Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden valtuusto toivoo kunnallisia perintäpalveluita - turvapaikanhakijoiden erityisyksikköä koskeva aloite puhutti

Hennalan vastaanottokeskus suljetaan vuoden loppuun mennessä. Asukkaat sijoitetaan hajautetusti eri puolille Lahtea. Erityisen tuen Teva-yksikölle etsitään uusia tiloja. Kuva: Viena Kytöjoki

Lahden valtuusto toivoo kaupunkia ja konserniin kuuluvia yhtiöitä ja yhtymiä luopumaan yksityisten perintäpalveluiden käytöstä mahdollisuuksien mukaan. Valtuusto hyväksyi asiasta maanantaina toivomusponnen äänestyksen jälkeen.

Äänin 41-17, yksi tyhjä hyväksytyssä ponnessa valtuusto toivoo, että myös oikeudellinen perintä siirrettäisiin Päijät-Hämeen kuntien omistamalle Provincialle tai Kuntaperinnälle, jos se on mahdollista.

Valtuusto toivoo myös, että kaupunginhallitus kiirehtisi konserniyhtiöitä ja -yhtymiä siirtymään käyttämään perinnässään mahdollisuuksien mukaan Provinciaa.

Omistajaohjaus arvelutti kokoomusta

Valtuusto käsitteli Seppo Korhosen (vas.) aloitetta, jossa kaupunkikonsernia kehotetaan luopumaan ylikansallisten perintäyhtiöiden käytöstä. Aloitteen allekirjoitti 27 muuta valtuutettua ja yhdeksän varavaltuutettua.

Nykyisin Lahden perintäpalveluita hoitaa Provincian kanssa tehdyn sopimuksen kautta Intrum Justitia. Kaupunkikonserniin kuuluvista yhteisöistä Lahti Energia ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä ovat siirtäneet maksujen perinnän Lindorfille. Perintäyhtiöiden omistajayhtiö Nordic Capital on rekisteröity Jerseyn veroparatiisisaarelle.

Valtuustoa askarrutti, millaisia ohjeita se voi antaa omistajaohjauksesta vastaavalle kaupunginhallitukselle ja sen konserni- ja tilajaostolle.

- Kun on delegoitu, silloin pitäisi ensin päättää, että otetaan delegointi pois, Jari Salonen (kok.) totesi.

Salonen olisi ollut valmis allekirjoittamaan muotoilun, jossa hallituksen toivottaisiin tutkivan mahdollisuutta järjestää perintä eettisesti kestävämmillä perusteilla.

- Siinä olisi riittävää laajuutta, mutta viesti menisi varmasti perille.

Teva-yksikkö puhutti

Valtuustoa puhutti maanantaina myös perussuomalaisten aloite, jossa ryhmä suhtautui kielteisesti tilojen tarjoamiseen turvapaikanhakijoiden tehostetun valvonnan yksikölle (Teva).

Toimintansa lopettavassa Hennalan vastaanottokeskuksessa on toiminut Teva-yksikkö, jossa hoidetaan erityistä valvontaa tai psykiatrista tukea vaativia turvapaikanhakijoita. Erityisosastolle etsitään uutta toimipaikkaa joko Lahdesta tai muualta Suomesta.

Perussuomalaiset olivat tyytymättömiä aloitteeseen annettuun vastaukseen ja vaativat asian palauttamista valmisteltavaksi.

Kaupunginhallituksen vastauksessa Suomen maahanmuuttopolitiikan todettiin perustuvan maan hallituksen linjaamiin tavoitteisiin, EU:n yhteiseen maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikkaan sekä kansainvälisiin sopimuksiin. Lahden todettiin kantavan oman vastuunsa turvapaikanhakijoista ja heidän kotouttamisestaan.

- Kaupungin ei tule antaa tiloja vastaanottokeskuksille. On suuri riski, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet henkilöt jäävät kaupunkiimme oleskelemaan lainvastaisesti, Rami Lehto (ps.) totesi.

"Kaupunki ei osallisena"

Kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta huomautti, että kaupunki ei ole ollut osallisena Teva-yksikön tilakeskusteluissa.

- Teva-yksikössä turvapaikanhakijat ovat joitakin viikkoja tai kuukausia. Se on tarpeellinen ja toiminut Lahdessa puolitoista vuotta. Kaupunki ei halua rajata laillisia tilankäyttömuotoja. Tarkoitus on edetä maltillisesti ja pitää huoli siitä että olemme osa sivistysvaltiota.

Turvapaikanhakijoiden parissa vapaaehtoistyötä tehnyt Leena Kaartinen (kd.) kertoi, että Teva-yksikkö on auttanut vaikeista psyykkisistä ongelmista kärsiviä turvapaikanhakijoita.

- Tämä ei ole mikään uusi juttu. Jossain muodossa työ voisi jatkua. Eihän sitä voi kesken jättää sen takia, että Triossa hengailee nuoria pakolaismiehiä. Ihan samalla lailla siellä hengailee kantasuomalaisiakin. Tapani Ripatin (sd.) mielestä terroristeja, onnenonkijoita ja sotien sekä konfliktien uhreja ei pitäisi sotkea toisiinsa.

- Mihin psykiatrista tukea tarvitsevat turvapaikanhakijat sitten pitäisi sijoittaa, hän kysyi. Kalle Aaltonen (Pro Lahti) puolestaan katsoi, että tulijoiden joukossa on henkilöitä, joiden taustoja ei tiedetä.

- Luotamme terroristien hyvään tahtoon, että kukaan ei halua vahingoittaa lahtelaisia.

Perussuomalaisten tekemä palautusesitys kaatui lukemin 53-6. Palautusta kannattivat useimmat perussuomalaiset sekä Pro Lahti. Juha Viitanen (ps.) äänesti vahingossa palautusesitystä vastaan.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi