alle 15-vuotiaan tekemää fyysisen koskemattomuuden loukkausta, joka kohdistui toiseen oppilaaseen tai henkilökuntaan. Esimerkiksi raivoavaa lasta kiinni pitävää opettajaa tai koulunkäyntiavustajaa on saatettu lyödä tai purra. Rikosilmoitusta niistä ei ole tehty.

Sivistystoimenjohtaja Timo Ahvon mukaan ilmoituskynnys Orimattilassa ei ole korkea. Väkivaltatapausten käsittelystä on keskusteltu henkilöstön ja työsuojelun kesken.

Launeen koulussa opettaja harkitsee itse, ilmoittaako hän poliisille. Tapaukset ovat harvinaisia. Esko Taipale pitää hyvänä ratkaisuna tapausten sovittelua.

Etelä-Suomen avin työsuojelusta muistutetaan vuonna 2011 voimaan tulleesta rikoslain muutoksesta, jonka mukaan syyttäjä voi nostaa syytteen lievästä pahoinpitelystä silloinkin, kun se on kohdistunut henkilöön hänen työtehtäviensä vuoksi eikä hän ole itse vaatinut rangaistusta.

OAJ korostaa, että väkivalta ei kuulu työpaikalle eikä sitä tule sietää. Järjestö suosittelee ilmoittamaan poliisille kaikista, myös lievistä pahoinpitelyistä. OAJ muistuttaa lisäksi, että vaikka alle 15-vuotiasta ei voida saattaa rikosoikeudelliseen vastuuseen, hän on velvollinen korvaamaan aiheuttamansa vahingon.

Nuoret aikaisemmin mukaan

Vanhempi rikoskonstaapeli Emilia Savolainen Päijät-Hämeen Ankkuri-tiimistä näkee alle 15-vuotiaitten tekemien pahoinpitelyjen lisääntymisen taustalla sen, että nuoret lähtevät kaikkeen mukaan vähän aikaisemmin kuin ennen. Tämä koskee myös kovien huumausaineitten kokeilua.

- Huumausaineita kokeillaan ja käytetään entistä nuorempana. Asenne kannabista kohtaan on hirveen salliva, Savolainen tietää. Samaan aikaan alkoholin käyttö näyttäisi vähentyneen.

Ankkuri-tiimi, jossa on poliisin lisäksi sosiaalipuolen ammattilaisia, puhuttelee ensimmäisen rikoksensa tekevät alle 18-vuotiaat sekä kaikki alle 15-vuotiaat tekijät. Keskustelussa, johon osallistuvat myös nuoret vanhemmat, selvitetään, mikä on johtanut rikokseen.

Emilia Savolainen iloitsee siitä, että kevään jälkeen keskusteluun kutsutuista yli 200 perheestä vain yksi jätti saapumatta.

- Me tuemme nuorta ja hänen perhettään, Savolainen kiteyttää tiimin roolin.

Tiimi on pitänyt tänä vuonna muutenkin aktiivisesti yhteyttä kouluihin.

Ilmoituksia myös törkeistä rikoksista

Hämeen poliisille on tänä vuonna ilmoitettu myös kahdesta alaikäisen tekemäksi epäillystä törkeästä rikoksesta.

Hausjärvellä oli toukokuussa kahden oppilaan välinen kahnaus. Paikalle mennyt partio kirjasi ilmoituksen törkeästä pahoinpitelystä, sillä teossa oli käytetty kääntöveitsen kaltaista monitoimityökalua.

Tutkinnanjohtaja Ari Pullisen mukaan uhrille aiheutui naarmuja ja "henkistä hiertymää". Koska tekijä on alle 15-vuotias, hän ei joudu rikosoikeudelliseen vastuuseen. Pullinen arvelee, että poliisi arkistoi tapauksen pahoinpitelynä. Sitä on käsitelty myös koulussa ja Ankkuri-tiimissä.

Hämeenlinnan seudulla poliisi tutkii alle 18-vuotiaan epäiltyä törkeää huumausainerikosta. Teosta tekee törkeän se, että huumausainetta on välitetty alaikäisille.

Suuri osa rikoksista ei tule viranomaisten tietoon

Myös ikäryhmässä 15-17-vuotiaat on tänä vuonna tehty hieman enemmän pahoinpitelyilmoituksia kuin viime vuonna. Lahdessa ilmoituksia on tehty vain yksi enemmän, Heinolassa kolme vähemmän. Orimattilasta on tältä syksyltä yksi tuore koululta tehty ilmoitus.

Poliisin mukaan teot on pääsääntöisesti tehty muualla kuin koulujen läheisyydessä. Ikäryhmän yläpäässä tapauksiin alkaa liittyä alkoholia.

Poliisin kirjaamat tapaukset eivät kuitenkaan ole lasten ja nuorten rikollisuuden kokonaiskuva. Alaikäisten huumausainerikokset pysyvät suurelta osin piilossa, arvioi rikosylikomisario Martti Hirvonen.

Myös nuorisorikollisuuskyselyn tulos kertoo, että läheskään kaikki kolttoset eivät tule poliisin tietoon.

Nuoret ja väkivalta

Nousua, laskua

Poliisi tilastoi valtakunnallisesti (PolStat) sille ilmoitetut epäillyt rikokset.

Alaikäisten teot ryhmitellään alle 15-vuotiaitten ja 15-17-vuotiaitten tekemiksi.

PolStatin tiedot Hämeestä kuluvan vuoden tammi-syyskuulta osoittavat pahoinpitelyjen alle 15-vuotiaitten ryhmässä kasvaneen olennaisesti.

Suurista paikkakunnista Lahdessa tapauksia oli selvästi enemmän kuin vuosi sitten, kun taas Hämeenlinnassa oli lievää vähennystä.

Alle 15-vuotiaitten pahoinpitelyrikokset lisääntyivät hieman myös valtakunnallisesti tarkasteltuna.

Ikäryhmässä 15-17 vuotta teot vähenivät.

Kaikki tapaukset eivät tule poliisin tietoon.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi