Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden keskustassa ehkä Suomen suurin kerrostalon aurinkoseinä

Maakuntalo kuluttaa vuodessa sähköä noin 60 000 kWh. Uudet aurinkopaneelit tuottavat siitä enimmillään noin 12 500 kWh. Kuva: Katja Luoma

Lahden Hämeenkatu 9:ssä kytketään ilmeisesti tällä viikolla päälle Maakuntatalon suuri aurinkoseinä, jolle on asennettu noin 190 paneelia. Kyseessä saattaa olla Suomen suurin kerrostalon aurinkoseinä.

Toinen suuri kokonaisuus on ainakin Turun Jyrkkälässä, jossa on aurinkoseinä kahdessa vuokrakerrostalossa.

Lahden toinen suuri aurinkoseinä on Lahti Energian Teivaan voimalaitoksessa.

Lue myös: Auringosta sähköä yhteisvoimin, suuri kuntien yhteistilaus menossa
 

Lahden maakuntatalon aurinkopaneelit on sijoitettu eteläseinälle. Kolme invertteriä muuttaa paneelien keräämän lämmön sähköksi. Erityisen paljon energiaa tarvitaan kesällä, jolloin sähkö käytetään tuloilman viilentämiseen, kertoo Lahden seudun maakuntatalon hallituksen puheenjohtaja ja Kiinteistöliitto Päijät-Hämeen toiminnanjohtaja Raimo Kiljunen.

Vuonna 1964 tehty Maakuntatalo on pääosin toimistorakennus. Kahdessa ensimmäisessä kerroksessa toimii Päijät-Hämeen liitto. Muissa tiloissa on muun muassa Kiinteistöliitto Päijät-Hämeen toimisto, fysikaalisia hoitopalveluita, isännöintitoimisto, baari, keskustan piirijärjestön toimisto ja myllyhoitoklinikka.

Lisähintaa vain vajaat 12 000 euroa

Talon vanhojen lasipintaisten ulkoseinien remontti alkoi keväällä, ja työn pitäisi valmistua marraskuussa. Julkisivuremontin hinta on lähes 600 000 euroa.

Alun perin seinässä oli kaksi lasikerrosta, ja niiden välissä oli värikalvo. Uudet kolmelle seinälle asennettavat lasielementit ovat viiden millin paksuista värjättyä lasia.

Aurinkopaneeli oli jopa aavistuksen verran halvempaa kuin uusi karkaistu lasi. Raimo Kiljunen

- Aurinkopaneeli oli jopa aavistuksen verran halvempaa kuin uusi karkaistu lasi. Mutta kun lisäksi tarvittiin johdotusten ja invertterien asennuksia, aurinkoseinä tuli noin 11 800 euroa kalliimmaksi kuin tavallinen lasiseinä.

Kiljunen pitää lisäkulua varsin kohtuullisena. Investoinnin takaisinmaksuaika on vain vähän yli seitsemän vuotta.

Jos talon julkisivu olisi ollut muuta kuin lasia, aurinkopaneelien asentaminen muun seinäpinnan päälle olisi tullut paljon kalliimmaksi. Takaisinmaksuaika olisi ollut kymmeniä vuosia.

Lahden maakuntatalon eteläseinän lasipaneelit on korvattu noin 190 aurinkopaneelilla, joiden kunkin teho on 90-95 wattia. Kuva: Katja Luoma

Tilattua tehokkaammat paneelit

Lahden hankkeeseen vaikutti myös sattuma: Sto Finexter oy toimitti Lahteen tilattuja tehokkaammat paneelit.

- Yritys toimittaa Amerikkaan suuria määriä tällaisia paneeleja, koska vuodenvaihteessa niille astuu voimaan tulli. Yritys ei halunnut muuttaa tuotantosuuntaa meidän tilauksemme vuoksi, ja siksi me saimme tehokkaammat paneelit kuin pyysimme.

Lue myös: Aurinkosähköjärjestelmien hinnat laskeneet reilusti viime vuosina
 

Maakuntatalo kuluttaa sähköä noin 60 000 kilowattituntia vuodessa. Aurinkosähkön laskennallinen tuotto on 12 500 kWh. Tuo määrä riittäisi esimerkiksi omakotitalon tai viiden kerrostaloasunnon lämmittämiseen.

Linnut kattokeräimien riesana

Rakennuksen katolle asennettavat aurinkokeräimet vaativat enemmän huoltoa kuin seinäelementit. Lisäksi kattokeräimet jäävät talvella lumen alle.

- Minulla on kokemusta kattokeräimistä Keijupuistossa Kivikatu 6:n rakennuksesta. Siellä riesana ovat lokit ja pulut, jotka sotkevat keräimiä. Lintuja on yritetty karkottaa muovikäärmeidenkin avulla, mutta ne eivät ole auttaneet pitkään, Kiljunen huokaa.

- Aurinkopaneeliseinä on periaatteessa huoltovapaa.

Juttua on muokattu 26.10 kello 12.17: Paneelit toimittanut yritys on Sto Finexter - ei Sto Finex.

Marja-Liisa Aidantausta
marja-liisa.aidantausta@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi