Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Asikkalan kunnanhallitus käveli kunnanjohtajan yli - valtuusto ei pääse päättämään sote-kiinteistöjen myynnistä

Asikkala aikoo kaupata ja vuokrata sote-kiinteistöjään. Valtuusto ei asiasta kuitenkaan pääse päättämään, vaikka kunnanvaltuuston puheenjohtaja Hilkka Kemppi (kesk.) sitä vaati ja kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbacka sitä kunnanhallitukselle esitti. Kuva: Mirja Hussain

Asikkalan kunnanhallitus tyrmäsi maanantaina selvin luvuin kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbackan esityksen sote-kiinteistöjen myyntiin liittyen. Ikola-Norrbacka esitti, että kunnanhallitus pyytäisi valtuustolta periaatteellisten kannanoton sote-kiinteistöjen myynnistä.

Ikola-Norrbackan esityksen mukaan olisi ollut tärkeää saada kiinteistökaupoille valtuuston periaatteellinen hyväksyntä.

Kunnanhallituksen toinen varapuheenjohtaja Vilho Laakso (kok.) Mira Niemisen (ps.) kannattamana esitti, ettei kunnanhallitus pyydä valtuustolta periaatteellista kannanottoa sote-kiinteistöjen myynnistä. Äänestyksessä Ikola-Norrbackan ehdotusta kannattaneet keskustan Pirjo Ala-Hemmilä ja Heikki Vahto jäivät vähemmistöön muiden äänestäessä Laakson vastaesityksen puolesta.

Asikkala aikoo myydä vanhusten palveluasumisyksikön Mäntyrinteen sekä kehitysvammaisten asumispalveluyksikön Sinivuokon. Lisäksi kunta aikoo vuokrata vanhusten palveluasumisyksikön Honkarinteen. Kunnanhallitus teki kiinteistöjen myynneistä ja vuokraamisesta periaatepäätöksen syyskuun puolivälissä.

On pidetty valtuustoseminaaria, infotilaisuutta ja lähetetty sähköpostitse informaatiota. Asikkalan kunnanhallituksen puheenjohtaja Juri Nieminen (koku.)

Ikola-Norrbackan mukaan tarjouksia sote-kiinteistöistä aletaan pyytää "lähiaikoina". Ostajahalukkaita on ilmaantunut ainakin kolme: Attendo, Esperi Care ja Mehiläinen.

Kempin pyyntöä ei hyväksytty

Alun perin valtuuston ottamista mukaan sote-kiinteistökauppapäätökseen esitti valtuuston puheenjohtaja Hilkka Kemppi (kesk.). Hän pyysi viikko sitten pidetyssä valtuuston kokouksessa kunnanhallitusta valmistelemaan erillispäätöksen valtuuston osallistumisesta kiinteistökaupan päätöksentekoon.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Juri Nieminen (koku.) sanoo, että ainoa asiaa valtuuston käsittelyyn vaatinut valtuutettu oli valtuuston puheenjohtaja Kemppi.

- Jos valtuuston enemmistö jotain haluaa, on kunnanhallituksen silloin se tehtävä. Tässä tapauksessa ei kuitenkaan ollut mitään nimilistaa niistä henkilöistä, jotka olisivat vaatineet asian käsittelyä valtuustossa, saati valtuuston enemmistön kantaa. Siksi kunnanhallituksen enemmistö katsoi, ettei ole tarvetta pyytää periaatepäätöstä.

Valtuuston puheenjohtaja Kempin mielestä hallitus ei vain yksinkertaisesti halunnut tuoda kiinteistökauppoja valtuuston päätettäväksi.

Ikola-Norrbacka: Valtuuston mukaan ottaminen olisi ollut symbolisesti tärkeää

Ikola-Norrbackan mielestä olisi ollut symbolisesti tärkeää hyväksyttää sote-kiinteistökaupat valtuustolla, vaikka kunnan hallintosäännön mukaan kunnanhallitus voikin ratkaista kiinteistöasian omalla päätöksellään. Päätökset kiinteistöjen myynnistä tekee 31 hengen valtuuston sijaan seitsenhenkinen kunnanhallitus.

- Kunnallinen päätöksenteko on sellaista, että asioista joudutaan välillä äänestelemään. Tietenkin toivon, että kunnanhallituksen päätöksestä ei seuraa mitään hankaluuksia, kun kiinteistöt lopulta laitetaan myyntiin.

Valtuuston puheenjohtaja Kemppi sanoo olevansa pettynyt kunnanhallituksen päätökseen. Hänen mukaansa olisi ollut tärkeää saada asikkalalaisten palvelujen kannalta keskeinen asia valtuuston punnittavaksi.

- Valtuuston puheenjohtajana minun tehtäväni on edistää sitä, että päätöksiä tekemässä on mahdollisimman moni poliitikko, jotta kaikki kokevat olevansa osallisia tärkeissä päätöksissä. Juridista ongelmaa en tässä päätöksessä näe.

Kemppi muistuttaa, että hänellä on valtuuston puheenjohtajana mahdollisuus kutsua valtuuston kokous koolle asian tiimoilta, jos tarvetta ilmenee.

- Minun tehtäväni on pitää huolta siitä, että valtuuston ääni kuuluu. Tällä hetkellä ei näytä siltä, että kutsuisin [valtuustoa koolle], mutta tilanteet voivat muuttua.

Nieminen: "Valtuustoa on informoitu erittäin hyvin"

Juri Nieminen huomauttaa, että valtuustoa on informoitu sote-kiinteistökaupoista jo laajasti.

- On pidetty valtuustoseminaaria, infotilaisuutta ja lähetetty sähköpostitse informaatiota. Kunnanhallitus tulee vielä pyytämään valtuustoryhmien kannat ennen kuin tekee lopullisen [myynti]päätöksen. Mielestäni valtuustoa on informoitu alusta loppuun asti erittäin hyvin. Jos valtuusto kokee, että kunnanhallitus on toiminut väärin, valtuusto voi enemmistöllä ryhtyä toimenpiteisiin kunnanhallitusta kohtaan.

Kiinteistökaupat - tai ainakin niiden toteuttamistapa - tuntuvat hiertävän osaa valtuutetuista. Vihreiden Juha Tapiola on epäillyt, että kiinteistökauppa-asioita olisi sovittu pienessä piirissä ennen virallista poliittista prosessia ilman, että kaikkia ryhmiä olisi asiasta kuultu.

- Mielestäni mitään salaisia kokouksia ei ole pidetty. Ainoa kokous, jonka tiedän pidetyn, on kolmen suurimman ryhmän keskinäinen keskustelu taannoin, mutta silloin ei puhuttu kiinteistökaupasta, vaan palvelusopimuksesta. Siinä ei ollut kyse salaisesta kokouksesta, vaan vapaasta keskustelusta, Juri Nieminen sanoo ja kertoo, ettei itse ollut kyseissä tapaamisessa mukana.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi