Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

"Kuinka oikeat taiteilijat tekevät töitään ja missä?" Taidemaalarien avoimien ovien päivä kiinnosti Lahdessa

Miss Kompro (vas.) kertoi työstään myös Nestori Hellgrenille ja Tuija Laineelle. Kuva: Janne Urpunen

Ovi käy Lahden kylän koululla Isku Areenaa vastapäätä. Menossa on Taidemaalariliitto Tuubit auki - avoimet työhuoneet -tapahtuma. Presidentti Juho Kusti Paasikiven entisessä opinahjossa on työhuone kuudella lahtelaistaiteilijalla. Näistä kaksi Marja-Liisa Jokitalo ja Miss Kompro eli Eili Ikonen ovat avanneet työhuoneensa yleisölle.

Taiteen ystävät Maarit Elomaa-Solkio ja Antti Solkio kuuluvat päivän ensimmäisiin vieraisiin.

- Käydään näyttelyissä aina, kun eläkeläisten kiireiltä ehditään. Miss Kompron töitä olen nähnyt lehdissä ja Galleria Uudessa Kipinässä. Oli mielenkiintoista keskustella hänen kanssaan, kuinka hän katsoo asioita ja kuvaa niitä. Hänen teoksiinsa liittyy usein jonkinlainen tarina, Maarit Elomaa-Solkio sanoo.

Antti Solkio kertoo harrastaneensa 37 vuotta kuvanveistoa Harjulan kansalaisopistossa.

- No on siinä joku välivuosikin ollut, mutta minusta on aina mielenkiintoista päästä katsomaan, kuinka oikeat taitelijat tekevät töitään ja missä. Työhuoneita olen nähnyt eri kaupungeissa ja ne ovat kyllä yleensä suurin piirtein samanlaisia.

Minkälaisia?

- Yhtä sotkuisia kaikki, mutta älä laita sitä lehteen.

Taidemaalari Miss Kompron mukaan kaikki on huoneessa juuri niin paikallaan kuin mieltä on olla.

- Epäjärjestys syntyy tekemisestä, eikä sitä aikaa halua käyttää siivoamiseen. Sitä paitsi täällä on mielestäni ihan selkeä järjestys. Asia, jota joku saattaa pitää roskana tai sotkuna, saattaa olla mallini.

"Maalaan ihmisen sisäpuolta"

Maarit Elomaa-Solkio kysyy Miss Komprolta, missä kohdassa huonetta hän ihmismalliaan mallailee.

- En tee elävästä mallista, otan kuvat. Maalaustekniikkani on niin hidas, eikä maalaukseni ole ulkoisesti niin totuudenmukaisia. Otan mallista muodon, mutta en valoa, enkä varjoa. Maalaan ihmisen sisäpuolta, en hänen esittävyyttään, taiteilija kertoo.

Epäjärjestys syntyy tekemisestä. Taidemaalari Miss Kompro

Miss Kompro avaa mielellään tekniikoita ja tarinoita taiteensa takana.

- Kätkeminen liittyy taiteen mystifiointiin. Taide halutaan pitää jotenkin elitistisenä. Se, että puhun maalauksistani, helpottaa katsojaa hänen tehdessään teoksesta omaa kuvaa omassa mielessään. Eikä tekeminen ole tämän kummallisempaa, hän sanoo kankaalla puukehyksiä päällystäessään.

Mukana 56 taidemaalaria eri puolilta Suomea

Valtakunnallinen Tuubit auki -tapahtuma järjestetään toista kertaa. Ensimmäinen kerta oli 2014. Tapahtuman järjestää Taidemaalariliitto. Ideana on tuoda esille suomalaista nykytaidetta, taidemaalausta ja sen tekijöitä.

- Mukana on 56 taidemaalaria eri puolilta Suomea. Ihan kivasti on ollut väkeä liikkeellä, ainakin meillä. Niin paljon on käynyt väkeä, etten ole ehtinyt Facebookista katsoa, mikä on tilanne muissa kaupungeissa, sanoo Marja-Liisa Jokitalo.

Jokitalo, Taidemaalariliiton hallituksen puheenjohtaja, on taitellut Lahden kylän koululla vuodesta 1991.

Tuubit auki -tapahtuma jatkuu sunnuntaina. Työhuoneet ovat avoinna yleisölle kello 12-16. Lahdessa voi tutustua myös Arto Määtän työskentelyyn. Hän isännöi työhuonettaan Janhusen talon toisessa kerroksessa osoitteessa Mariankatu 11.

Janne Urpunen
janne.urpunen@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Tilaa ESS Verkko Plus 3 kk
vain 7,90 €/kk (norm. 14,50 €)

Tilaa tästä

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X