Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden ensimmäinen parveketupakointikielto koskee vain talon yläkerroksia

Parveketupakointi voidaan kieltää, mutta ilmiantaja voi syyllistyä rikokseen. Kieltohakemusta seuraa perusteellinen kuuleminen, joka voi olla pitkä prosessi. Lisäksi taloyhtiössä on varauduttava hakemuksen aiheuttamiin kustannuksiin, jotka voivat nousta suuriksi.

Erkki Hokkasen kahvihetki on ollut savuton jo tähänkin asti. Nyt naapuristokin muuttuu puhtaaksi. Kuva: ANTTI SEPPONEN

Salakatselun ja viranomaisvalvonnan rajaa kysellään, kun virkamiehet joutuvat pian valvomaan joidenkin taloyhtiöiden parveketupakointa.

Valvonta perustuu ilmiantoon, mutta esimerkiksi tupakoinnin valokuvaaminen yksityisellä parvekkeella voi olla salakatselua, joka on rangaistavaa.

Ensimmäinen lahtelainen talo saa pian lainvoimaisen päätöksen, jolla parveketupakointi kielletään.

Lisää on luvassa, sillä uuden tupakkalain myötä kiellon hakeminen on entistä helpompaa. Tupruttelun haittaa naapureille ei enää tarvitse todistaa, eikä taloyhtiön osakkaiden tarvitse olla asiassa yksimielisiä. Enemmistö riittää.

Tupakkalaki antaa mahdollisuuden kieltää tupakointi myös yksityisasunnon sisällä. Se vaatii kuitenkin järeän näytön.

Lahdessa pisimmällä kiellon saamisessa on Rauhankadulla sijaitseva Asunto oy Lahden Nova-osakeyhtiö. Kaupungineläinlääkäri on tehnyt kiellosta päätöksen, joka on parhaillaan julkisesti nähtävissä.

Oikaisuvaatimukset sitä kohtaan on esitettävä lokakuun 19. päivään mennessä. Käytännössä vain asiavirheestä valittaminen voi estää päätöksen voimaantulon.

Kyse on uuden tupakkalain seurauksesta. Sen myötä taloyhtiöillä on vuodenvaihteen jälkeen ollut oikeus hakea kunnalta tupakointikieltoa parvekkeille, ilmanottoaukkojen läheisyyteen ulkona ja jopa huoneiston sisätiloihin.

Pitkä prosessi

Lakiin perustuva hakeminen on virallinen, monivaiheinen prosessi. Kiellot määrää kunnan viranomainen hakemuksen ja sen liitteiden perusteella.

Kiellon hakemisen perusteeksi riittää esimerkiksi se, että savu voi kulkeutua parvekkeelta toiselle. Savun aiheuttamia terveyshaittoja ei tarvitse enää osoittaa. Kieltoa voi hakea, vaikka talossa ei asuisi yhtään tupakoitsijaa.

Aloitteen voi tehdä taloyhtiön hallitus tai yksittäinen osakas. Päätös kiellon hakemisesta tehdään yhtiökokouksessa enemmistöpäätöksellä. Aiemmin vaadittiin yhtiökokouksen yksimielinen päätös.

Ei vaadi todisteita

Lahdessa on nyt vireillä kolme muutakin hakemusta parveketupakoinnin kieltämiseksi, kertoo kaupungineläinlääkäri Cecilia Blomgren. Lisäksi on tullut kyselyjä asiasta. Sen sijaan yhtään hakemusta ei ole tehty huoneiston sisätupakoinnin kieltämiseksi.

- Parveketupakoinnin haittoja ei tarvitse todistaa. Oletus on, etteivät parvekkeet eivät ole niin tiiviit, etteikö savua kulkeutuisi muualle. Laki on tässä aika suorasukainen.

Sen sijaan tupakoinnin kielto omistusasunnon sisällä on poikkeuksellisen vahva toimi. Se on mahdollista vain, jos savun kulkeutumista muualle ei voida kohtuudella estää.

Eläinlääkärin tehtävä

Kuulostaa erikoiselta, että kaupungineläinlääkäri pohtii parveketupakointia.

Kyse on osa lakisääteisistä kunnan ympäristöterveyden tehtävistä. Niihin kuuluvat terveydensuojelun, elintarvikkeiden, tupakkalain ja eläinten hyvinvoinnin valvonta sekä eläinlääkäripalvelut.

Monessa kunnassa ympäristöterveyden johtajan viran vaatimuksessa on eläinlääkärilisensiaatin tutkinto.

Novatalon ylä- ja alakerrokset ovat eri taloyhtiöitä. Vai yläkerrosyhtiö eli asuntokerrokset haki tupakointikieltoa. Kuva: ANTTI SEPPONEN

Rutiini nopeuttaa käsittelyä

Kieltohakemusta varten on kuultava kaikkia asianomaisia eli taloyhtiön osakkaita. Kaupungin virkamiehet kuulevat lisäksi uudelleen vastustajia.

Käsittelystä peritään tuntiveloitteinen maksu. Aikaa kuluu noin viisi tuntia. Lisäksi jokainen kuuleminen maksaa 65 euroa. Jos asianomaista ei saada kiinni, turvaudutaan haastemieheen.

Lahden ensimmäisen parveketupakoinnin kiellon käsittely vei kuukausia. Blomgren uskoo, että tahti nopeutuu, kun työstä tulee rutiinia.

- En usko, että tulee hakemusvyöryä. Mutta kaikki hakemukset otetaan kyllä vastaan.

Lainvoimainen parveketupakointikielto on voimassa toistaiseksi. Se voidaan hakemuksesta peruuttaa, jos olosuhteet muuttuvat olennaisesti. Lain mukaan kieltoa valvoo viranomainen, ei esimerkiksi isännöitsijä.

Koko maassa kieltoja on annettu muutamia, tähän asti pääkaupunkiseudulle ja Tampereelle, kertoo erityisasiantuntija Tarja Hartikainen Kuntaliitosta.

- Tämä on hidas prosessi. Oli odotettavissa, että nyt syksyllä tulee lisää.

Omat keinot lisäksi

Tupakointi on ilman erillistä kieltoakin kielletty asuintalojen yhteisissä ja yleisissä sisätiloissa, kuten rappukäytävissä, kerhohuoneessa ja yhteisissä saunoissa.

Taloyhtiön järjestyssäännöillä voidaan rajoittaa tupakointia muuallakin, kuten pihalla ja yhteisillä tuuletusparvekkeilla. Taloyhtiö voi osoittaa tupakointipaikan pihallaan.

Yksittäisen vuokralaisen tupakointi voidaan kieltää vuokrasopimuksessa. Kielto voi koskea niin huoneistoa, parveketta kuin ulkoaluetta, josta savu pääsee sisään. Vuokratalossa voidaan uuden sopimuksen ehdoksi asettaa tupakoimattomuus sisällä.

Alakerrassa toinen yhtiö

Rauhankadun taloyhtiön erikoisuus on, että se on rakennettu Novatalon yläkertaan. Alakerran liiketilat muodostavat oman yhtiönsä. Ne omistaa Marjatta ja Esko Kollin säätiö.

Asiamies Esko Kolli yllättyy kuullessaan naapuriyhtiön hakemuksesta.

- En usko että se vaikuttaa meihin. Meillä on jo tupakkapaikat kadulla.

Savuton talo

Kunta myöntää ja valvoo

Uusi tupakkalaki antaa taloyhtiöille entistä paremmat mahdollisuudet kieltää parvekkeella tupakointi.

Sen haitallisuutta muille asukkaille ei enää tarvitse todistaa. Kiellon hakemiseen riittää talon yhtiökokouksen enemmistöpäätös. Yksimielisyyttä ei enää tarvita.'

Kieltoa haetaan kunnalta. Sen myöntää esimerkiksi Lahdessa kaupungineläinlääkäri. Kieltoa myös valvoo viranomainen.

Kiellon hakemista voi esittää taloyhtiön hallitus tai yksittäinen osakas kirjallisella pyynnöllä hallitukselle.

Kieltohakemusta varten taloyhtiön on ensin kuultava kaikkia asianomaisia. Heidän näkemyksensä on liitettävä mukaan hakemukseen. Viranomainen kuulee vielä uudelleen vastustajia.

Tupakointi taloyhtiön yhteisissä tiloissa on jo kielletty suoraan tupakkalain nojalla.

Taloyhtiö voi omilla järjestyssäännöillään rajoittaa tupakointia esimerkiksi yhtiön pihamailla ja yhteisillä tuuletusparvekkeilla.

Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi