Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Näin Lahti aikoo säästää - katso tästä 10 kohdan lista

Varhaiskasvatusta uudistetaan toteuttamalla palvelusetelijärjestelmä ja hyödyntämällä yksityisiä palveluita. Kuva: Mirja Hussain

Talouden tasapainotusohjelma ei vielä ensi vuonna näy juurikaan Lahden kaupungin käyttömenoissa. Kymmenkohtaisen ohjelman toimenpiteillä on tarkoitus saada tulevana vuonna noin 850 000 euron suuruinen säästö. Muutamat tasapainotuskeinot, kuten varhaiskasvatuksen palvelusetelijärjestelmä lisäävät alkuvaiheessa menoja.

Tasapainotuskeinojen on määrä alkaa vaikuttaa siten, että vuonna 2022 säästöä kertyy käyttötaloudessa jo 19,3 miljoonaa euroa. Lisäksi investointisäästöjä syntyy runsaan 50 miljoonan euron verran.

Palvelut verkkoon, palvelupisteitä yhteen

Kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirran talousarvioehdotus tarkentaa tasapainotusohjelman toteutuksen aikataulua. Esimerkiksi uudesta palvelumallista, jossa kehitetään sähköisiä palveluita ja yhteispalvelupisteitä, laaditaan ehdotukset toukokuun loppuun mennessä.

Viisivuotista ohjelmaa pitää katsoa puolivälissä uudestaan. Kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta
Kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta esitteli Lahden taloustavoitteita tiistain budjetti-infossa. Kuva: Mirja Hussain

Uudessa palvelumallissa erillisten toimipisteiden määrä vähenee merkittävästi. Päätökset muutoksista on tarkoitus tehdä viimeistään elokuussa.

Lahti-konsernin asiakaspalvelu kootaan Lahti-Pisteeseen ja osin muihin yhteispalvelupisteisiin vuoden 2019 alkuun mennessä. Samalla otetaan käyttöön konsernin infrahankkeiden yhteinen suunnittelu ja rakennuttaminen.

Ehdotuksia kevään aikana

Varhaiskasvatuksen palvelurakenteen uudistamisesta tehdään suunnitelma huhtikuun loppuun mennessä. Uudet yksityisten palveluiden ja palveluseteleiden käyttöön liittyvät ehdot otetaan käyttöön kesäkuun alussa.

Kulttuuri- ja tapahtumatoiminnan kokoamisesta, yhtiöittämisestä ja kumppaniratkaisuista tehdään ehdotukset maaliskuun loppuun mennessä. Päätökset on määrä tehdä kesäkuun aikana. Uusi toimintamalli alkaisi vuoden 2019 alussa.

Kaupungin tietotekniikkaa siirretään ensi vuonna pilvipalveluihin. Asian- ja dokumentinhallintaa uudistetaan vuonna 2019.

40 miljoonan euron sopeutustavoite

Taloustavoitteiden osalta tähtäin on vuodessa 2022, johon mennessä kaupungin velkaantuminen on määrä pysäyttää.

- Lähtisin siitä, että tasapainotusohjelma on realistinen, mutta kokonaisuutta pitää vuosittain katsoa uudestaan, Myllyvirta toteaa.

Tasapainotustarve on kaikkiaan 40 miljoonaa euroa, mistä 15 miljoonaa tulisi veronkorotusten kautta. Parinkymmenen miljoonan euron säästöjen toteutuessa kurottavaa jäisi vielä viitisen miljoonaa.

- Viisivuotista ohjelmaa pitää katsoa puolivälissä uudestaan. Rakenteellisten toimien vaikutus hiipuu vuoden 2021 jälkeen. Vuonna 2020 tiedetään uusista toimintatavoista ja mahdollisuuksista paljon enemmän kuin nyt, samoin maakuntauudistuksen vaikutuksista ja talouskasvusta.

Lahden tasapainotusohjelma 2018-2022

Näin Lahti aikoo säästää

1. Sote-kulut pidettävä kurissa: menot saavat kasvaa noin yhdellä prosentilla vuodessa.

2. Palveluita uudistetaan ja kootaan: säästötavoite 4 miljoonaa euroa vuodelle 2022.

3. Konsernin tukipalveluita ja samankaltaisia toimintoja kootaan yhteen: säästötavoite puoli miljoonaa euroa.

4. Konsernissa yhteistä suunnittelua ja rakennuttamista: investointisäästöjä 5,5 miljoonaa euroa.

5. Varhaiskasvatusta uudistetaan: toteutetaan palvelusetelijärjestelmä ja hyödynnetään yksityisiä palveluita. Kaupunki välttyy uuden päiväkodin rakentamiselta. Käyttötaloussäästöjä 4 miljoonaa euroa ja investointisäästöt 9,3 miljoonaa euroa.

6. Kulttuuri- ja tapahtumatoimintaa kootaan yhteen: käyttötalousmenot pienenevät 2 miljoonalla eurolla.

7. Kaupunkikonsernin tilankäyttöä karsitaan, samalla hyödynnetään yksityisiä investointeja: Investointisäästö 35,9 miljoonaa euroa. Käyttötaloussäästö 0,9 miljoonaa euroa.

8. Tukipalveluita hankitaan markkinaehtoisesti: Päijät-Hämeen Ateriapalveluiden ja Laitospalveluiden toimintaa tehostetaan. Konsernin talous- ja henkilöstöhallinto keskitetään Provincialle (ent. Calprolle). Käyttötaloussäästöt 3,1 miljoonaa euroa.

9. Uudet liikennepalveluratkaisut

Uusitaan linjasto ja otetaan käyttöön uusia toimintamalleja. Säästötavoite käyttötaloudessa 1 miljoona euroa.

10. Toimintaa virtaviivaistetaan ja tehostetaan: muun muassa tietotyöympäristöä kehitetään. Säästöjä käyttötaloudessa 3,7 miljoonaa euroa.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen