Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

"Välillä huudan ja näytän käsillä" - Kärpäsenmäen liikennettä vuosia vahtinut mummo saa poliisiltakin kiitosta

Valtatie 12:n liikennettä vapaaehtoisesti valvova Kaija Niemelä on saanut viranomaisilta ja tielläliikkujilta paljon positiivista palautetta. Lahtelaisille tuttuun seniorinaiseen liitetään myös monenlaisia tarinoita. Nyt hän kertoo itse, mikä pitää paikkansa ja mikä ei.

 

Lahtelainen Kaija Niemelä, 85, seisoo jo tutuksi tulleella vahtipaikallaan Hämeenlinnantien varressa Kärpäsenmäen päällä. Hän on päättänyt valvoa, että autoilijoiden ajonopeudet ovat kohdallaan, ajovalot päällä ja turvavyöt kiinni.

Niemelän mukaan Kärpäsenmäessä ajetaan aivan liian kovilla nopeuksilla. Vöiden ja valojen käytössä on samoin toivomista.

Tienvarresta lähtee äkäinen viesti lainrikkojalle.

- Välillä huudan ja näytän käsillä.

Vapaaehtoinen liikennevalvonta on tuottanut myös tulosta, kertoo Niemelän ystävä, ylikonstaapeli evp. Osmo Sinisalo.

- Mamman aikana peräänajot ovat vähentyneet ihan oleellisesti. Se on poliisin kenttämiesten lausumaa.

Kohta 20 vuotta täynnä

Niemelä paimentaa liikennettä läntisen hautausmaan pysäköintialueen kohdalla ja siitä hän siirtyy välillä kohti alamäkeä. Niin hän on tehnyt jo 19 vuotta ja aikoo jatkaa vielä muutaman vuoden.

Uskollisesti päivystävä vanha nainen vilkkaan tien varressa on herättänyt monien huomiota. Sitkeän legendan mukaan hän on liikenneturmassa menettänyt jonkun läheisensä ja tulee sen vuoksi Kärpäsenmäkeen uudelleen ja uudelleen.

- Se ei pidä lainkaan paikkansa. Ei ole kuollut koiraa eikä ketään sukulaista, napauttaa Kaija Niemelä.

Hän tulee kotoaan Metsäkankaalta valtatien varteen liikunnan vuoksi. Ulos on lähdettävä tai muuten kunto ei kohta anna myöten lähteä mihinkään. Niemelän koti on kahden kilometrin päässä, joten edestakaista kävelymatkaa tulee yhteensä neljä kilometriä.

Kärpäsenmäen vapaaehtoinen liikenteenvalvoja on itse varustautunut turvaliivillä ja heijastimilla. Kuva: Samuli Ikäheimo

"Poliisit eivät ennätä"

Kotoa lähtemiselle ja liikkumiselle oli etsittävä uusi syy siinä vaiheessa, kun Niemelä joutui lopettamaan vanhan koiransa. Hän ei kertomansa mukaan ollut vielä tuolloin erityisen kiinnostunut liikenteen valvomisesta.

- Nyt täytyy olla. Poliisit eivät ennätä.

Ihan kelillä kuin kelillä teräsmummokaan ei lähde liikkeelle, mutta sitten kun hän lähtee, niin valtatien varressa vierähtää helposti kolmisen tuntia, joskus jopa viisi.

- Sitten kyllä jo väsyttää jalkoja. On nälkä ja jano.

Paikalla vain päivisin

Kaija Niemelä on paikan päällä vain päivisin. Illalla liikkumiset hän lopetti seitsemän vuotta sitten tunnettuaan olonsa turvattomaksi valtatien alittavassa kevyen liikenteen tunnelissa.

- Siellä oli jätkiä kauhea jengi. Minä pelästyin ja lopetin siihen.

Vapaaehtoinen liikenteenvalvoja on kuitenkin saanut tehdä työnsä rauhassa ilman häirintää tai uhkailuja. Huolestuneet sivulliset tosin aiemmin ilmoittivat Niemelästä poliisille siinä pelossa, että hän eksyisi ajoradalle.

- Olemme todenneet, että hänellä asiat ovat hyvin eikä ilmoituksiakaan ole enää tullut, kertoo komisario Outi Pennanen Hämeen poliisilaitokselta.

Kärpäsenmäen mummona tunnettu lahtelainen Kaija Niemelä toivoo tielläliikkujilta malttia ja varovaisuutta. Kuva: Samuli Ikäheimo

Tuttuja riittää

Autoilijat ovat oppineet tuntemaan paimentajansa. Rekkakuskit, bussikuskit ja muut samaa reittiä toistuvasti käyttävät kuljettajat soittavat torvea ja heiluttavat kättä. Tervehdyksiä tulee myös pyöräilijöiltä.

Osa tulee jopa juttelemaan Kaija Niemelän kanssa ja he tulevat aina hymyssä suin.

- Olen vuosien aikana saanut ihmisiltä rahaa ja kaikkea muuta pientä.

Entä mitä Kärpäsenmäen mummo haluaisi toivoa suojelemiltaan tielläliikkujilta?

- Varovaisuutta ja sellaista todellista ihmisen näkökulmaa.

Onko sinulla mielessäsi päijäthämäläinen henkilö, persoona, jonka haastattelun haluaisit lukea? Lähetä vinkki osoitteeseen krista.koivisto@ess.fi ja laita sähköpostin otsikoksi JUTTUVINKKI.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi