Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Sipe väläyttelee Lahden Hennalaan Apulannan omaa pienpanimoa

Apulannan toimitusjohtaja Sipe Santapukki tekee kiinteistösijoituksia fiilispohjalta. "Jos jokin asia tuntuu vatsanpohjassa saakka, niin se on yleensä silloin jees."

"Mulla ei ole ollut ikinä tarve marinoida elämääni luksustuotteilla." sanoo Sipe Santapukki. Kuva: Sami Kuusivirta

- Tämä on huono sijainti kahvilalle, rumpali Simo "Sipe" Santapukki, 39, sanoo.

On kuulakas syysaamu ja Apulandiassa on hiljaista.

- Mutta emme me tehneet tätä kahviloitsijan näkökulmasta. Emme edes laskeneet kuluja ja tuloja, vaan halusimme tehdä tällaisen paikan rakkaudesta lajiin.

Kirjoittaakseen nimensä faniseinään pitäisi kiivetä katonrajaan saakka. Joku on niin tehnytkin. Museo-kahvilan kävijämäärä on ollut tuhansia, mikä riittäisi täysiin aukioloihin.

- Mutta tämä on myös meidän oma toimisto. Pakko täällä on joskus omia töitäkin tehdä.

Apulanta oy:n liikevaihto oli viime vuonna 4,6 miljoonaa euroa ja tilikauden tulos 219 000 euroa. "Apulanta nappasi aatelisten huvilan Helsingistä", otsikoi Arvopaperi hiljattain ja jatkoi: "Apulanta tunnetaan pörssikaupoistaan. Yhtyeen syömähammas on kuitenkin kiinteistösijoittaminen."

- No, joo. Sanotaanko näin, että mieluummin tekee tollaista touhua firman puitteissa kuin ostaa esimerkiksi kalliita rannekelloja tai autoja. Mulla ei ole ollut ikinä tarve marinoida elämääni luksustuotteilla tai kalliilla asioilla tai esineillä. Mieluummin teen omasta mielestäni vastuullista ja järkevää, toimitusjohtaja Santapukki sanoo.

"Mä olen varmaan 35 vuotias, kun saan ensimmäiset omat kannut", nuori Sipe tuskailee bändin alkuvaiheista kertovassa Teit meistä kauniin -elokuvassa. Oikea Santapukki ei muista itse koskaan sanoneensa niin.

- Mutta rahaa rumpuihin ei ollut. Se pitää paikkansa.

"Tässä täytyy osata muutakin kuin soittaa. Se on vähän kuin töissä olisi"

Miten punkrock-bändistä tuli sijoitusyhtiö ja sen rumpalista yhtiön toimitusjohtaja? Vastaus on pitkä.

- Mitä vuokra-asuntoihin tulee, me menemme aina alle markkinahintojen, ja sen takia ne on aina täynnä, ja porukka on tosi tyytyväistä. Ei tässä ole mistään voittojen maksimoinnista kyse, vaan fiilishommasta, Santapukki sanoo.

Asunnot ovat Santapukin mukaan vanhempaa rakennuskantaa niin kuin kaikki yhtiön kiinteistösijoituskohteet.

- Minusta on hienoa, että me olemme harrastuksena päässeet pelastamaan niitä ja antamaan niille uuden elämän. Se on lähtökohta, kun kiinteistöjen kanssa pelataan. Kaikkea ei pidä laskea excelissä. Elämässä pitää olla fiilisjuttua mukana, fiilisasiahan elämä on niin kuin loppujen lopuksi.

Santapukki saa jopa kiinteistösijoittamisen kuulostamaan punkilta.

- Tee se itse on ollut punkin sanoma alusta asti. Jos joku tässä maassa on punk, niin me. Toki jonkin vanhan kiinteistön pelastaminen, onhan se eri toimiala, mutta yhtä kaikki. Tämä on ihan tee se itse -touhua kuten musiikissakin.

Toiminta on kääntynyt loppujen lopuksi työnteoksi, jonka puutteesta brittipunk alun perin lauloikin.

- Tässä täytyy osata muutakin kuin soittaa. Siinä ei jää paljoa aikaa rock 'n' roll -elämälle. Se on vähän kuin töissä olisi.

Apulannan tee se itse -filosofiassa voi myös onnistua.

- Irvileuat ovat sanonee, että sitten kun joku onnistuu, niin se ei enää olisikaan punk. Mutta mä en ole ihan tota mieltä.

Leukailu on aina ollut läsnä myös Apulannan omassa toiminnassa. Tiedotteissa on ivailtu muun muassa markkinataloudelle.

"Mä olen aina ollut vähän sellainen piilonörtti"

Santapukki sanoo, että hänen elämänsä on nykyisillä jengoillaan kahdesta merkittävästä syystä. Ne liittyvät Heinolaan ja siskon sairauteen.

- Se, miksi bändi on edelleen kasassa, johtuu siitä, että me olemme pieneltä paikkakunnalta. Kun Helsingissä soittajien välille tulee konflikti, Ilveksen kuppilasta löytyy 10 basistia ja 20 rumpalia. Heinolassa ei näin ollut. Mulle ja Tonille on ollut itsestään selvää, että bändi on suurempi kuin yksittäiset möksöt.

Toisaalta siskon sairaus on Santapukin mukaan muokannut koko hänen perheensä arvomaailmaa parempaan suuntaan.

- Kun on omia ongelmia, niin ei ne loppujen lopuksi ole niin isoja. On olemassa tärkeämpiäkin asioita kuin minä itse.

Lisäksi sen, mihin Santapukki tarttuu, hän haluaa opetella perinpohjaisesti.

- Mä olen aina ollut vähän sellainen piilonörtti. Minua kiinnostaa paneutua tosi tarkkaan asioihin ja oppia ne jutskat. Mun mielestä nöyryydelle on synonyymi: oppimiskyky.

Luonnonkivimuuraamisesta hän innostui niin, että sai jännetuppitulehduksen.

- Täytyy olla varovainen. Yhtään keikkaa ei ole peruttu 26 vuoden aikana. Ei viitsi riskeerata, kun kynnys siihen on jo niin korkealla.

Bändin syyskiertueen jälkeen alkaa kevätalvella uusi konserttisalikiertue.

- Se on seuraava oikein huippuhetki. Vaatii paljon perslihaksia treenikämpällä, kun biisit sovitetaan kokonaan uusiksi, mutta musiikki on kuitenkin se, mistä tässä koko hommassa tykkään.

"Nyt elämässä on isokin asia, eli poika, mikä vaikuttaa asuinpaikkaan"

Santapukki on vihjannut olevansa kiinnostunut asumaan Munkkiniemestä hankitussa Andersbergin aatelishuvilassa.

- Mulla ei ole mitään väliä missä mä asun ja kallistan pääni. Nyt elämässä on isokin asia, eli poika, niin se on oikeastaan se, joka tulee määrittämään mun asuinpaikan seuraavan 5-6 vuoden aikajaksolla.

- Mutta ehkä mä en siitä helsinkiläispoikaa ala kumminkaan koulimaan. Sanoisin, että Päijät-Häme voisi olla se paikka hänellekin. Kuhan nyt kattoo. Riippuu päiväkodeista ja kouluista ja muista perusjutuista, joista en aiemmin tiennyt mitään. Nyt kun ne koskettavat itseä, niitä alkaa miettimään.

Hennalassa olisi Santapukin mielestä potentiaalia vaikka vanhaksi Lahdeksi.

- Toki edellyttäen, että tämä ydin-Hennalan miljöö säilyy suurin piirtein tällaisena kuin tämä nytkin on.

Santapukin mielestä sinne sopisi myös Apulannan oma pienpanimo.

- Olemme haaveilleet oman oluen tekemisestä. Enää tarvittaisiin laitteet ja toimitilat. Meillä on panimomestarikin jo varattu. Hän on voittanut peräti viisi Suomen mestaruutta pienpanimokilpailuissa.

"Mun mielestä perstuntuma on toiminnassa hyvä mittari"

Panimo-ravintolan rakentaminen Apulanta-museon pihamaalle on tyssännyt kaavoitukseen. Mieleen hiipii Sotilaslääketieteen museo, jonka toiminta siirtynee pois jollain aikavälillä.

- Siinä on tavallaan mahkuja, mutta panimotouhu on sellaista, että siinä pitää olla aika isot nosto-ovet ja muuta. En ole varma voiko museorakennuksen seinää räjäyttää pois enkä tiedä haluaisinko edes.

Oletteko kiinnostuneet ostamaan sitä?

- Kuka tietää. Mun mielestä kaikkien etu olisi, että se jatkaisi tuossa pitkään.

Mitä vain voi tapahtua, sillä Sipe Santapukin toimintaa ohjaavat vaistonvaraiset päätökset.

- Meidän toiminta on spontaania. Mun mielestä perstuntuma on hyvä mittari. Jos jokin asia tuntuu vatsanpohjassa saakka, niin se on yleensä silloin jees.

"Mä olen aina ollut vähän sellainen piilonörtti". Kuva: Sami Kuusivirta

Sipemäisesti senkin opetteluun on mennyt vuosia.

- Sisäisiä ääniähän meillä ihmisillä on aika montakin. Jotkin kumpuavat pelosta ja jotkin ahneudesta. Tärkeää on osata tunnistaa oikea intuitio.

Onko sinulla mielessäsi päijäthämäläinen henkilö, persoona, jonka haastattelun haluaisit lukea? Lähetä vinkki osoitteeseen krista.koivisto@ess.fi ja laita sähköpostin otsikoksi JUTTUVINKKI.

Kuka?

Sipe Santapukki

Kotoisin Heinolasta. Asuu Lahdessa.

Kiinnostunut historiasta ja arkkitehtuurista. Omien sanojensa mukaan asioihin paneutuva piilonörtti.

Perheeseen kuuluu puoliso Minna Kauppi ja alle vuoden ikäinen poika.

Toimitusjohtaja vuonna 2007 perustetussa Apulanta Oy:ssä, joka tuottaa musiikkia ja sijoittaa osakkeisiin, arvopapereihin ja kiinteistöihin. Yhtiö hankki hiljattain Helsingin Munkkiniemestä Andersbergin 100-vuotiaan aatelishuvilan.

Apulannan rumpali ja taustalaulaja. Ollut bändissä 13-vuotiaasta lähtien vuodesta 1991.

Teemu Leppänen
teemu.leppanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi