Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahti City sai maksuhäiriömerkinnän - toiminnanjohtaja vetoaa puutteelliseen osoitetietoon

Lahti Cityn hallituksen puheenjohtaja Matti Varpila on pettynyt siihen, että yhdistykselle syntyi maksuhäiriömerkintä. Toiminnanjohtaja Janne Viitamiehen mukaan tilanteen aiheutti puutteellinen osoitetieto. Kuva: Samuli Ikäheimo, Juha Peurala

Keskustan kehittämisyhdistys Lahti City on saanut maksuhäiriömerkinnän. Tiistaina annettu yksityisoikeudellinen trattaprotesti koskee 2 283 euron laskua. Tratta on maksukehotus, josta syntyy merkintä luottotietoihin.

Tratan Lahti Citylle on lähettänyt Ropo Capital. Yritys huolehtii asiakasyritystensä laskutuksesta. Suomen Asiakastiedon rekisterin perusteella tiistain maksuhäiriömerkintä on Lahti Citylle toinen. Edellinen trattaprotesti on huhtikuulta 2016. Tuolloin Työttömyysvakuutusrahaston perimä 570 euron saatava maksettiin kuusi päivää trattaprotestin julkaisun jälkeen. Trattaprotestit säilyvät rekistereissä kolme vuotta.

Lasku maksettu tällä viikolla

Lahti Cityn toiminnanjohtajan Janne Viitamiehen mukaan myös tuore tratta on maksettu. Viitamiehen mukaan lasku maksettiin tiistaina. Keskiviikkona iltapäivällä maksu ei vielä näkynyt Ropo Capitalin tiedoissa. Viive saattaa johtua pankkien välisen tiedonsiirron viiveistä. Viitamiehen mukaan tratta on aiheutunut osoitesekaannuksesta.

- Meillä on toimiston osoite syksyllä muuttunut ja tratassa oli puutteellinen osoitetieto. Se on ilmeisesti pyörinyt jossain täällä talossa Ensimmäisen kerran maksumuistutus tuli meille tällä viikolla eräpäivän jälkeen, Viitamies kertoo.

Lahti Cityn toimisto sijaitsee nykyisin Rautatienkatu 20:ssä. Yritystietojärjestelmässä Lahti Cityn osoitteeksi ilmoitetaan edelleen Aleksanterinkatu 10. Ropo Capitalin mukaan protestin kohteena olevasta saatavasta on lähetetty ennen trattakirjettä kaksi maksuvaatimusta. Niistä ensimmäinen, 9.8. päivätty maksuvaatimus on lähetetty Vapaudenkatu 2:een. Osoitteessa sijaitsee Lahti City ry:n puheenjohtajan Matti Varpilan yritys.

- Olin yhteydessä maksuvaatimuksen esittäjään ja pyysin häntä lähettämään maksuvaatimuksen Rautatienkadun toimistoon, Varpila kertoo.

Ropo Capitalista 15.8. lähetetty toinen maksuvaatimus ja 28.8. lähetetty trattakirje on osoitettu Lahti Cityn nykyiseen osoitteeseen Rautatienkadulla.

Talous tiukka, mutta hallinnassa

Viitamiehen mukaan yhdistys pyrki neuvottelemaan maksukehotuksen kohteena olevassa laskusta.

- Tietyt yksityiskohdat oli [laskussa] perusteltu puutteellisesti. Varapuheenjohtajista yksi on käynyt neuvotteluja, mutta emme saaneet riittävää keskusteluyhteyttä.

Viitamiehen mukaan Lahti Cityllä ei ollut tietoa siitä, että toinen osapuoli oli lähtenyt viemään asiaa eteenpäin.

- Katsottiin, että parempi maksaa lasku, kun tästä tuli perintätoimi. Hoidimme laskun heti kun se tuli meille tällaisessa maksumuistutusvaiheessa.

Viitamiehen mukaan yhdistyksen talous on tiukka, mutta hallinnassa. Maksamattomia laskuja yhdistyksellä ei Viitamiehen mukaan ole. Yhdistys sai Lahden kaupungilta huomattavan avustuksen elokuussa.

- Kaikki laskut on nyt maksettu ajan tasalla eli kriisiä ei ole.

Puheenjohtaja: asioita hoidettu huonosti

Lahti City ry:n hallituksen puheenjohtaja Matti Varpila on pettynyt syntyneeseen tilanteeseen.

- Olen hyväksynyt laskun ja toimittanut sen varapuheenjohtaja Tuula Turuselle maksettavaksi. Näköjään laskua ei ole maksettu, Varpila sanoo.

Miksi lasku on jäänyt maksamatta?

- Näköjään asioita on hoidettu huonosti. Minä en maksa laskuja. Työsopimuksen perusteella toiminnanjohtaja vastaa yhdistyksen taloudesta.

Varpilan mielestä kyse ei voi olla siitä, että yhdistys olisi varaton. Varpilankin mukaan yhdistys on erittäin riippuvainen kaupungin tuesta, mutta se maksettiin jo elokuun puolella.

- Pelkillä jäsenmaksutuloilla yhdistys ei pyörisi hetkeäkään.

Laskuja ei käsitellä halllituksessa

Lahti Cityn hallitukseen kuuluva Pasi Tinnilä kuuli yhdistyksen maksuhäiriömerkinnästä keskiviikkona.

- Olen tosin ollut kokouksessa viimeksi kesäkuussa, mutta ei sähköpostikierroksissakaan ole tällaista tietoa ollut

Tinnilän mukaan yksittäisiä laskuja ei käsitellä Lahti Cityn hallituksessa. Yhdistyksen toiminnanjohtaja hoitaa talouden yksin.

- Muistaakseni hallituksen puheenjohtaja hyväksyy laskut yhdessä toiminnanjohtajan kanssa.

Tratta

Julkinen maksukehotus

Tratta on maksukehotus, jolla kehotetaan maksamaan erääntynyt lasku korkoineen ja kuluineen määräajassa.

Aikaisemmin julkinen notaari hoiti tratan protestoinnin. Nykyisin protestoinnin eli julkistamisen hoitaa Suomen Asiakastieto oy.

Tratan teho perustuu julkisuuteen. Julkiset tratat julkaistaan esimerkiksi talousalan päivälehdissä. Tratta voi olla myös hiljainen. Siitä syntyy vain merkintä luottotietoihin.

Tratta ei ole oikeudellista perintää, eikä sillä saada aikaan ulosottoon kelpaavaa päätöstä.

Trattaprotestit säilyvät rekistereissä kolme vuotta.

Kimmo Kangas
kimmo.kangas@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X