Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme
Erno
Laisi
erno.laisi@ess.fi

Uutisanalyysi: Vetäytyvä ja vaisu vai poliitikkojen tyrmäämä? - Heinolan kaupunginjohtaja kaivoi itselleen lähtökuopan, mutta miksi?

Jussi Teittinen yllätti heinolalaiset poliitikot täysin. Raskainta taakkaa erikoisessa tilanteessa kantaa kaupungin kakkosviranhaltija Sinikka Malin. "Ei Teittisellä ole tämän sirkuksen jälkeen enää mitään mahdollisuuksia jatkaa", sanoo eräs heinolalaispoliitikko.

Heinolan kaupunginjohtaja Jussi Teittinen on halukas jättämään tehtävänsä. Kukaan ESS:n haastattelema poliitikko ei tunnusta tietävänsä syitä Teittisen erohaluille. Spekulointia ja huhuja riittää, kunnes Teittinen avaa suunsa, sanoo eräs poliitikko. Kuva: Sami Lettojärvi

Heinolan kaupunginjohtaja Jussi Teittisen ilmaisema halu päästä eroon tehtävästään yllätti heinolalaiset poliitikot ilmeisen aidosti. Kukaan Etelä-Suomen Sanomien haastattelemista heinolalaispäättäjistä ei tunnusta osanneensa ennakoida Teittisen viikko sitten tekemää liikettä.

Poliitikot ovat viikon päivät pohtineet päänsä puhki syitä Teittisen neuvottelupyynnölle ja irtisanoutumisprosessin käynnistämiselle.

- On hirveän vaikea arvailla, kun Jussi ei ole syitä vielä itse halunnut kertoa, sanoo poliitikko, joka on täysin ihmeissään koko sopasta.

Teittinen ei ole halunnut, ainakaan vielä, puhua erohaluun johtaneista syistä mitään. Hän on ollut kuluvan viikon virkavapaalla.

Minkäänlaista ajolähtöä poliitikot eivät olleet Teittiselle järjestämässä, vaikka tyytymättömyyttäkin hänen toimintansa - tai toimettomuutensa - on aiheuttanut. Teittinen on varmasti aistinut, etteivät kaikki ole häneen tyytyväisiä, eräs päättäjä pohtii.

- Jos siihen yhdistyy vielä se, ettei mies itsekään ole tyytyväinen työhönsä, niin näin voi käydä.

Useampi ESS:n haastattelema poliitikko pitää Teittisen halua istua eroneuvottelupöytään vain yrityksenä lypsää mahdollisimman suuri lopputili. Jos kaupunginhallituksen johto on hereillä, Teittiselle ei makseta mitään ylimääräistä, poliitikot eri ryhmistä toteavat. Kaupunginjohtaja-asiaa sivusta seuraava poliitikko sanoo, että teoriassa tilanteen ratkaisemiseksi on kaksi vaihtoehtoa: joko Teittinen irtisanoutuu normaalin protokollan mukaisesti tai jatkaa tehtävissään.

- En kylläkään näe, että Teittisellä olisi tämän sirkuksen jälkeen enää mitään mahdollisuuksia jatkaa.

Joidenkin mielestä Teittinen on ollut alusta saakka vetäytyvä ja vaisu kaupunginjohtaja. Heinolan edellisen kaupunginjohtajan Tita Rinnevaaran aikana nousseen myrskyn rauhoittajaksi toivottu Teittinen osoittautui joidenkin mielestä liiankin varovaiseksi. Mäntyharjun kunnanjohtajan tehtävästä Heinolan johtoon valittu Teittinen ei ole ollut mukavuusalueellaan isohkon organisaation johdossa, sanovat jotkut poliitikot.

- Ei hän ole johtanut joukkoja edestä, niin kuin kaupunginjohtajan kuuluisi, sanoo kokenut poliitikko.

Toinen poliitikko kehuu Teittisen ideoita ja halua uudistaa kaupungin toimintaa, hallintoa ja johtamisjärjestelmää. Liian usein uudistusten tiellä ovat seisseet kuitenkin poliitikot, yksi valtuutettu sanoo.

- Minun syyttävä sormeni osoittaa erityisesti demareiden ja joihinkin kokoomuslaisiin. Pää punaisena on huudettu hallinnon keventämisestä, vaikka itse on aiemmin vastustettu organisaatiouudistuksia, joilla hallintoa olisi voitu keventää.

Teittinen on kohdannut kaupunginjohtajana muutosvastarintaa ja pettymyksiä. Hän on purkanut pettymystään vetäytymällä. Vaikeita tilanteita hän on vältellyt pysymällä pois kokouksista, tapaamisista ja palavereista.

- Pettymyksiä pitää kestää. Ei voi olettaa, että päättäjät hyväksyvät kaikki kaupunginjohtajan päähänpistot, sanoo pitkän linjan kuntapoliitikko.

Samainen poliitikko sanoo, että Teittinen on ymmärtänyt roolinsa väärin. Viranhaltijoiden sijaan hän on yrittänyt manageroida päättäjiä.

- Tästä nyt käsillä olevasta tilanteesta on aivan turha syyttää poliitikkoja. Teittinen on yrittänyt johtaa luottamushenkilöitä ja saada sieltä selkänojaa ajamilleen asioille. Virkakoneiston hoitaminen on ollut hänelle sivuseikka. Kun poliitikkojen kanssa on tullut pettymyksiä, niin sitten on murjotettu.

Tita Rinnevaaran aikana nähty tragikoominen puskafarssi ja nyt käsillä oleva uusi näytelmä Teittisen kanssa laittavat väkisinkin pohtimaan, että kesäteatterikaupungin päätöksentekokulttuurissa tökkii joku todella pahasti.

Poliitikot ovat haluttomia asettamaan kahta erillistä tapausta rinnakkain. Heinolassa haluttiin Rinnevaarasta eroon, Teittinen haluaa Heinolasta eroon.

Jos, ja kun, Heinola joutuu etsimään uuden kaupunginjohtajan, pesti ei varmasti ole johtajamarkkinoiden kuumin ja kysytyin.

- Kyllä niitä innokkaita varmasti ilmaantuu. Pätevyys on sitten eri asia, suuren valtuustoryhmän jäsen sanoo.

Edellistä kaupunginjohtajaa valitsemassa ollut valtuutettu sanoo, että ”eipä taso ollut häävi viimeksikään”.

- Minä luotin, että valitsimme oikein, tai ainakin vähiten huonosti. Siksikin tämä käsillä oleva tilanne harmittaa ja ihmetyttää.

Monella päijäthämäläiselläkin paikkakunnalla puhutaan jatkuvasti ”hallinnon keventämisestä”. Heinolassa hallinto on tällä hetkellä melkoisen kevyt. Kaupunginjohtaja on virkavapaalla ja halukas häipymään kokonaan.

Kaupunginkamreeri Reijo Louko yllätti muut virkamiehet ja lähti eläkkeelle aiemmin syksyllä. Nyt kaupunki etsii Loukon korvaajaa talousjohtajan tittelillä. Pian etsitään mahdollisesti myös kaupunginjohtajaa.

Merkittävistä tehtävistä täyttämistä vaatii myös tietohallintopäällikön pesti.

Kuka näitä merkittäviä pestejä sitten kaupungissa hoitaa?

Jos vedetään mutkat suoriksi, vastaus on Sinikka Malin.

Kaupungin hallinto- ja kehitysjohtaja Malin on paitsi vs. kaupunginjohtaja, myös talousjohtajan esimies. Kun tehtävän hoitajaa ei ole, kantaa virkavastuun tältäkin osin Malin. (Olematon) tietohallintopäällikkökin kuuluu Malinin alaisiin. Arvaat varmasti, kenellä on vastuu.

- Kyllä käy Malinia sääliksi. Kaupunginjohtaja ei ole laittanut kamreerin lähdön jälkeen tikkua ristiin ensi vuoden budjetin teossa. Malin istuu konttorilla yömyöhään. Täysin käsittämätön tilanne, sanoo Malinin raatamista seurannut päättäjä.

Vaikka talousjohtajan ja tietohallintopäällikön tehtäviä on jaettu useamman viranhaltijan kesken, vaikuttaa Malinin taakka ja vastuut kohtuuttomilta. Malin ei asiasta halua meteliä tehdä.

- Eihän tällainen tilanne tietenkään toivottava ole. Toivottavasti asiat ratkaistaan mahdollisimman nopeasti.

Malin on rutinoitunut Teittisen tuuraaja, sillä kaupunginjohtaja on ollut virkavapaalla kuluvana vuonna useampaan otteeseen. Osa tätä juttua varten haastatelluista poliitikoista sanoo, ettei Teittistä ole kaupungintalolla juuri näkynyt.

- En ole mitään tilastoa pitänyt. Ei hän mielestäni ole ollut mitenkään poikkeuksellisen paljon virkavapaalla, Malin sanoo.

Malinin taakka helpottanee pian, sillä uusi talousjohtaja on tarkoitus valita jo lokakuun aikana ja tietohallintopäällikönkin tehtäviin on tarkoitus nimetä viransijainen. Malinille jäänee ”vain” kaupunginjohtajan sijaisuus sekä hallinto- ja kehitysjohtajan tehtävät.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kirsi Lehtimäki (sd.) on myöntänyt Teittiselle virkavapaata päättyväksi viikoksi. Jää nähtäväksi, saapuuko Teittinen maanantaina kaupungintalolle. Vielä perjantai-iltapäivään mennessä Lehtimäki ei ollut ensi viikosta Teittisen kanssa keskustellut.

Jos arvata pitää, pysyy Teittinen varjoissa.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi