Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahtelainen konkaritubettaja jatkuvan kiusaamisen kohteena - "Olen saanut elämäni aikana niin paljon paskaa niskaan, etten helposti hätkähdä"

Kylähulluille on aina ilkuttu, mutta verkko tarjoaa kiusaajille pirulliset työkalut. Pasi Viheraho ei aio lannistua kiusaajiensa edessä. Viherahon luottamus auktoriteetteihin meni viimeistään kuusivuotiaana. Alle kouluikäinen sijoitettiin Launeella laitokseen, vaikka oma mummo olisi ottanut pojan. "Viranomaiset pohtivat, onko mummoni, joka oli Jehovan todistaja, sopiva kasvattajakseni".

Kuva: Juha Peurala

Lahtelainen Pasi Viheraho on kiusattu mies. Suomalaisen videobloggauksen pioneerin nimissä on tilattu kymmenien tuhansien eurojen arvosta palveluita ja tavaraa, tehty lasten- ja eläinsuojeluilmoituksia, varattu aikoja lääkäriasemille ja poliisin lupapalveluihin sekä lähetetty väkivaltaisia uhkauksia.

Uhkausten mukaan Viheraho räjäyttää milloin Lahden kaupunginteatterin, milloin pääkirjaston tai jonkun sivukirjastoista.

- Uhkaukset on lähetetty kaupungin sähköiseen palautepalveluun. Kiusaaminen tapahtuu Tor-verkon tai jonkun anonyymin verkkopalvelun kautta. Kun kiusaajasta ei jää jälkeä, poliisi on voimaton, Viheraho sanoo.

Sen jälkeen, kun hän kertoi kiusaamisesta YouTube-kanavallaan, on kiusaaminen vain lisääntynyt.

Vaihdoin nimeä, että saisin olla rauhassa, ja pitkään sainkin. Konkaritubettaja Pasi Viheraho

- Kiusaamista on ollut koko sen kymmenen vuoden ajan, kun olen videoita ja radiota tehnyt. Nyt tuntuu, että joku on ottanut kokopäivätoimisesti hampaisiinsa. Lehtiä ja muita tilauksia tulee niin paljon, etten ehdi millään niitä peruuttaa. Luottotietoni tässä menisivät, jos eivät olisi aiemmin omien hölmöilyjen seurauksena menneet.

"Nettikiusaaminen liian helppoa"

Kiusaamisesta on haittaa myös yrityksille ja viranomaisille, Viheraho huomauttaa.

- Poliisin lupapalveluissa ja lastensuojelussa olisi varmasti parempaakin tekemistä kuin selvitellä perättömyyksiä.

Hän sanoo, että nettikiusaaminen on Suomessa liian helppoa.

- Ihmisen henkilöllisyys pitäisi jotenkin pysyä varmistamaan, ettei tilauksia ja ajanvarauksia voi tehdä toisen nimissä.

Pasi Viheraho ei ole jäänyt toimettomaksi identiteettivarkaiden paineessa. "Koen, että tehtäväni on hoitaa tapaukset poliisille. Varsinkin, kun nimissäni tehdään tappouhkauksia", hän sanoo. Kuva: Juha Peurala

Vaihtoehdoksi hän tarjoaa nettipankkitunnistusta, mutta se tulisi yrityksille ja siten viime kädessä asiakkaille tyyriiksi.

- Se on hyvä systeemi, mutta tehty kalliiksi. Miksei valtio voi ylläpitää vastaavaa järjestelmää? Nyt valtio maksaa valtavia summia esimerkiksi Kelan asiakkaiden tunnistamisesta yksityisille pankeille.

Mykisti puhelimia

1980-luvun loppupuolella Viheraho oli julkisuudessa, kun hän onnistui aiheuttamaan toimintahäiriöitä 30 000 lahtelaispuhelimeen ja mykistämään kokonaan 8 000 puhelinta.

Tiilenpäitä hän on lukenut autovarkauksista.

- Nuoruuden hairahduksia. Tehtyjä ei saa tekemättömäksi.

Lue myös: Identiteettivarkaudet: puhelin väärillä papereilla, tavara rahaksi ja laskut uhrille
 

Puhelinliikennettä sotkiessaan hän oli vielä Jari Siikonen.

- Sen jälkeen oli juttua Alibissa ja Etlarissakin. Vaihdoin nimeä, että saisin olla rauhassa, ja pitkään sainkin.

Maksettavaa rötöstelyistä jäi sen verran, ettei ansiotyö itseoppinutta elektroniikkaosaajaa houkutellut.

- Olen ollut työkyvyttömyyseläkkeellä vuosituhannen alusta. Oli unettomuutta ja masennusta, mutta ei ole enää. Haluaisin tehdä hommia. Vaikka yhteisantenneja taloyhtiöille.

Piraattiradiota Lahdessa

Videoissaan ja radio-ohjelmissaan Viheraho ei viranomaisia säästele. Hän sanoo, että siihen on syynsä.

- Olin alle kouluikäisenä sijoitettuna Launeella laitoksessa, kun viranomaiset pohtivat, onko mummoni, joka oli Jehovan todistaja, sopiva kasvattajakseni. Mummolla ei ryypätty, eikä kiroiltu, mutta laitoksessa aikuiset kurittivat ruumiillisesti. Luottamus auktoriteetteihin meni viimeistään kuusivuotiaana.

Kuva: Juha Peurala

Koulunkäynti ei maistunut. Sen sijaan sähköiset viestimet kiinnostivat.

Viheraho kertoo kuunnelleensa 1970-luvulla Ylen pitkäaaltolähetyksiä rakentamastaan kidekoneesta ja pitäneensä 1980-luvun vaihteessa piraattiradiota kotonaan Vesijärvenkadulla.

- Lähetys kuului 500 metrin päähän. Koulukaverit sitä kuuntelivat. Soitin radiossa c-kasetilta musiikkia, joka oli äänitetty radiosta. Kanava kuului Ylen yleisohjelman ja rinnakkaisohjelman välissä. On ihme, että en jäänyt kiinni.

Harvinaisen paksu nahka

Kiusaamisilmiö on vastenmielinen, mutta Viheraho sanoo saavansa hupia yksittäistä jäynistä.

- Kuusakoskelle oli tehty tilaus, että hakevat autoni paalaimeen. Eihän sellaiselle voi kuin hohottaa. Se taas ei naurattanut yhtään, kun pankki sulki pankkikorttini aivan yllättäen perättömän katoamisilmoituksen perusteella.

Viheraholla on harvinaisen paksu nahka.

- Olen saanut elämäni aikana niin paljon paskaa niskaan, etten helposti hätkähdä. Olen huomannut, että kaikkeen löytyy ratkaisu. Nyt saan voimaa Viljo-pojalta.

Pasi Viheraho toivoo Viljo-pojastaan tulevaisuuden radiojuontajaa. Kuva: Juha Peurala

Kymmenenkuinen poika kävelee, mutta ei vielä puhu.

- Ehkä hänestä tulee radiojuontaja. Olisiko siinä työ, jota koneet eivät vielä hetkeen syrjäytä? Minäkin tekisin enemmän radiota tai televisiota kuin tubettaisin, jos vain olisi rahaa, konkaritubettaja paljastaa.

Onko sinulla mielessäsi päijäthämäläinen henkilö, persoona, jonka haastattelun haluaisit lukea? Lähetä vinkki osoitteeseen krista.koivisto@ess.fi ja laita sähköpostin otsikoksi JUTTUVINKKI.

Kuka?

Pasi Viheraho

51-vuotias elektroniikan hamstraaja, korjaaja, radioamatööri ja videobloggari.

Syntynyt Ruotsissa. Kasvoi Lahdessa vanhempiensa hylkäämänä isänäidin hoidossa.

Asuu Nastolan Uudessakylässä. Avovaimo ja 10 kuukautta vanha poika.

Lukitsi parikymppisenä Päijät-Hämeen puhelinyhdistyksen tietokonepohjaisen keskuksen. Tuomittiin 10 kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen ja sakkoihin.

Esiintyi vuonna 1990 Yle TV1:n lyhytdokumentissa Musta Ikaros.

Palkittiin 2014 ensimmäisen TubeConin yleisöäänestyksessä elämäntyöpalkinnolla. “Arvostan palkintoa kovasti. En saanut kutsua tapahtumaan, enkä ehtinyt yleisön joukosta edes palkintoa hakemaan, kun tuli niin yllätyksenä.”

Viherahon YouTube-kanavalla on 43 400 tilaajaa.

Pasiradio jatkaa lähetyksiään joulukuun alussa eteläisessä Lahdessa, Nastolassa, Helsingissä ja Kouvolassa.

Suunnittelee oman tv-kanavan perustamista ja aikoo ehdolle seuraaviin eduskuntavaaleihin sitoutumattomana valitsijamiesyhdistyksen ehdokkaana.

Janne Urpunen
janne.urpunen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi