Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Moni perhe ei tiedä, että apua voi saada arkisiinkin riesoihin

Hyvinvointiyhtymä haluaa saada kotipalvelun yhä useamman perheen ulottuville. Kotipalvelu on lapsiperheille tarjottavaa arjen apua, esimerkiksi siivousta tai lastenhoitoa. Sen tarkoitus on auttaa ihan tavallisia perheitä jaksamaan väsyttävän elämänvaiheen yli. Vaikka kotipalvelu on ollut lakisääteistä palvelua vuodesta 2015 asti, moni perhe ei ole edelleenkään edes kuullut siitä.

Kati Torvasti ja Emmi Aikasalo tsemppaavat arjessa vertaistuen ja perheen voimin. Rattaissa odottelee Emil Aikasalo. Kuva: Katja Luoma

Oma perhe, omat vanhemmat ja vertaistuki ovat pikkulasten vanhempien tärkeimmät aseet kamppailussa väsymystä vastaan. Jos näitä tukiverkkoja ei ole käytettävissä, voi uupua. Apua on kuitenkin saatavilla.

Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä haluaa kasvattaa lapsiperheille tarjottavan kotipalvelun määrää. Yhtymä etsii tällä hetkellä uusia palvelutuottajia, jotka tuottaisivat kotipalvelua palvelusetelillä. Uusia tuottajia kaivataan nimenomaan Päijät-Hämeen pienemmissä kunnissa.

Kotipalvelu on lapsiperheille suunnattua apua, jonka tarkoitus on auttaa arkisissa asioissa. Kotipalvelu voi olla esimerkiksi lastenhoitoapua, siivousapua tai ruuanlaittoa. Kotipalvelun työntekijät ovat aina koulutukseltaan vähintään lähihoitajia.

- Kotipalvelun ajatus on, että yhteyttä voi ottaa jo silloin, kun tarvitsee pientä apua. Ei tarvi odottaa, että on ihan katkeamispisteessä, lapsiperheiden arjen tuen palveluesimies Heli Kuitunen sanoo.

Apua saavat monenlaiset perheet, mutta tyypillinen tilanne voi olla vaikka se, että perheessä on ennestään nuoria lapsia ja vastasyntynyt vauva ja kotona olevan vanhemman kädet eivät yksinkertaisesti riitä kaikkeen.

- Kaikilla ei ole verkostoja, mummoja tai muita, jotka tulevat auttamaan. Kotipalvelu voi hoitaa lapsia, että äiti pääsee vauvan kanssa neuvolaan tai omalle lääkäriajalle tai saa vaikka otettua päiväunet, Kuitunen sanoo.

Palvelusetelistä hyvät kokemukset

Kotipalvelua oli saanut tänä vuonna kesäkuuhun mennessä 305 perhettä. Tyypillisesti perheessä oli useampi lapsi. Keskimäärin apua saa viiden päivän kuluessa, mutta tarvittaessa sitä pystytään järjestämään nopeamminkin. Keskimäärin kotipalvelu käy perheen luona kerran tai kaksi kertaa viikossa.

- Palvelusetelillä annetaan tilapäistä apua, jos siis perhe tarvitsee muutaman kerran vaikka lastenhoitoapua. Säännöllinen kotipalvelu kestää yli kaksi kuukautta, ja sitä voidaan jatkaa pitempäänkin, Kuitunen kertoo.

Usein palvelun tarve häviää perheestä itsestään kun esimerkiksi vauva kasvaa ja alkaa nukkua yönsä paremmin.

Kotipalvelusta peritään asiakkaalta maksu tulojen, perheen koon ja käytetyn avun määrän mukaan. Kaksi ensimmäistä kuukautta ovat maksuttomia. Tilapäinen kotiapu maksaa kymmenen euroa tunti. Palvelusetelin arvo taas on 30 euroa ja asiakas maksaa palvelusta hinnan ja setelin arvon erotuksen. Jos tulot jäävät alle minimitulorajan tai maksu vaarantaa ihmisen toimeentulon, se jätetään perimättä. Tuloiksi lasketaan palkkatulot ja tietyt etuudet, kuten vanhempainraha.

Moni sinnittelee pitkään yksin

Kotipalvelun ongelmana on se, että ihmiset eivät tiedä siitä, tai eivät miellä olevansa oikeutettuja apuun. Kotipalvelua saadakseen perheen ei tarvi olla erityisessä kriisissä, sillä kyse on nimenomaan matalan kynnyksen palvelusta, jotta annetaan varhaisessa vaiheessa.

- Monelle on vaikea myöntää, että tarvitsee apua. Halutaan pärjätä ja ajatellaan, että olen huono äiti, jos en suoriudu kaikesta, Kuitunen kertoo.

Hyvinvointiyhtymä haluaa nyt lisätä ihmisten tietoisuutta palvelusta. Markkinointia aiotaan lisätä. Tällä hetkellä esimerkiksi toiset neuvolat ohjaavat avun piiriin hanakammin kuin toiset. Tästä syksystä lähtien tarjolla on ollut myös moniammatillista nopeaa tukea kriiitilanteisiin, kuten avioeroon, läheisen kuolemaan tai onnettomuuteen.

- Isossakin kriisissä pienet avut arkeen voivat olla merkityksellisiä ja kantaa eteenpäin.

Myös vertaistuki auttaa

Joskus apua tarvitaan kotona mutta joskus taas auttaa sekin, kun pääsee hetkeksi pois kotoa. Lahden alueella on useita pikkulasten vanhemmille tarkoitettuja ryhmiä, joihin voi lähteä viettämään aikaa.

- Olen kuullut kotipalvelusta, mutta en ole itse tarvinut sitä. En oikein tiedä, kuka sitä voi saada ja millä perusteilla. Tiedän, että yksi tuttavaperhe on saanut apua sitä kautta. Heillä on lapset pienellä ikäerolla, Emmi Aikasalo sanoo.

Aikasalo tuli keskiviikkona vaihtamaan kuulumisia toisten vanhempien kanssa Ensi- ja Turvakotien liiton Perhetupaan.

Aikasalon esikoinen Emil on 1,5-vuotias ja pikkusisarusta odotetaan syntyväksi maraskuussa.

- Olen ajatellut, että pärjäämme kahdenkin kanssa. Esikoinen on ollut helppo lapsi ja raskaus on sujunut hyvin. Isovanhemmilta on saatu paljonkin apua tarvittassa, Aikasalo kertoo.

Aikasalo sanoo, että lukuunottamatta ensimmäisiä viikkoja vanhempana, edes väsymys ei ole häirinnyt.

- Nyt raskaana kylläkin väsyttää, nukumme Emilin kanssa molemmat pitkiä päiväunia.

Moni tulee Perhetupaan vertaistuen takia ja siellä keskustellaankin paljon jaksamisesta, vastaava perhetyöntekijä Sanna Peltonen kertoo.

- Kerromme perheille kotipalvelustakin ja olen huomannut, että perheet puhuvat siitä paljon keskenään, jos joku on saanut apua. Kaikki eivät löydä kaikkia tarjolla olevia palveluita tai jaksa edes etsiä niitä, Peltonen sanoo.

Perhetuvassa vanhemmat saavat istahtaa hetkeksi ja lapset saavat möyriä keskenään.

- Perheillä on paljon yksinäisyyttä, meillä vastataan siihen, Peltonen toteaa.

Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi