Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden uusi suojelualue on kalliometsää ja korpea - opasteet saadaan maastoon syksyn aikana

Kaarlamminkallion maasto on valoisaa männikköä jäkälälaikkuineen. Kuva: Vili Uuskallio

Sipurantien varressa näkyy yksityisestä suojelualueesta kertova tolppa. Se on merkki tänä vuonna perustetusta Viuhan luonnonsuojelualueesta.

- Kun kylteissä lukee yksityinen suojelualue, ihmiset ovat vähän ihmeissään, että voiko siellä liikkua. Kunnan suojelualueen vaihtoehtoa ei ole, Lahden luonnonsuojeluvalvoja Asko Riihelä toteaa.

Viuhan luonnonsuojelualueella on myös kalliojyrkänteitä. Kuva: Vili Uuskallio

Noin 120 hehtaarin laajuinen suojelualue sijaitsee pääosin kaupungin mailla. Väliin jäi parinkymmenen hehtaarin laajuinen yksityinen maakaistale, jonka valtio osti. Kaupunki sai suojelusta 150 000 euron korvauksen Etelä-Suomen metsiensuojeluohjelmasta eli Metsosta.

Yksityisiä täytyisi patistella. Luonnonsuojeluvalvoja Asko Riihelä

Viirupöllöjä ja liito-oravia

Viuhan suojelualuetta hallitsevat Kaarlamminkallion ja Iltakallion mäet. Kallioiden päällä kasvaa männikköä ja vaaleita jäkälämättäitä. Leveä polku vie kohti Kaarlammin pientä lampea, jonka vieressä kulkee ulkoilureitti. Kaarlammin laavu on kunnostettu, ja sen yhteyteen on rakennettu puuvaja.

Kaarlammin rantametsässä on märkää, mutta muuten poluilla on miellyttävä kulkea. Kalliojyrkänteen juurella on korpikuusikkoa. Tihkusateessa kuuluu korpin ja tiaisten ääniä. Talitinttien lisäksi oksilla pyrähtelevät hömötiainen ja töyhtötiainen. Kaatuneita ja maassa lahoavia puita näkyy siellä täällä.

Pienen Kaarlammin lammen ruskaa. Kuva: Vili Uuskallio

Riihelän mukaan Viuhan alueen parhaat paikat ovat vähän poluilta sivussa.

- Asutuksen laajenemisesta huolimatta Viuhassa on ihan luonnontilaista aluetta. Viirupöllönkin voi nähdä. Alueella on esimerkiksi liito-oravia, muutama kallioketoalue, suopainanne ja vanhaa metsää.

Suojelualueelle tehdään syksyn aikana opasteita.

- Tarkoitus on saada aineistot ja opasteet maastoon ihan pikapikaa. Lisäksi painetaan luontopolkuvihko. Nykyisten polkujen yhdistelmästä tulisi luontopolkuympyrä.

Luontoretken voi aloittaa esimerkiksi Takkulan uimarannan parkkipaikalta.

Kaarlammin laavu on kunnostettu. Kuva: Vili Uuskallio

Yhteensä 900 hehtaaria suojeltu

Lahdessa on noin 900 hehtaaria suojelualueita. Suurimpia ovat Pesäkallio, Lapakisto ja Linnaistensuo. Uusi merkittävä 75 hehtaarin suojelualue on tarkoitus perustaa Kintterönsuolle.

- Vanhan Lahden alueelta loppuvat isot vanhan metsän alueet, joiden suojeluun saisi Metso-korvausta. Kintterön jälkeen niitä ei kauheasti enää ole.

Viuhan korpikuusikkoa. Kuva: Vili Uuskallio

Kintterön alueeseen olisi liitettävissä 20 hehtaarin alue Hollolan puolelta, mutta kunnan elinvoimavaliokunta päätti elokuussa hylätä suojelualueen perustamisen.

Riihelä ihmettelee Hollolan ratkaisua.

- Maat ovat vanhoja Messilän maita, jotka on aikoinaan porukalla ostettu. Ympäristöministeriö antoi avustusta, että maat ostetaan virkistys- ja suojelukäyttöön.

Kallioimarre viihtyy karulla kasvupaikalla. Kuva: Vili Uuskallio

Riihelän mukaan luonnonsuojelualueiden laajentaminen on edennyt siten kuin yleiskaavatyön yhteydessä viisi vuotta sitten hahmoteltiin. Seuraavaksi pitäisi määritellä vuoteen 2030 ulottuvat tavoitteet.

- Nastolan puolella kaupungin metsiä on noin tuhat hehtaaria. Yksi mahdollisuus on suojella seurakunnan metsiä. Yksityisiä täytyisi patistella. Metso-ohjelman rahallinen korvaus on avaintekijä.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi