Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Rahoitetaanko Kisapuiston stadion osakkeilla ja VIP-paikoilla? - Näin viisi lahtelaista vastasi kysymykseen

Tanja ja Niko Koskinen, Lahti. Kuva: Sami Kuusivirta

Stadionhankkeita on Suomessa rahoitettu hyvin vaihtelevilla keinoilla. Yritykset ovat ostaneet nimioikeuksia urheiluareenoille tai stadionien osakkeita, sijoittajat ovat ryhtyneet rahoittajiksi, rakennuttaja on käyttänyt lainarahaa ja niin edelleen.

Yksi vaihtoehto rakennuskulujen kattamiseen on katsomopaikkojen ja osakkeiden myynti yksityishenkilöille, kuten Seinäjoella on tehty.

Mutta kiinnostaako ketään ostaa oma vakiotuoli Kisapuiston tulevan jalkapallopyhätön katsomosta tai osakkeita stadionin käyttöä varten?

"Hinta ratkaisee"

Jouni Nurminen, Lahti. Kuva: Sami Kuusivirta

Lahtelaisen Jouni Nurminen ei pidä poissuljettuna oman katsomotuolin ostamista, mutta hinta ratkaisee. Hankinta voisi hänen mukaansa hyvin jäädä tekemättä, jos hinta nousee yli jääkiekko-otteluiden kausikortin.

- Ennemmin näen niin, että yrittäjät ostavat kalliimmat tuolit.

Osakkeidenkaan myynti uuden stadionin rahoituskeinona ei Nurmisen mielestä ole huono idea, mutta tuolikauppa ja pienosakkuudet eivät pelasta koko budjettia.

- Isoin juttu on, että joku yritys ostaa areenan tai stadionin nimen miljoonalla eurolla.

Kisapuisto voisi olla yritysten ja Lahden kaupungin yhteisomistuksessa, mutta kimppaomistukseen liittyy Nurmisen mukaan helposti myös haasteita.

- Voi tulla vaikeuksia siitä, kuka maksaa ja mitä.

Suomifutis ei sytytä

Essi Jokinen, Lahti. Kuva: Sami Kuusivirta

Lahtelaisen Essi Jokisen mielestä katsomotuolin ostaminen voi olla monille varteenotettava idea. Hän itse käyttäisi rahansa muihin tarkoituksiin.

- Ei tule niin paljon seuratuksi suomalaista jalkapalloa.

Jokinen uskoo, että myös osakemyynti tavoittaisi kiinnostuneita henkilöitä.

- Mitä enemmän yleensä on vaihtoehtoja, niin sitä parempi.

Turvaa seuran taloudelle

Antti Hakanen, Lahti. Kuva: Sami Kuusivirta

Lahti on ollut seinäjokelaislähtöisen Antti Hakasen kotipaikkana jo 17 vuotta. Silti hän muistaa mainita, että Seinäjoelle on valmistunut Veikkausliigan upein stadion. VIP-katsomo on muun muassa varustettu lämmitettävillä penkeillä.

Hakanen itse ei ostaisi sen paremmin lämmintä kuin kylmääkään penkinpätkää.

- Ei tule niin paljon jalkapalloa katsotuksi.

Osakkeiden myynti stadionin käyttäjille ja yleisölle on Hakasen mielestä toimiva ajatus. Osakekauppa toisi jalkapalloseuran kassaan rahaa ja talouteen vakautta. Antti Hakasen mielestä yksityisen pääoman tulo liikuntahankkeisiin on yleensäkin hyvä suunta.

Harrastuksilla on merkitystä

Niko-poikansa kanssa keskiviikkona Kisapuistossa liikkunut Tanja Koskinen jättäisi samoin katsomopaikan hankkimatta, koska hänen kiinnostuksensa jalkapalloa kohtaan on jäänyt laimeaksi.

Koskisen mielestä katsomotuoli on kuitenkin osaketta toimivampi vaihtoehto jalkapallofanille, joka jaksaa istua lehtereillä seuraamassa paikallisia otteluita.

Tanja Koskinen arvioi, että Lahden kaupunki olisi luontevin rahoittaja Kisapuiston stadionhankkeelle. Tosin talouden tosiasiat ovat juuri niin tylyjä kuin ne ovat.

- Kaupungin rahat ovat tiukoilla, ja koulutuksesta sekä terveydenhuollosta vähennetään, mutta toisaalta harrastukset ovat silti tärkeitä.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi