Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Päijät-Häme puuttuu hammashoitopelkoon entistä hanakammin - joka kolmas pelkää hammaslääkärissä

Hammashoitaja Merja Viuhko (vas.) ja hammaslääkäri Jevgenia Tserednikova Akuutti 24:n päivystyksessä perjantaina. Kuva: Janne Ranne

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä otetaan käyttöön hammashoitopelon arvioimiseen tarkoitettu lomake. Lyhyen kyselyn perusteella potilaan on helpompi kertoa hammaslääkärille hammashoitopelosta, ja pelko voidaan huomioida paremmin potilaan hoidossa.

- Lääkäreitä ja hoitajia on koulutettu pelosta jo toistakymmentä vuotta, joten osaamista on. Henkilökuntaa pitää vain kannustaa käyttämään aikaa pelosta puhumiseen, professori Satu Lahti Turun yliopistosta sanoo.

Hänellä on pitkä kokemus hammashoitopelon tutkijana ja pelon hoidon kouluttajana. Lahti kävi perjantaina Lahdessa pitämässä pelkoon liittyvän koulutuksen koko hyvinvointiyhtymän suunhoidon henkilöstölle.

Lahden viesti oli selvä: Kun käyttää kolme minuuttia hoitoajasta pelosta puhumiseen, potilaan olo kohenee merkittävästi ja työntekijän stressi vähenee.

Joka kolmas suomalainen pelkää hammaslääkärissä käymistä jonkin verran ja joka kymmenes erittäin paljon.

Pelosta kannattaa puhua

Tutkimusten mukaan pelkkä pelosta kertominen ja esimerkiksi kyselylomakkeen täyttäminen vähentää potilaan pelkoa. Jos hammashoito pelottaa paljon, kannattaa kertoa lääkärille, mikä erityisesti pelottaa. Silloin lääkäri ja hoitaja voivat paremmin kertoa potilaalle, mitä seuraavaksi tapahtuu, kauanko se kestää ja miltä se tuntuu. Lääkärin kanssa voi myös sopia esimerkiksi niin, että viittaa kädellä, kun haluaa tauon.

- Potilaat kaipaavat eniten sitä, että he tulevat kuulluiksi, arvostetuiksi ja heillä säilyy kontrollin tunne, Lahti sanoo.

Vaikka hammashoitopelko on yleistä, pelon muodostumisesta ei tiedetä vielä kaikkea. Joillain tuntuu olevan suurempi alttius pelkoon, sillä sama kokemus voi jättää toiselle potilaalle trauman ja toinen ei hätkähdä siitä mitenkään. Pelon kokemiseen vaikuttaa myös yleinen elämäntilanne ja lapsilla se, miten vanhemmat ja sisarukset suhtautuvat.

- Pelko on normaali reaktio uhkaavilta tuntuviin tilanteisiin. Itse pelkään korkeita paikkoja. Minua ei saada Lahden hiihtostadionin torniin. Vaikka olen professori ja tiedän, että torni ei kaadu, pelkään olla siellä, Lahti sanoo.

Pelko saa välttelemään hoitoa

Päijät-Hämeessä ei ole erillistä pelkopoliklinikkaa, vaan kaikki lääkärit hoitavat myös pelkopotilaita. Osa lääkäreistä on kouluttautunut pelon hoitamiseen enemmän, jotten tarvittaessa lääkäriä voi vaihtaa. Ääritapauksessa hoito voidaan tehdä myös nukutuksessa.

- Potilaita hoidetaan nukutuksessa viikoittain, mutta yleensä lapsia ja kehitysvammaisia. Pelon takia voidaan hoitaa nukutuksessa silloin, jos potilaalla on esimerkiksi paha infektio, joka on pakko hoitaa heti, suun terveydenhuollon tulosyksikköpäällikkö Teija Niiranen sanoo.

Hoitoa pelkäävät potilaat ajautuvat usein hammaslääkäriin päivystyksen kautta. Jos ei ole käynyt 20:een vuoteen lääkärissä, luultavasti jossain vaiheessa kipu yltyy sietämättömäksi. Silloin on usein tiedossa isot remontit.

Pelosta voi parantua

Hyvä uutinen on se, että pelosta voi päästä myös eroon. Kun ihmisiä tutkittiin 11 vuoden välein, vain 38 prosenttia eniten pelänneistä pelkäsi viimeisessä kyselyssä edelleen hammaslääkäriä erittäin paljon. Muut 62 prosenttia olivat voittaneet pelkonsa kokonaan tai osittain. Muutenkin nuoret aikuiset pelkäävät hammashoitoa enemmän kuin vanhemmat. Ehkä ikäkin karaisee.

- Nuorille on tehty ehkä vain oikomishoitoja ja viisaudenhampaan poistoja. Kun hoitoa kertyy enemmän, ihminen huomaa, ettei siinä tapahdu mitään ikävää, Lahti sanoo.

Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi
@
Pelkäätkö hammaslääkärissä käyntiä?
Pelkäätkö hammaslääkärissä käyntiä?
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi