Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Päättäjät vaativat riittävän leveitä räystäitä Launeen monitoimitaloon - "Huomautus oli ihan aiheellinen, tietenkin teemme"

Lahdessa rakennus- ja ympäristölupalautakunta on paljon vartijana sisäilmaongelmiin reagoimisessa ja ennaltaehkäisyssä. Elokuussa lautakunta joutui ottamaan kantaa Kivimaan koulun terveyshaittojen ratkaisemiseen. Samassa kokouksessa lautakunta edellytti muutoksia Launeen uuden monitoimitalon rakennuslupakuviin.

Viime vuonna tehty havainnekuva Launeen monitoimitalosta. Talon on määrä valmistua vuonna 2020. Kuva: H&M Arkkitehdit

Onko tila käyttäjilleen turvallinen ja terveellinen? Miten tilat on remontoitava ja rakennettava, jotta ongelmia ei pääse muodostumaan?

Lahdessa rakennus- ja ympäristölupalautakunta on paljon vartijana sisäilmaongelmiin reagoimisessa ja ennaltaehkäisyssä. Elokuussa lautakunta joutui ottamaan kantaa Kivimaan koulun terveyshaittojen ratkaisemiseen. Samassa kokouksessa lautakunta edellytti muutoksia Launeen uuden monitoimitalon rakennuslupakuviin.

Lautakunta kiinnitti huomiota monitoimitalon räystäsratkaisuihin ja edellytti yksimielisesti, että vedenpoisto on varmistettava riittävän leveillä räystäillä.

- Alun perin asiasta taisi mainita lautakunnan puheenjohtaja. Sanoimme, että asia pitää laittaa pöytäkirjaan, lautakunnan jäsen Jani Wallenius (kok.) kertoo.

Kiinteistöjen käytettävyydestä voi syntyä valtavasti vääntöä. Lautakunnan puheenjohtaja Reijo Savurinne (sd.)

Lautakunta päätti edellyttää, että Launeen monitoimitalon räystäsratkaisuista on esitettävä erillinen suunnitelma julkisivusuunnitelmien lisäksi. Jari Rissasen (kesk.) mielestä lautakunta voi vaikuttaa konkreettisesti asioihin.

- Olen pitänyt juuri lupalautakuntaa kumileimasimena, mutta siellä on käyty hyvää keskustelua varsinkin kiinteistöjen tilanteesta.

Politiikka sivuosassa

Rakennus- ja ympäristölupalautakunta toimii lupa-asioissa viranomaisen roolissa. Puoluepolitiikka on lautakunnan työssä sivuosassa.

- Politiikkaa ei pidä ajatella niinkään, vaan mennään ihmisten terveys edellä, varapuheenjohtaja Anssi Hälinen (kok.) toteaa.

Jos tiloja on suljettava sisäilmaongelmien takia, toimivalta on rakennus- ja ympäristölupalautakunnalla. Ratkaisut eivät useinkaan ole helppoja.

- Kiinteistöjen käytettävyydestä voi syntyä valtavasti vääntöä. Jos mittaustulokset ja ihmisten reaktiot näyttävät samaan suuntaan, kiinteistö laitetaan mahdollisimman nopeasti käyttökieltoon ja remonttiin. Monesti asiat ovat pitkässä juoksussa, kun mittaustuloksilla ei löydetä varmuutta, lautakunnan puheenjohtaja Reijo Savurinne (sd.) toteaa. Tarja Kirvesmiehen (sd.) mielestä käyttökieltoon määräämisen kynnys on nykyisin liian korkea.

- Homeongelmat ovat jotain ihan järkyttävää. Meidän pitäisi aktiivisemmin ottaa kouluista näytteitä. Paul Carroll (vihr.) muistuttaa, että kaupungin resurssit ovat rajalliset.

- Kaupungilla ei ole varaa olla ylivarovainen. Liian hätäisesti ei voida laittaa evakkoon.

"Lautakunta työmaakäynneille"

Lautakunnan jäsenten mielestä ongelmia voidaan ehkäistä huolellisuudella rakennusvaiheessa.

- Hollolassa on hyvät kokemukset elinkaarimallista. Jos vastuu on rakentajalla, rakentaminen on ihan toisen näköistä, Riikka Raaska (sd.) toteaa.

- Pitää määritellä erillinen kosteudenhallintakoordinaattori, joka valvoo, että koko rakennusprojekti hoidetaan varmasti kuivaketjun mukaisesti, Wallenius sanoo. Juha Viitasen (ps.) mielestä lautakunta voisi tehdä työmaavierailuita rakentamisen eri vaiheissa.

- Monta ihmistä eri aloilta huomaa ja hoksaa käytännön puutteita.

"Räystäät piti olla"

Lahden tilakeskuksen rakennuttajapäällikkö Leena Pirttilä vakuuttaa, että Launeen monitoimitalo saisi kunnon räystäät, vaikka lautakunta ei olisikaan kiinnittänytkään asiaan huomiota.

- Tottakai räystäät tehdään. Arkkitehti on lukenut huolimattomasti ohjeemme. Räystäät piti olla. Huomautus oli ihan aiheellinen. Tietenkin teemme räystäät.

Projektipäällikkö Tomi Tenhunen huomauttaa, että suunnitelmat ovat jatkuvasti tarkentuneet rakennusluvan hakemisen jälkeen.

- Rakennuslupaa on haettu tietyillä kuvilla. Sen jälkeen suunnittelu on koko ajan ollut käynnissä. Yhtä ja toista on muutettu.

Launeen monitoimitalohanke etenee urakkalaskentaan marraskuussa. Urakkakilpailu on tarkoitus järjestää talven aikana. Monitoimitalon on määrä valmistua vuonna 2020.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi